Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
   archief oktober 2006
archief september 2006
archief augustus 2006
archief juli 2006
achief juni 2006
archief mei 2006
archief april 2006
archief maart 2006
archief februari 2006
archief januari 2006
Nieuws en discussie
Archief Europa 2005
   archief december 2005
archief november 2005
archief oktober 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
Archief Europa 2004
Agenda van Europa
Links
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




God in de grondwet

Van onze redactie - vrijdag, 16 4 2004 20:00

De Ierse hoogleraar Bridget Laffan stelt in een interview met NRC Handelsblad dat Europa “heus sexy kan zijn”. Het valt te betwijfelen of de Europese politici de mogelijkheden daartoe voldoende benutten. Of hebben de kiezers het sex-appeal van Europa gewoon nog niet door? Een debat naast het Amsterdamse Vondelpark 16 april over “God in de grondwet” doet je daaraan twijfelen.

Minder dan twee maanden voor de Europese verkiezingen waren er twee prominenten van de grootste Nederlandse partijen aanwezig, maar het aantal belangstellenden oversteeg de twintig niet. Max van den Berg (PvdA-lijsttrekker) en Maria Martens (tweede op de CDA-lijst) gingen in debat over een preambule bij de Europese grondwet, waarin zal worden verwezen naar de joods-christelijke traditie van het Europees continent. Martens is er een warm voorstander dat zo'n verwijzing er komt. Volgens haar waren de founding fathers van Europa na de Tweede Wereldoorlog christelijke politici. Van den Berg is tegen een preambule. Hij vindt het hoogmoedig dat mensen van een bepaalde geloofsgemeenschap zo nadrukkelijk hun stempel op Europa willen drukken.

De dooddoeners waren tijdens het debat niet van de lucht
Max van den Berg en Maria Martens in debat over God in de grondwetMaria Martens: “Respect voor pluraliteit is van cruciaal belang.
Max van den Berg: “Identiteit is een optelsom van verschillende schillen.”
Andere aanwezigen deinsden veel minder terug voor expliciet taalgebruik: “Europa is op weg naar een keiharde kapitalistische samenleving.
Dat laatste kon op veel sympathie rekenenen bij het (overwegend christelijke, katholieke, geëngageerde en bedaagde) publiek. Het weerwoord van Maria Martens, dat Europa vanwege onze “sociale markteconomie” totaal niet op Amerika lijkt en nooit zal lijken,  werd door hoongelach ontvangen. Max van den Berg lag beter in de markt. Hij vindt dat mensen die niets van christelijke waarden in de praktijk brengen (vooral doelend op zijn christen-democratische collega's in het Europees parlement, de grootste fractie) zich verre moeten houden van symboolpolitiek, zoals de preambule.

Na afloop was er geen conclusie. Martens bleef vóór (al zou ze de grondwet er niet voor willen laten “klappen”), Van den Berg tegen. Wel waren alle aanwezigen het erover eens dat de preambule de allochtone bevolking in Nederland niet voor het hoofd mag stoten. Daarom zouden eigenlijk alle stromingen die Europa hebben gevormd een plaats in de preambule moeten krijgen, inclusief humanisme en islam. “En Wodan,” aldus Van den Berg.