Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
   archief oktober 2006
archief september 2006
archief augustus 2006
archief juli 2006
achief juni 2006
archief mei 2006
archief april 2006
archief maart 2006
archief februari 2006
archief januari 2006
Nieuws en discussie
Archief Europa 2005
Archief Europa 2004
Agenda van Europa
Links
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Nieuwsarchief oktober 2006
Europese Commissie dringt aan op grote PR-campagne bij uitbreiding woensdag 4 oktober 2006, Nieuws/Europa, EU Observer - De Europese Commissie heeft aangekondigd de EU-leiders er volgende maand toe te zetten een "grote communicatie-inspanning" te leveren op het gebied van uitbreiding. Brussel zelf heeft tegelijkertijd moeite om toetreding van nieuwe landen tot de EU in positieve bewoordingen te omschrijven. Voor de Eurotop in december bereidt de Commissie zich voor op een uiterst gevoelig debat met regeringsleiders over uitbreiding, welk thema dan ook centraal zal staan.
Lidstaten hebben de Commissie gevraagd zich uit te spreken over de zogenaamde "absorptiecapaciteit" van de Unie, gezien de alomtegenwoordige "uitbreidingsmoeheid" in de Europese publieke opinie. Ondanks de tegengestelde wensen van een groot deel van de bevolking, zullen Roemenië en Bulgarije op 1 januari (binnen drie maanden, onder klein voorbehoud) gewoon lid worden van de EU.
Geen akkoord passagiersgegevens EU VS -- vliegmaatschappijen in het ongewisse maandag 2 oktober 2006, Nieuws/Europa, EurActiv - Vliegmaatschappijen krijgen te maken met een 'juridisch vacuüm', nu onderhandelaars de Europese Unie en de Verenigde Staten geen akkoord hebben weten te bereiken over de overdracht van passagiersgegevens. Het eerdere akkoord liep op 30 september af, nadat het in mei 2006 door het Europese Hof van Justitie als illegaal werd aangemaakt. Totdat een nieuwe overeenkomst wordt ondertekend, zullen vliegmaatschappijen hun eigen beleid op het gebied van gegevensoverdracht moeten aftasten met de autoriteiten in de Verenigde Staten. Zij riskeren anders forse boetes.
Onder de oorspronkelijke regelgeving stond Europa de VS toe om passagiersgegevens voor maximaal drieënhalf jaar op te slaan, maar de Amerikanen willen de gegevens langer vasthouden.