Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
   archief oktober 2006
archief september 2006
archief augustus 2006
archief juli 2006
achief juni 2006
archief mei 2006
archief april 2006
archief maart 2006
archief februari 2006
archief januari 2006
Nieuws en discussie
Archief Europa 2005
Archief Europa 2004
Agenda van Europa
Links
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Nieuwsarchief maart 2006

Frankrijk blijft demonstreren

Parijse politie-agenten hadden moeite een brandend matras van zich af te duwen. Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images

De strijd over de CPE (een proeftijd voor jonge werknemers in hun eerste baan) woedt hevig voort. Wetsontwerper en premier Dominique de Villepin wilde aanvankelijk niet toegeven, maar toonde zich 21 maart bereid "water bij de wijn" te doen. Vakbondsleider Gérard Aschieri zei hier geen boodschap aan te hebben: "De eis van de jongeren en werknemers is dat de wet wordt ingetrokken."

Parijse agenten hebben moeite een brandend matras van zich af te duwen.

Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images

Frankrijk protesteert

Dinsdag 7 maart demonstreerden tot één miljoen Fransen op 160 verschillende plaatsen tegen plannen van de regering-De Villepin. Jongeren tot 26 zouden voor hun eerste baan twee jaar proeftijd krijgen, waarin ze zonder opgaaf van reden kunnen worden ontslagen. Deze maatregel voor flexibilisering van de zwakke Franse economie leidde precies een maand eerder al tot felle protesten.
Boven: demonstranten in Montpellier.

Foto: Le Figaro

Massale protesten in Frankrijk -- De Villepin houdt vast aan omstreden wet woensdag 29 maart 2006, Nieuws/Europa, EU Observer - Meer dan een miljoen Fransen gingen dinsdag de straat op om de Franse regering ertoe te bewegen de omstreden CPE af te zweren. Hoewel vakbonden en studenten al sinds februari talloze protesten hebben georganiseerd, zijn de acties van 28 maart vooralsnog ongeéven. Vakbonden schatten het aantal demonstranten zelfs op drie miljoen. Stakingen door het hele land hebben geleid tot ontwrichting van het openbaar vervoer. Vakbondsleider Thibault spreekt van "historische" acties. "Voor ons is er [nu] maar één uitkomst mogelijk: intrekking van de voorgestelde hervorming." Premier Dominique de Villepin heeft voor het Franse parlement ondertussen herhaald dat hij daar niet toe bereid is.
Minister van Binnenlandse zaken Sarkozy heeft de politie geïnstrueerd alleen relschoppers hard aan te pakken. "Mijn eerste instructie is dat jullie de demonstranten beschermen, speciaal de jongere onder hen. Tweede: arreester zo veel mogelijk bruten - dat is: delinquenten - als u kan", aldus Sarkozy in een interview met BBC.
EU overweegt extra sancties tegen Wit-Rusland voor verkiezingsfraude woensdag 22 maart 2006, Nieuws/Europa, EurActiv - De Europese Unie dreigt met verdere sancties tegen Wit-Rusland, in reactie op de presidentsverkiezingen afgelopen zondag. President Loekasjenko reageerde laconiek: "als de EU hier problemen wil, kan ze die krijgen."
Loekasjenko, die Wit-Rusland al sinds 1994 regeert, kreeg 82,6% van de stemmen. Milinkevich, de populaire oppositiekandidaat, kwam niet boven de 6%. Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) noemden de verkiezingen een "farce". Internationale standaarden zijn niet gehaald. Westerse landen hebben deze situatie unaniem afgekeurd: de verkiezingen waren niet vrij en niet eerlijk. Voorzitter van het Europees Parlement Josep Borell riep op tot sancties tegen de Wit-Russische regering, omdat de verkiezingen waren "aangetast door vele ongeregeldheden, oprispingen van geweld en willekeurige arrestaties." Het is volgens hem aan de Europese Commissie om de kritiek van het Parlement "volledig in overweging te nemen".
Een woordvoerder van het Amerikaanse Witte Huis liet weten dat nieuwe verkiezingen in Wit-Rusland voor de VS de beste optie is. President Poetin van Rusland nam een uitzonderingpositie in. Als enige wereldleider feliciteerde hij Loekasjenko met zijn "overtuigende overwinning." Loekasjenko zelf, ten slotte, zei niet bang te zijn voor "toekomstige verdere isolatie."
Duits minister: Europese Commissie focust op energiezekerheid en nucleair, niet op duurzaam woensdag 15 maart 2006, Nieuws/Europa, EU Observer - Duits minister van Milieu Sigmar Gabriel (SPD) heeft felle kritiek geuit op het nieuw voorgestelde energiebeleid van de Europese Commissie. De focus zou te zeer liggen op energiezekerheid en in het geheel niet op 'hernieuwbare' energie. Dat schrijft de minister in het Duitse Handelsblatt.
De Europese Unie heeft tussen 2002 en 2006 €1,23 miljard euro uitgegeven aan nucleair onderzoek. "Tweeënhalf keer zoveel als het totale onderzoeksbudget voor alternatieve energiebronnen", aldus Gabriel. Bovendien vindt de minister dat lidstaten hun nationale soevereiniteit moeten kunnen behouden. De Commissie wil juist op EU-niveau een "energie-mix" samenstellen, die de soevereiniteit aantast. De EU zou dan weliswaar "energiezekerder" worden - om lidstaten voor energie afhankelijk te maken van de EU, noemt Gabriel "avontuurlijk".
Turkije geeft prioriteit aan kernenergie, Iran is geïnteresseerd woensdag 8 maart 2006, Nieuws/Europa, EurActiv - Turkije heeft concrete plannen voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Volgens Turks minister van Energie Hilmi Guler hebben zij zelfs de "hoogste prioriteit". Tot de deadline van het gehele project in 2020 zullen er drie tot vijf centrales op verschillende plaatsen worden gebouwd. De totale kosten bedragen maar liefst 108 miljard euro.
Buurland Iran kijkt met interesse toe. Na mislukte energiebesprekingen met de EU en Rusland zou Iran graag een deel van zijn omstreden nucleaire activiteiten naar Turkije verplaatsen. Iran hoopt hiermee de vrees van de internationale gemeenschap dat er aan nucleaire wapens wordt gewerkt, weg te nemen.
Op dit moment is Turkije voor energie grotendeels afhankelijk van gas dat per pijpleiding uit Rusland en Iran komt. De eerste kerncentrale uit het nieuwe plan zal in 2012 operationeel zijn. Zodra alle geplande centrales in gebruik zijn, haalt Turkije tien procent van zijn energiebehoefte uit kernsplitsing.
Kroes: Interne markt werkt nog niet vrijdag 3 maart 2006, Nieuws/Europa, De Telegraaf - "Op papier hebben we één interne markt, maar die blijkt nog niet te werken. Daar moeten we iets aan doen." Dat zei Eurocommissaris voor Mededinging Neelie Kroes tijdens de jaarlijkse Hofstadlezing. Kroes vindt dat we onze economie moeten moderniseren en ons "aanpassen aan wat op ons afkomt". De Europese markt is namelijk niet afgesloten, alles is wereldwijd. Toonde Kroes zich "bezorgd" over een probleem als de vergrijzing, inzake Franse pogingen tot protectionisme van de energiemarkt was ze "geschrokken". Lidstaten zouden juist moeten laten zien dat samenwerking kracht geeft. "Dit is niet wat we voor ogen hadden. Daarom moeten we actie ondernemen." Kroes verwees daarbij naar het Frans-Italiaanse conflict, waarin Frankrijk een overname door het Italiaanse energiebedrijf Enel wil blokkeren.
Barroso: "Economisch nationalisme slecht voor Europa" woensdag 1 maart 2006, Nieuws/Europa, EU Observer/EurActiv - Voorzitter van de Europese Commissie Barroso heeft zich uitgesproken in reactie op een nieuwe golf van protectionisme in belangrijke EU-lidstaten. Hij appelleerde aan een "gevoel van politieke verantwoordelijkheid bij onze staatsmannen" en waarschuwde voor toenemende nationalistische retoriek.
Het meest recente voorbeeld van protectionisme is een conflict tussen Italië en Frankrijk. Frankrijk wil de overname van de onlangs gefuseerde energiebedrijven Suez en Gaz de France door het Italiaanse Enel tegenhouden.
België wil Oost-Europese werknemers de toegang tot hun arbeidsmarkt ook na 1 mei 2006 (twee jaar na de toetreding van de lidstaten) blijven ontzeggen. Een recente studie van het Britse Department for Work and Pensions concludeert echter dat "de economische gevolgen van migratie uit de nieuwe EU-lidstaten [naar West-Europa] over het algemeen bescheiden is geweest, maar doorgaans positief." Barroso: "We kunnen de globalisering niet tegemoet treden met vijfentwintig mini-(energie-)markten."
Duitsland onder 'EU-curatele' om sancties te voorkomen woensdag 1 maart 2006, Nieuws/Europa, Het Financieele Dagblad - Economische grootmacht Duitsland kent vijf jaar achtereen een te hoog begrotingstekort, inclusief dit jaar. Het tekort kwam in 2005 uit op 3,3% - boven de door de EU gestelde grens van 3, maar ver onder de Duitse verwachting van 4%. De Europese Commissie wil nu de volgende stap in de procedure zetten, om de daaropvolgende sancties te voorkomen. Het voorstel van 'curatele', dat eerst nog moet worden overgenomen door de twaalf ministers van de eurolanden, is in zekere zin een blamage voor Duitsland. Het kan bondskanselier Merkel intern ook een steun in de rug geven bij de door haar gewenste hervormingen van sociale zekerheden en pensioenen.