Europese publieke opinie tegen Turkije en Albanië
maandag 31 juli 2006, Nieuws/Europa, EU Observer - Volgens een recente peiling van Eurobarometer zijn lang niet alle Europeanen enthousiast over mogelijk toetredende landen tot de EU. In de peiling komen Turkije (kandidaat-lid sinds 1999) en Albanië, dat vorige maand een Stabiliteit- en Associatie-Overeenkomst ( SAA) met de EU sloot, er het slechtst vanaf. 48% van de ondervraagden is tegen de toetreding van Turkije (39% voor), terwijl 44% ook Albanië de toegang tot de EU wil ontzeggen (41% voor toetreding). Het negatiefst over de toetreding van Turkije zijn de Oostenrijkers (81%), op afstand gevolgd door de Duitsers, de Luxemburgers, de Cyprioten en de Grieken (ca. 70% tegen). In Spanje is daarentegen opmerkelijk weinig weerstand (23%) tegen de Turken.
Toch ziet 45% verdere uitbreiding nog zitten, maar 42% vindt de EU nu 'af'. Balkanlanden (Albanië uitgezonderd) zijn het minst omstreden, met Kroatië als absolute favoriet om op korte termijn toe te treden.
De onderzoekers van Eurobarometer concluderen dat Europeanen zich na de uitbreiding van 2004 meer bewust zijn van de (vooral economische) problemen van nieuwe lidstaten, en daarom terughoudender. Eerder presenteerde Eurobarometer een onderzoek naar euro-enthousiasme, waar eveneens een grillig beeld uit naar voren kwam.
EU steunt stamcelonderzoek
dinsdag 25 juli 2006, Nieuws/Europa, EU Observer/ New York Times/ NRC Handelsblad - Terwijl de Verenigde Staten fel tegenstander blijft en er wordt gesoebat over de exacte bewoordingen waarin president Bush zich uitliet, is de Europese Unie bereid te investeren in stamcelonderzoek. Hoewel een aantal lidstaten gisteren een besluit hebben proberen tegen te houden, zal er in de periode van 2007 tot 2013 250 miljoen euro beschikbaar worden gesteld. Weliswaar kunnen lidstaten die stamcelonderzoek hebben verboden niet gedwongen worden mee te werken. Men noemt dit wel 'ethische subsidiariteit'.
Eurocommissaris Verheugen wil bureaucratie EU hard aanpakken
maandag 24 juli 2006, Nieuws/Europa, EU Observer/ Die Welt - Günter Verheugen luidt de noodklok. Hij roept op tot het stellen van maxima voor de kosten van de bureaucratie per lidstaat. Daarmee zet hij zich eigenlijk af tegen zijn eigen hoge functionarissen, die verantwoordelijk zijn voor de gehekelde red tape.
Verheugen en Commissie-voorzitter Barroso leiden een Brusselse campagne voor het schrappen van overbodige wetsvoorstellen en tegelijkertijd het vereenvoudigen van bestaande EU-wetboeken.
Günter Verheugen, commissaris voor Handel en Industrie, in een interview aan Die Welt: afbouw van de Europese bureaucratie "nog niet zo succesvol als gewenst." Afbeelding: Wikipedia
Cyprus roept hulp EU in bij vluchtelingenstroom -- Europese Commissie zegt Libanon geld toe
vrijdag 21 juli 2006, Nieuws/Europa, EU Observer/ Reuters - Terwijl het conflict in het Midden-Oosten (dat op 12 juli begon met de ontvoering van twee Israëlische soldaten door Hezbollah) uitzichtloos voortduurt, zucht het nabijgelegen Cyprus onder een vluchtelingenstroom uit Libanon. Volgens Makis Constantinides, directeur-generaal van het ministerie van Communicatie van de kleine, dunbevolkte lidstaat, moet de EU beseffen hoeveel moeite zijn eiland heeft om de evacués op te vangen en hulp bieden. "Op dit moment is Cyprus de enige uitweg uit Libanon. Het wordt heel erg moeilijk", aldus Constantinides. Op een bevolking van 835 duizend zijn er ongeveer twaalfduizend Libanezen op Cyprus sinds de vluchtelingenstroom op gang is gekomen.
Kort geleden deed het tevens mediterrane Malta ook een beroep op de EU, om te assisteren bij de grensbewaking tegen illegale Afrikaanse immigranten.
De Europese Commissie heeft (nog) geen toezeggingen gedaan aan Cyprus. Libanon zelf kan wel rekenen op hulp. Er is tien miljoen euro in het vooruitzicht gesteld voor de "humanitaire catastrofe", die dreigt als het gevecht doorgaat. Afgezien van de honderden doden en gewonden telt Libanon ook een half miljoen mensen die binnenslands op de vlucht zijn voor het aanhoudende geweld. "Maar dat aantal kan gemakkelijk oplopen tot een miljoen", aldus een woordvoerder van de Commissie. Afbeelding: Xinhua News Agency
EU verdeeld over toetreding Servië
dinsdag 18 juli 2006, Nieuws/Europa, EU Observer - EU-lidstaten zijn verdeeld over de vraag of besprekingen met Servië over nauwere banden kunnen worden hervat, als de Servische regering aantoonbaar actief probeert Ratko Mladić te arresteren. Voor een aantal Europese regeringen heeft de arrestatie van de voortvluchtige oorlogsmisdadiger Mladić topprioriteit.
Andere EU-regeringen stelden zich recent echter flexibel op ten opzichte van het Balkanland. Bronnen vanuit de Finse regering, momenteel EU-voorzitter, verklaarden aan de Balkan-nieuwssite Dtt-net: "Niet alle regeringen zitten op dezelfde lijn. Sommige landen zegen dat de besprekingen over de Stabiliteit- en Associatie-Overeenkomst (SAA) kunnen worden hervat zodra Mladić is gearresteerd en overgebracht naar [het Joegoslavië-tribunaal in] Den Haag."
De oud-opperbevelhebber zou zich moeten verantwoorden voor zijn rol in de bloedige belegering van Sarajevo en het 'drama van Srebrenica', waar op 11 juli 1995 rond de achtduizend moslimjongens en -mannen werden vermoord. Mladić zag toen toe op de scheiding van mannen en vrouwen.
Tips over Mladić' verblijfplaats worden beloond met maximaal vijf miljoen dollar.
Solana bezoekt Libanon -- conflict escaleert
zondag 16 juli 2006, Nieuws/Europa, De Volkskrant/ BBC/ FAZ - Hoge Vertegenwoordiger van het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid van de EU Javier Solana is afgereisd naar Libanon om "een boodschap van steun en solidariteit" over te brengen. Vanwege de hevige bombardementen op zaterdag was zijn bezoek een dag uitgesteld. In de Libanese hoofdstad Beiroet ontmoet hij premier Siniora en parlementsvoorzitter Nabih Berri.
Intussen lijken de gewelddadigheden tussen Hezbollah en het Israëlische leger heviger dan ooit. Hezbollah-raketten raakten de Noord-Israëlische havenstad Haifa met acht doden tot gevolg, terwijl Israël vooral Zuid-Libanon bestookte en daarbij sinds woensdag meer dan honderd dodelijke slachtoffers maakte. Premier Olmert van Israël beloofde "verstrekkende gevolgen" voor de aanval op Haifa, Hezbollah-leider Nasrallah zei dat de gevechten van nu "nog maar het begin" zijn.
Leiders van G8-landen stellen in een gezamenlijke verklaring dat "extremistische elementen [...] het Midden-Oosten niet in chaos mogen storten", maar de Verenigde Staten en Frankrijk nemen verschillende posities in. Bush vindt dat Israë terecht handelt uit zelfverdediging. Hezbollah zou het conflict hebben uitgelokt. Chirac nam het echter op voor Libanon. De G8 sprak wel het volledige vertrouwen uit in de VN en de EU bij hun bemiddelingspogingen.
Javier Solana overlegt maandag met vijfentwintig EU-ministers van Buitenlandse Zaken over de crisis. Afbeelding: CNN
Midden-Oostenconflict kaapt energiebesprekingen G8 -- Europese Commissie wil zekere energievoorziening
vrijdag 14 juli 2006, Nieuws/Europa, EurActiv/ Radio Free Europe - Aan de vooravond van energiebesprekingen van de zeven rijkste industrielanden en Rusland (samen de G8) in Sint Petersburg is, als gevolg van het oplaaiende Midden-Oosten- conflict, de prijs van een vat ruwe olie ($78) tot historische hoogte gestegen.
Eerder verwachte confrontaties tussen de Verenigde Staten en Rusland op energiegebied lijken hierdoor uit te blijven. Vooraanstaande Amerikaanse politici hebben druk uitgeoefend op president Bush om Rusland aan te spreken op het structureel terroriseren van buurlanden, het verval van de democratie en het inzetten van energietoevoer als wapen.
In plaats van een "opleving van de Koude Oorlog" zal de meeste aandacht dit weekend uitgaan naar Irans nucleaire programma. Brits minister van Buitenlandse Zaken Margaret Beckett: "Wij zijn ons allen bewust van Irans banden met Hezbollah. We roepen alle landen die invloed op Hezbollah en Hamas hebben op om hun plicht te doen."
De militante beweging Hezbollah levert nu vanuit Libanon fel verzet tegen de aanvallen van Israël op het land. Veel Libanezen zijn op de vlucht geslagen.
De Europese Commissie heeft in een verklaring laten weten dat zij hoopt op een G8-akkoord over een systeem van mondiale energiezekerheid. De Commissie beveelt een systeem aan, dat gebaseerd is op de markt; op regels van transparante, stabiele en effectieve wettelijke kaders en diversificatie van zowel vraag als aanbod van energiebronnen.
Oekraïne schuwt 'Zidane-actie' niet op weg naar EU-lidmaatschap
donderdag 13 juli 2006, Nieuws/Europa, EU Observer - Met de opkomst van de pro-Russische en anti-NAVO-partij van Janoekovitsj en ander politiek rumoer in Oekraïne lijkt de toetreding van deze voormalige Sovjet-republiek tot de EU voorlopig niet waarschijnlijk. Oekraïense diplomaten in Brussel zien dat anders. Konstantyn Yesilieiev, tweede vertegenwoordiger: "Iedereen ziet Oekraïne [zitten] in de EU. Er zijn slechts verschillende tactieken."
Ambassadeurs van Slowakije en Hongarije en de Britse analist Alan Mayhew gaven het advies de Oekraïense politieke, juridische en zakelijke omgeving te europeaniseren, in plaats van nu te focussen op een EU-gericht buitenlands beleid. Mayhew (die onder meer Polen adviseerde bij toetreding tot de EU) sprak tot de Oekraïners: "Het Europese Verdrag garandeert u al een Europees perspectief. [...] Maar als de Europeanen u steeds negatief benaderen, reageer dan niet als Zidane. Blijf gewoon het spel spelen." Yesilieiev sneerde echter: "Misschien moeten we wél zo reageren. [Zidane] kreeg na wat hij gedaan had immers wel zijn prijs." Volgens het Verdrag mag Oekraïne toetreden, zodra het land aan de gestelde criteria voldoet. In 'oud Europa' zijn echter wetten in voorbereiding, die het mogelijk maken om nieuwe lidstaten te weigeren op grond van een negatieve publieke opinie of tekortschietende Europese instituties.
Sterspeler Zinedine Zidane deelt een kopstoot uit in de finale van het WK 2006, Frankrijk-Italië. Ondanks de rode kaart als gevolg van zijn actie en de tweede plaats in het toernooi werd hij gehuldigd door president Chirac. Afbeelding: Wikipedia
Fins voorzitterschap wil innovatiebeleid EU aanpakken
dinsdag 4 juli 2006, Nieuws/Europa, EurActiv - In de traditie van successtory Nokia roept Finland, nu EU-voorzitter, ministers van alle lidstaten op om na te denken over een verandering van innovatiebeleid. De Finnen hebben een vraaggestuurd innovatiebeleid voor ogen.
Doel van de focus op innovatie, is het "streven om Europa's economie en ondernemerschap weer op de rails te krijgen", aldus Fins minister van Handel en Industrie Mauri Pekkarinen.
Op 10 en 11 juli staat een eerste voorstel over concurrentievermogen op de agenda. Maar aan het eind van het jaar zal men op eenzelfde soort bijeenkomst "concrete resultaten en suggesties voor praktische beleidsverbeteringen" bespreken, die "door het opvolgende Duitse voorzitterschap worden overgenomen". Leif Fagernäs, een voornaam Fins industrieel, liet in een interview met EurActiv weten dat alleen investeren in Research & Development onvoldoende is. "Bedrijven moeten prioritering in hun activiteiten aanbrengen en [daarnaast] de nadruk leggen op de wens van de klant, competitie en sterke marktposities, branding, efficiëntie en productiviteit."
Malta laakt EU over grensbewaking
maandag 3 juli 2006, Nieuws/Europa, EU Observer - Malta kampt dagelijks met de influx van vele illegale immigranten uit Afrika. Maltees minister van Buitenlandse Zaken Michael Frendo zegt dat het zo niet langer kan. "De aankomsten per boot in Malta in de afgelopen tien dagen staan (rekeninghoudend met de bevolkingsdichtheid) gelijk aan meer dan vijftigduizend immigranten in Spanje over dezelfde periode, terwijl de [Spaanse] Canarische eilanden niet zo'n groot probleem hebben", aldus Frendo.
De meeste Afrikaanse immigranten vertrekken per boot vanuit Libië, in de hoop voet aan wal te kunnen zetten in de zuidelijke EU-lidstaten. Simon Busuttil, Maltees Europarlementariër, leidde vorig jaar een Europese delegatie in Libië en was geschokt dat er maar twee patrouilleboten werden ingezet voor de tweeduizend kilometer lange Libische kust. Er is daarom meer samenwerking nodig, vindt Busuttil, en de Europese Unie zou actief kennis moeten aanbieden. Vooral de 'lekke' grenzen in de woestijn van Zuid-Libië is hem een doorn in het oog.
Minister Frendo legt de zwarte piet echter resoluut bij de EU. "De Europese Unie behandelt Malta met een mentaliteit van 'kleine landen, kleine problemen. Dit is onacceptabel." Frendo eist van zijn collega-ministers extra assistentie voor de bescherming van de Middellandse Zeekust.
|
|