Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
   archief oktober 2006
archief september 2006
archief augustus 2006
archief juli 2006
achief juni 2006
archief mei 2006
archief april 2006
archief maart 2006
archief februari 2006
archief januari 2006
Nieuws en discussie
Archief Europa 2005
   archief december 2005
archief november 2005
archief oktober 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
Archief Europa 2004
Agenda van Europa
Links
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Nieuwsarchief februari 2005
Frankrijk past nationale grondwet aan voor Europees grondwetsreferendum maandag 28 februari 2005, Nieuws/Europa, Le Figaro/EU Observer/EurActiv - Vandaag hebben leden van het Franse parlement en de senaat in een gezamenlijke vergadering gekozen voor een herziening van de nationale grondwet, om de weg vrij te maken voor een referendum over de Europese grondwet. Met uitzondering van de communisten en 96 onthoudingen, stemde iedereen voor de herziening. Het is de 18de keer dat de huidige Franse grondwet wordt gewijzigd.
De Franse regeringsleiders zullen deze week de ja-campagne voor de Europese grondwet lanceren. Zowel de conservatieve regeringspartij UMP als de socialistische oppositie zijn vóór, met slechts enkele tegenstanders binnen de gelederen. President Chirac zal bovendien de datum van het referendum bekend maken. Naar verwachting kunnen de Fransen in mei of juni naar de stembus - in ieder geval "voor de zomer". Mogelijk wordt het referendum verder vervroegd, omdat opiniepeilingen een dalende lijn in het enthousiasme voor de Europese grondwet laten zien. De steeds kansrijkere nee-campagne legt de nadruk op het "Angelsaksische karakter" van de grondwet, de bedreiging van de nationale werkgelegenheid en de bezorgdheid over de toetreding van Turkije.
In Nederland wordt op 1 juni 2005 een grondwetsrefendum gehouden.
Zwaar overleg Justitie-ministers EU -- Wie gaat Europol leiden? donderdag 24 februari 2005, Nieuws/Europa, EU Observer - Vandaag komen de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken bijeen voor overleg over een lange lijst agendapunten, waaronder een Europees verbod op Nazi-symbolen, en een langlopende kwestie over de Europese politietop. Een controverse over wie de nieuwe directeur van het steeds machtigere Europol moet worden, drijft de grote lidstaten Duitsland, Frankrijk, Italë en Spanje uiteen. In het afgelopen jaar is noch het Ierse, noch het Nederlandse EU-voorzitterschap erin geslaagd een opvolger voor de huidige (Duitse) directeur Jürgen Storbeck te benoemen. De Duitse regering wil deze belangrijke post niet uit handen geven en pleit voor een hoge politie-ambtenaar als opvolger - maar ook de andere grote landen lobbyen fel voor hun kandidaten.
De Europese Commissie begint inmiddels haar geduld te verliezen bij het oplossen van deze kwestie. "De strijd tegen de georganiseerde misdaad kan niet verdergaan met zo'n vertraging", aldus een woordvoerder van de Eurocommissaris van Justitie Franco Frattini.
Storbecks opvolger zal unaniem moeten worden gekozen.
Referendum Europese grondwet in Spanje: 78,5% vóór -- 41,5% opkomst zondag 20 februari 2005, Nieuws/Europa, EU Observer - Exit polls bij het Spaanse referendum (het eerste in de EU) laten een meerderheid van ruim 3/4 voorstanders van de Europese grondwet zien. De opkomst was daarentegen met 41,5% (schatting eerder deze avond) teleurstellend. Volgens een woordvoerder van de socialistische regeringspartij is deze opkomst echter vergelijkbaar met die van de Europese verkiezingen in juni. Hij voegde eraan toe: "Er kan geen onduidelijkheid bestaan over het resultaat. We hopen dat dit belangrijke resultaat voor Spanje een positieve betekenis zal hebben voor Europa."
Het Spaanse referendum is niet bindend. De Europese grondwet is inmiddels (zonder volksraadpleging) door drie landen geratificeerd : Hongarije, Litouwen en Slovenië.
EU hamert op Kyoto bij komst Bush donderdag 17 februari 2005, Nieuws/Europa, EU Observer - Gisteren is het eerste internationale milieuverdrag in de wereldgeschiedenis, het Kyoto protocol, in werking getreden. De Europese Unie heeft ambitieuze plannen ontwikkeld om de doelstellingen van 'Kyoto' te halen. Luxemburgs minister van Milieu Lucien Lux riep bij deze gelegenheid alle ontwikkelde landen op het voorbeeld van de 25 EU-lidstaten te volgen en dezelfde inspanning te leveren om de uitstoot van kooldioxide terug te dringen. "Ik doe in het bijzonder een beroep op de Verenigde Staten. Het bezoek van president Bush volgende week in Brussel ... zal een gelegenheid zijn om deze uitnodiging expliciet te maken", aldus Lux.
Duitsland wil Europese belasting op kerosine maandag 14 februari 2005, Nieuws/Europa, Financial Times - Duitsland zal deze week de druk op de Europese Unie opvoeren om belasting te gaan heffen op kerosine om zo extra geld voor ontwikkelingshulp te innen. De luchtvaartindustrie heeft het plan al stevig bekritiseerd. Hans Eichel, Duits minister van Financiën, is echter optimistisch. "Veel lidstaten die eerder sceptisch waren [over kerosinebelasting] zouden het voorstel nu steunen", aldus zijn woordvoerster. Aanstaande donderdag zal Eichel het onderwerp inbrengen op een vergadering van EU-ministers in Brussel.
Volgens berichten in de media betekent Duitslands voorstel in de praktijk een belasting van €300 per ton brandstof, wat neerkomt op €5 tot 10 extra per enkele reis binnen de EU.
Eerder deze maand kwam de G7 bijeen in Londen. EU-voorzitter Juncker zei na afloop dat de meeste ministers van Financiën vóór kerosinebelasting zijn.
Volgens een Duitse topambtenaar zal de belasting EU-gebonden zijn. Vliegtuig-brandstof is in Europa vrijgesteld van belasting, het zou redelijk zijn daar verandering in te brengen. Bovendien laat de EU op die manier zien tot dergelijke maatregelen in staat te zijn. De VS heeft inmiddels verklaard niet mee te doen aan de invoering van kerosinebelasting, aldus de topambtenaar.
EU promoot openbaar vervoer op TV woensdag 9 februari 2005, Nieuws/Europa, EurActiv - Op 16 februari zal een Europese televisiecampagne voor openbaar vervoer van start gaan. De EU-beleidsmakers hebben hiertoe beslist uit bezorgdheid over het broeikaseffect dat in gang is gezet door de uitstoot van kooldioxide (CO2). De campagne zal worden uitgevoerd door de Internationale Vereniging voor Openbaar vervoer UITP en ondersteund door het Milieu Programma van de Verenigde Naties UNEP. Zes internationale televisiestations gaan het 30 seconden durende filmpje uitzenden in het Engels, Frans, Duits en Spaans. De aftrap van de campagne valt samen met de inwerkingtreding van het Kyoto protocol.
Volgens UNEP wordt 30% van de CO2-uitstoot in Europa veroorzaakt door weg- en luchtverkeer. Bijna de helft van alle autoritten in stedelijke gebieden gaan over een afstand van hoogstens 5 kilometer. Openbaar vervoer is dan vaak het milieuvriendelijke alternatief.
EU wil concurrerende defensie-industrie vrijdag 4 februari 2005, Nieuws/Europa, EU Observer - De Europese Commissie is van plan maatregelen te treffen om de defensie-industrie in Europa te stimuleren. Commissaris voor Ondernemingen en Industrie Verheugen wil de sector concurrerender maken, omdat "de defensie-industrie traditioneel uitgesloten is geweest van de voordelen van Europees beleid." Daartoe moeten de sterk beschermde en gefragmenteerde markten voor defensie-goederen worden opengebroken. Volgens Commissie- woordvoerder Gregor Kreuzhuber zullen de eerste maatregelen al de komende maanden in werking treden. "Het uiteindelijke doel daarvan is enkele hindernissen voor de handel en productie binnen de Europese militaire sector wegnemen."
Tomas Vasalek van de Brusselse afdeling van het Center for Defense Information vindt dat de EU niet alleen in de VS - het land met verreweg de hoogste militaire uitgaven ter wereld - een rivaal moet zien: ook India, China en Japan hebben groeiende markten. Hij verklaart het Amerikaanse succes mede door de fusies van de afgelopen jaren: minder bedrijven produceren méér. In Europa zouden fusies tussen defensie-bedrijven echter een "rottig en pijnlijk proces" worden. Hij wijst op de tegenstand die nu al hoorbaar is van landen als Frankrijk en Polen. "In de VS bloeien of verdwijnen enkel Amerikaanse bedrijven. In Europa zou het een Duits bedrijf kunnen zijn dat bijvoorbeeld een Italiaanse concurrent overneemt. De onderlinge politieke trots en jaloezie zijn nog steeds te groot. Het zal niet gemakkelijk worden."