Fins voorzitterschap wil innovatiebeleid EU aanpakken
dinsdag 4 juli 2006, Nieuws/Europa, EurActiv - In de traditie van successtory Nokia roept Finland, nu EU-voorzitter, ministers van alle lidstaten op om na te denken over een verandering van innovatiebeleid. De Finnen hebben een vraaggestuurd innovatiebeleid voor ogen.
Doel van de focus op innovatie, is het "streven om Europa's economie en ondernemerschap weer op de rails te krijgen", aldus Fins minister van Handel en Industrie Mauri Pekkarinen.
Op 10 en 11 juli staat een eerste voorstel over concurrentievermogen op de agenda. Maar aan het eind van het jaar zal men op eenzelfde soort bijeenkomst "concrete resultaten en suggesties voor praktische beleidsverbeteringen" bespreken, die "door het opvolgende Duitse voorzitterschap worden overgenomen". Leif Fagernäs, een voornaam Fins industrieel, liet in een interview met EurActiv weten dat alleen investeren in Research & Development onvoldoende is. "Bedrijven moeten prioritering in hun activiteiten aanbrengen en [daarnaast] de nadruk leggen op de wens van de klant, competitie en sterke marktposities, branding, efficiëntie en productiviteit."
De Europese Unie is ooit opgericht voor economische samenwerking en een stabiele wereldorde. Dat was lang voordat de Europeanen via internet producten konden aanschaffen en zich vrij konden bewegen. De EU wordt steeds groter en krijgt meer politieke betekenis. De vraag is hoe nieuwe media kunnen bijdragen aan de verdere vorming van een economisch, politiek en sociaal Europa.
|
Lobbyen: Hoe werkt het en hoe doen we het?
Door Jasper Laros - Hoeveel lobbyisten er in Brussel rondlopen, is onbekend. Het Europees Parlement telt 4834 geaccrediteerde lobbyisten. Dat is al indrukwekkend, maar schattingen over het werkelijke aantal lopen uiteen van 10.000 tot zelfs 20.000. Hoe gaan de Brusselse lobbyisten te werk? En wat betekent hun aanwezigheid voor het democratische proces in Europa?
|
Op 1 mei traden tien landen toe tot de Europese Unie. Nu wordt onderhandeld met de kandidaat-leden Turkije, Roemenië en Bulgarije. Kroatië, dat juist betere kansen lijkt te hebben, is ook kandidaat, maar de toelatingsonderhandelingen zijn nog niet begonnen. In dit dossier onderzoekt Politiek-digitaal.nl de gevolgen van de uitbreiding van de Unie.
|
Europa: waarheen, waarvoor?
Door Jasper Laros - De Europese Unie in haar huidige samenstelling zal nog maar twee weken bestaan. Daarna komen er tien lidstaten bij. Moet Europa in de toekomst een wereldomspannend idee worden? Een aantal Europees prominent laat hun licht schijnen over deze vraag. Is uitbreiden duur? Eurocommissaris Verheugen vindt van niet. En ten slotte: Zien wij, westerburen van de nieuwe lidstaten, de “hereniging van Europa” wel zitten?
Wim Kok gaat Europa verschralen
Door Steven de Jong - De Europese Unie wil in 2010 de meest concurrerende kenniseconomie zijn. Nu het economisch tij tegenzit is Wim Kok gevraagd te adviseren over hoe deze doelstelling alsnog gehaald kan worden. Sociale afspraken staan bovenaan de schraplijst. De vraag is hoe schraal de oud-premier Europa wil gaan maken.
China, niet te stuiten - De muizen van Deng Xiaoping
Door Steven de Jong - "China heeft haar economische macht in politieke macht omgezet", waarschuwt China-deskundige dr. Jan van der Putten. Met handelsbarričres is de grootmacht niet meer te stuiten. Europa moet de vruchten plukken van de opkomende anti-China-lobby in de VS, meent hij. Dat Europese leiders af en aan vliegen naar China vindt hij een goed teken, maar van minister Brinkhorst (EZ) heeft hij geen hoge pet op: "Hou op met dat geouwehoer over mislukte grondwetten en kenniseconomie. Neem besluiten en ontwikkel de markten waar we nog grip op hebben."
Verrassend Turkije: toetreding of wereldoorlog?
Door Jasper Laros - Turkije: vakantieverblijf voor meer dan een miljoen Nederlanders per jaar, maar bovenal geopolitieke factor. Hoewel pas de laatste jaren de oppositie tegen (als ook de steun voor) toetreding van Turkije tot de EU aanzwelt, is hier een lange geschiedenis aan voorafgegaan. Veel langer dan de tijd die Turkije buiten de EU nog te gaan heeft, is de overheersende opinie. Niet iedereen is daarvan overtuigd. Volgens sommigen krijgt de geschiedenis straks een heel andere wending. Zien we de eerste signalen al?
|
Europese Commissie dringt aan op grote PR-campagne bij uitbreiding
woensdag 4 oktober 2006, Nieuws/Europa, EU Observer - De Europese Commissie heeft aangekondigd de EU-leiders er volgende maand toe te zetten een "grote communicatie-inspanning" te leveren op het gebied van uitbreiding. Brussel zelf heeft tegelijkertijd moeite om toetreding van nieuwe landen tot de EU in positieve bewoordingen te omschrijven. Voor de Eurotop in december bereidt de Commissie zich voor op een uiterst gevoelig debat met regeringsleiders over uitbreiding, welk thema dan ook centraal zal staan.
Lidstaten hebben de Commissie gevraagd zich uit te spreken over de zogenaamde "absorptiecapaciteit" van de Unie, gezien de alomtegenwoordige "uitbreidingsmoeheid" in de Europese publieke opinie. Ondanks de tegengestelde wensen van een groot deel van de bevolking, zullen Roemenië en Bulgarije op 1 januari (binnen drie maanden, onder klein voorbehoud) gewoon lid worden van de EU.
Geen akkoord passagiersgegevens EU VS -- vliegmaatschappijen in het ongewisse
maandag 2 oktober 2006, Nieuws/Europa, EurActiv - Vliegmaatschappijen krijgen te maken met een 'juridisch vacuüm', nu onderhandelaars de Europese Unie en de Verenigde Staten geen akkoord hebben weten te bereiken over de overdracht van passagiersgegevens. Het eerdere akkoord liep op 30 september af, nadat het in mei 2006 door het Europese Hof van Justitie als illegaal werd aangemaakt. Totdat een nieuwe overeenkomst wordt ondertekend, zullen vliegmaatschappijen hun eigen beleid op het gebied van gegevensoverdracht moeten aftasten met de autoriteiten in de Verenigde Staten. Zij riskeren anders forse boetes.
Onder de oorspronkelijke regelgeving stond Europa de VS toe om passagiersgegevens voor maximaal drieënhalf jaar op te slaan, maar de Amerikanen willen de gegevens langer vasthouden.
De protesten voor het Hongaarse parlement in Boedapest wisselden in de week van 18 september nogal in intensiteit, met enkele tienduizenden demonstranten als hoogtepunt. Hier een indruk van de donderdagavond. Foto: Politiek-digitaal
Vijf jaar na aanslagen VS: oorlog tegen terreur -- mensenrechten onder druk
maandag 11 september 2006, Nieuws/Europa, The Parliament/ New York Times/ EurActiv - Precies vijf jaar geleden kwamen 2.973 mensen om bij de zelfmoordaanslagen op het World Trade Centre in New York, het Pentagon in Arlington en op een vlucht in Pennsylvania. Sindsdien zijn de internationale verhoudingen flink verschoven en laaiden debatten over militaire interventies in landen als Irak en bijkomstige mensenrechtenkwesties, zoals op Guantanámo Bay, hoog op.
Achtendertig wereldleiders herinnerden de dramatische gebeurtenissen in stilte, tijdens een EU-Azië-top in Helsinki. Zij verklaarden direct daarop de war on terror gewoon voort te zetten. Commissievoorzitter Barroso: "Het EU-antwoord op de aanslagen van 11 september 2001 in de VS was direct, met toegenomen samenwerking met de VS in het gevecht tegen terrorisme."
Sarkozy in Brussel voor campagne en radicale, minimale visie op EU
vrijdag 8 september 2006, Nieuws/Europa, EurActiv/ The Parliament/ EU Observer - De omstreden Franse presidentskandidaat Nicolas Sarkozy sprak op 8 september in Brussel voor een gehoor van internationale pers, niet-gouvernementele organisaties, EU-ambtenaren en zakenlui. Meest opmerkelijk in zijn toespraak was het voorstel om een "mini-verdrag" te tekenen, waarin tweederde van de "niet-kritieke" zaken uit de verworpen Europese Grondwet zijn opgenomen. Sarkozy stelt zich voor dat de tekst onder Duits voorzitterschap in 2007 wordt aangenomen en onder Frans voorzitterschap in 2008 geratificeerd.
In het voorstel wordt de Commissievoorzitter gekozen door het Europees Parlement. Er wordt een Europees minister van Buitenlandse Zaken ingesteld. Tot slot wordt besluitvorming bij unanimiteit afgeschaft en vervangen door een "super-gekwalificeerde meerderheid".
Sarkozy, nu minister van Binnenlandse Zaken, kwam recent weer in opspraak toen hij op een bijeenkomst voor centrum-rechtse jongeren verscheen samen met rapper Doc Gynéco, die in zijn raps het gebruik van drugs en de discriminatie van vrouwen aanmoedigt.
Bulgarije voelt zich benadeeld door EU
woensdag 6 september 2006, Nieuws/Europa, EU Observer - Sergej Stanisjev, premier van Bulgarije, is bang dat de Europese Unie extra streng zal zijn bij de toetreding van zijn land in 2007. Volgens Stanisjev zou de "publieke opinie veel sceptischer tegenover uitbreiding" staan dan voor de uitbreiding van de EU met tien landen in 2004, en "gebieden zoals criminaliteit en corruptie zijn zeer gevoelig voor de publieke opinie."
Nieuwe spanningen in EU, etnische Hongaren in Slowakije
maandag 28 augustus 2006, Nieuws/Europa, EU Observer - Slowakije en Hongarije, nu twee jaar EU-lid, hebben te maken met toenemende spanningen. Slowakije wordt fel bekritiseerd door buurland Hongarije voor tekenen van een anti-Hongaarse stemming in Zuid-Slowakije.
Zo is vorige week een etnisch Hongaarse vrouw het slachtoffer geworden van geweld en beroving, terwijl de Slowaaks-nationalistische daders haar T-shirt bekladden met: “Hongaren, ga terug naar de andere kant van de Donau”. Bij een voetbalwedstrijd werden een dag later drie mannen gearresteerd die een elf meter lang spandoek toonden met de tekst: “Dood aan de Hongaren!”
De Hongaarse premier Ferenc Gyurcsany veroordeelde meteen, wat hij noemde de “verschrikkingen en toenemende haat tegen buitenlanders”. Hij vroeg zijn Slowaakse collega Robert Fico zich ook zo uit te spreken. Fico sprak zich daarop uit tegen “alle extremistische daden”, maar voegde er aan toe dat het niet aan Hongarije is om te beslissen hoe en wanneer zijn land op incidenten moet reageren. Bovendien liet hij zich denigrerend uit naar de Slowaakse SMK, een politieke partij die opkomt voor de belangen van de Hongaarse minderheid in het zuiden. Fico: “Nu ze hebben gefaald op de sociale agenda, zoeken ze een ander onderwerp.” Hij weigerde dan ook een voorstel van deze partij te ondertekenen, om de toegenomen spanningen tegen te gaan.
De Partij van Europese Socialisten ( PES) kijkt met afschuw naar de ontwikkelingen in Slowakije en dreigt Fico (zijn partij is verwant aan de PES) uit de politieke groep te royeren.
Engeland werpt als eerste drempels op voor Roemenen en Bulgaren
maandag 21 augustus 2006, Nieuws/Europa, EU Observer/ The Independent/ BBC News - De Britse staatssecretaris van Handel en Industrie Alistair Darling heeft zondag gezegd dat het Verenigd Koninkrijk de te verwachten migratie uit nieuw toetredende landen "netjes zal reguleren". Daarbij gaat het expliciet om Bulgarije en Roemenië, die waarschijnlijk in 2007 zullen toetreden. Volgens de Britse media is het "open deur"-beleid voorbij, dat bij de toetredende landen van 2004 werd toegepast. Darling: "We moeten een balans vinden tussen de vaardigheden die we nodig hebben - en ja, onze economie heeft op diversie terreinen vaardigheden nodig - en tegelijkertijd een systeem in stand houden met alle andere zaken die we moeten overwegen, zoals gezondheidszorg, onderwijs, enzovoorts."
Volgens een recente opiniepeiling gaat 77 procent van de Britten akkoord met het opleggen van beperkingen op de arbeidsmarkt aan Bulgaren en Roemenen.
Wellicht is de Britse bevolking zo negatief gestemd, omdat het Verenigd Koninkrijk en Ierland als enigen in Europa Poolse werknemers vanaf 2004 makkelijk toelieten. In twee jaar tijd zijn zo meer dan zeshonderdduizend Oost-Europeanen geďmmigreerd, waarvan vermoedelijk duizenden geen werk hebben kunnen vinden. De conservatieve Tories zijn zelfs een felle campagne gestart tegen Roemenië. Onder het motto "HIV-kinderen brengen tijdbom naar Groot-Brittannië" waarschuwen zij dat de influx van Aids-geďnfecteerde Roemeense tieners de nationale gezondheidszorg zal ontregelen. Ook zien zij Roemeense vrachtwagen- chauffeurs liever gaan dan komen.
|