Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
   archief oktober 2006
archief september 2006
archief augustus 2006
archief juli 2006
achief juni 2006
archief mei 2006
archief april 2006
archief maart 2006
archief februari 2006
archief januari 2006
Nieuws en discussie
Archief Europa 2005
   archief december 2005
archief november 2005
archief oktober 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
Archief Europa 2004
Agenda van Europa
Links
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Nieuwsarchief juli 2005
Schäuble haalt namens Duitsland banden met VS aan vrijdag 29 juli 2005, Nieuws/Europa, EU Observer/Der Spiegel - Wolfgang Schäuble, expert op het gebied van buitenlands beleid in het CDU van Angela Merkel, heeft gisteren onaangekondigd een bezoek gebracht aan George W. Bush in het Witte Huis. Bush en Schäuble spraken elkaar drie kwartier - opmerkelijk lang volgens de CDU-man. Op de agenda stonden onder meer de Duits-Amerikaanse relatie, Iran en de rol van Turkije in Europa.
Volgens Schäuble heeft "de regering van de Verenigde Staten interesse laten zien in goede betrekkingen met Duitsland". Aan de vooravond van de oorlog in Irak heeft Schäuble Schröder fel bekritiseerd omdat hij zich niet wilde aansluiten bij de Coalition of the willing. De huidige regering van Duitsland handelt daarmee "volledig in strijd met het landsbelang", aldus Schäuble.
Direct na de zomer gaan de Duitse kiezers naar de stembus. Het lijkt overigens onwaarschijnlijk dat een CDU-regering troepen naar Irak zal sturen. Angela Merkel heeft namelijk al aangekondigd rekening te houden met de (overwegend anti-Amerikaanse) publieke opinie.
Toch geen erkenning voor Cyprus donderdag 28 juli 2005, Nieuws/Europa, EU Observer - Ondanks eerdere toezeggingen sluit Turkije erkenning van het verdeelde eiland Cyprus uit. Als voorwaarde voor erkenning eist de Turkse regering namelijk een vredesbesluit. De uitbreiding van de handelsovereenkomst van Turkije met de volledige Europese Unie (die wel doorgang vindt deze week) zou hier volledig los van staan.
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan maakte zijn standpunt woensdag duidelijk na een gesprek met EU-voorzitter Blair in Londen. Blair accepteerde Erdogans standpunt volledig en ging akkoord met het uitstel van de erkenning van Cyprus.
Turkije tekent belangrijk verdrag -- Cyprus wordt erkend dinsdag 26 juli 2005, Nieuws/Europa, EU Observer - Woensdag zal Turkije een verdrag ondertekenen dat onder meer de handelsbetrekkingen met de tien in 2004 toegetreden EU-lidstaten uitbreidt, als begin van het toetredingsproces. Volgens persbureau Reuters wordt er tevens een verdrag ondertekend, waarin Turkije Cyprus als een land erkent. Cyprus is sinds 1974 verdeeld en Turkije heeft tot nu toe alleen het noordelijke (Turkse) gedeelte erkend.
Volgens een Turkse woordvoerder in Brussel is de datum van ondertekening nog onzeker, maar "zodra we de tekst van het Britse voorzitterschap krijgen, zullen we hem ondertekenen."
De toetreding van Turkije blijft zeer omstreden. Volgens de 'Eurobarometer' is slechts 35% van alle EU-burgers voor de toetreding en 52% tegen. Grootste tegenstanders zijn Duitsland (74%) en Oostenrijk (80%). In beide landen is de Turkse minderheid relatief groot.
Brits voorzitterschap verdedigt toetreding Turkije dinsdag 19 juli 2005, Nieuws/Europa, EU Politix - Terwijl de verdeeldheid binnnen de Europese Unie over het toekomstige EU-lidmaatschap van Turkije toeneemt, is er volgens het Britse voorzitterschap geen weg meer terug. "De toekomst van Turkije ligt in Europa", aldus de minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw. Volgens hem is de keuze voor de toetreding al gemaakt en zouden "onze strategische belangen" daarmee gediend zijn. Straw benadrukt dat de zorgen van de Europese bevolking over Turkije aan bod komen in ratificatie-procedures, zodra de datum van de toetreding in zicht komt. Dat zal nog meer dan tien jaar duren. In geen geval zou de publieke opinie echter "gepasseerd" worden.
Recent pleitte de Oostenrijkse minister van Financiën Grasser voor voorrang aan de Balkan boven Turkije. Wat Turkije betreft is hij bovendien tegenstander van volwaardig lidmaatschap. Vrijwel overal in Europa verscherpen de tegengestelde posities over de toetreding van Turkije, nu de toelatingsonderhandelingen (3 oktober 2005) zich aandienen.

De vlag van Turkije. In 1793 verruilde de sultan het tot dan toe gebruikte (islamitische) groen voor rood en in 1844 werd de ster toegevoegd.

Suikerboeren demonstreren in Brussel maandag 18 juli 2005, Nieuws/Europa, EU Observer - Vandaag zullen naar verwachting 5.000 suikerboeren demonstreren in Brussel. Daar bespreken EU-landbouwministers een voorstel van de Europese Commissie om de suikersector te hervormen. Afgelopen vrijdag klonken er al protesten in tientallen Duitse steden.
In het voorstel worden de subsidies teruggebracht met 39%. Nu wordt voor de productie van suikerbieten nog jaarlijks €1,7 miljard uitgetrokken. Voor de boeren betekent dat dat ze in 2009 per ton suikerbieten €25 ontvangen, tegen €42 nu.
Acht EU-lidstaten (waaronder Italië, Spanje en Finland) zijn van plan de suikerproductie geheel op te geven voor het verbouwen van andere gewassen. Hubert Chavanes van de confederatie van Europese bietenbouwers CIBE voorspelt dat de maatregelen tevens zullen leiden tot het sluiten van fabrieken, "ook die in de meest productieve landen". Volgens CIBE komen 90.000 banen in gevaar en bovendien honderduizenden indirect gerelateerde arbeidsplaatsen in de Europese landbouw en industrie. Zij eisen daarom instandhouding van de suikerregelgeving, die inmiddels veertig jaar meegaat.
De Europese Unie produceert 15% van alle suiker op de wereldmarkt. Frankrijk en Duitsland zijn de belangrijkste producerende landen.
Polen in ironisch protest tegen "Franse privatisering" vrijdag 15 juli 2005, Nieuws/Europa, EU Observer - Enkele honderden Poolse arbeiders hebben in Warschau geprotesteerd bij de Franse ambassade. Terwijl Franse diplomaten in de tuin aan het picknicken waren om de bestorming van de Bastille 216 jaar geleden te vieren, uitten de demonstranten hun onvrede over Franse investeerders in Polen. Een pamflettekst luidde: "Wij protesteren krachtig tegen de Franse privatisering, die uitloopt op een verslechtering van de arbeidsomstandigheden en een voortdurend groeiende werkeloosheid." Investeerders zoals France Telecom werden verder opgeroepen te stoppen met "herstructurering op basis van ontslagen en lagere lonen". Volgens vakbondsleiders is het protest niet per se anti-Frans. Zij beogen enkel een dialoog op te starten die gelijkwaardig is aan die tussen Franse arbeiders en hun werkgevers, thuis in Frankrijk.
De Poolse krant Rzeczpospolita refereert aan de economen Aussiloux en Pajot. Volgens hen hebben Franse exporteurs 150.000 extra banen in Frankrijk gecreëerd, als gevolg van meer verkopen in Centraal-Europa door de uitbreiding van de EU. De 'kosten' van de uitbreiding voor de Franse werkgelegenheid bleek daarentegen beperkt tot 5.000 banen.
Poolse reisbureau's hebben de Franse vrees voor Poolse arbeiders ludiek uitgebuit. Ze hebben reclameposters uitgebracht met afbeeldingen van sexy verpleegsters en loodgieters in een idyllisch landschap. Daaronder de tekst: "Ik wacht op je in Polen...."
EU maakt haast met anti-terreur -- Fransen bewaken eigen grenzen weer donderdag 14 juli 2005, Nieuws/Europa, EU Observer/EurActiv - Gisteren hebben EU-ministers besloten een reeks anti-terreurmaatregelen versneld in te voeren. Deze maatregelen betreffen onder meer het tappen en bewaren van telefoongesprekken, e-mails en tekstberichten. De Europese Commissie heeft bovendien voorgesteld dat lidstaten die "hun huiswerk niet goed doen" daar onverwijld op aan te spreken met "naming and shaming".
De Britse minister van Binnenlandse Zaken Clarke, net bekomen van de aanslagen in Londen, verklaarde: "Wij allen binnen de EU zijn absoluut vastberaden om ons werk versneld uit te voeren en terrorisme ernstig te bemoeilijken." Hij voegde er echter aan toe dat "er geen enkele maatregel bestaat die terrorisme volledig stopt". Europa kan volgens Clarke twee dingen doen: een sterke geheime dienst oprichten om de werking van terroristische netwerken te onderzoeken, of om potentiëe recruten te isoleren. Nu de Britse autoriteiten hebben ontdekt dat de aanslag in Londen is gepleegd door eigen burgers van Pakistaanse afkomst, is het bewustzijn gegroeid dat de culturele dimensie in de strijd tegen het terrorisme zeker niet moet worden vergeten. De EU is op dit moment bezig met een onderzoek naar de radicalisering van de Europese jeugd en pogingen om deze trend te keren, bijvoorbeeld in samenwerking met religieuze gemeenschappen.
Ondertussen heeft Frankrijk eigen maatregelen getroffen. Minister Sarkozy van Binnenlandse Zaken heeft besloten tot het eenzijdig opschorten van het Schengen-akkoord. Frankrijk bewaakt (plat gezegd) zijn eigen grenzen weer. Deze stap heeft tot breed onbegrip geleid, onder meer bij de Italiaanse premier Berlusconi.
Luxemburgers kiezen voor Europese grondwet zondag 10 juli 2005, Nieuws/Europa, EU Observer/EU Politix - 56,52% van de Luxemburgse kiezers heeft in een bindend referendum ingestemd met de Europese grondwet. Ondanks de 'nee'-stemmen in Nederland en Frankrijk heeft Luxemburg besloten het referendum toch door te laten gaan. Als dertiende land op rij gaan ze over tot ratificatie. Het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Polen, Ierland en Denemarken hebben hun referendumplannen op de lange baan geschoven en Tsjechië heeft het geplande referendum zelfs afgelast.
De premier van Luxemburg Juncker ziet in het 'jo' van zijn volk een mogelijke redding van het grondwettelijk verdrag, maar daarin staat hij eigenlijk alleen. Commissievoorzitter Barroso acht de toekomst van het omstreden verdrag nog altijd "onzeker".
Oprichtend lid van de Europese Unie Luxemburg is met nog geen half miljoen inwoners de op een na kleinste lidstaat. Het land heeft het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking en is bovendien de grootste "netto-ontvanger". De gemiddelde Luxemburger ontvangt jaarlijks €1.700 aan EU-subsidies.
Verdeelde EU betuigt solidariteit met de Britten -- dodental in Londen ruim vijftig vrijdag 8 juli 2005, Nieuws/Europa, EU Politix/The Guardian - De aanslagen gisterochtend in de Britse hoofdstad hebben inmiddels ruim vijftig mensen het leven gekost. Enkele honderden zijn gewond. Voorzitter van de Europese Commissie José Barroso, die met Blair de G8-top in Gleneagles bijwoonde, betuigde zijn "diepste sympathie, condoleances... voor deze afgrijselijke en niet te rechtvaardigen aanval". President van de Verenigde Staten George W. Bush greep de gelegenheid aan om mee te delen: "The war on terror goes on". Secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer betuigde "sympathie en solidariteit met het Britse volk." Talloze Europarlementariërs, regeringsleiders en andere politici lieten zich in soortgelijke bewoordingen uit. Leider van de Europese socialisten Rasmussen is ervan overtuigd dat "alle Europese regeringen bereid zijn de assistentie te verlenen waar Blair en zijn regering om vraagt". Ironisch genoeg is dat juist een bepaling die in de onlangs verworpen grondwet stond.


Chirac (rechts), die eerder deze week nog sneerde dat Britten "met hun slechte keuken" niet te vertrouwen zijn, staat met Bush aan de zijde van Blair in het Schotse Gleneagles. Het Britse EU-voorzitterschap is door terroristen flink op zijn kop gezet: het Frans-Britse conflict over begroting, landbouwbeleid en Olympische Spelen en het aanstaande grondwetsreferendum in Luxemburg zijn verbleekt, terwijl nieuws over de extra $50 miljard voor Afrika van de G8 nauwelijks aan bod komt.

Foto: EU Politix, 7 juli 2005

Aanslagen in Londen doen denken aan "Madrid" donderdag 7 juli 2005, Nieuws/Europa, The Guardian - Dat zegt professor Clarke van het Centre for Defence Studies in Londen. Volgens hem betekent het laten afgaan van zes bommen in het centrum van Londen "minstens 24 betrokkenen en maanden van voorbereidingen". Clarke sluit niet uit dat er nog meer explosies volgen in de loop van vandaag. Zodra alle reddingswerkers zijn ingezet, veranderd een stad immers in een totale chaos. Eerder waarschuwde hij de Britse autoriteiten voor de enorme beveiligingsoperatie die de Olympische Spelen van 2012 met zich mee zouden brengen. "Een hevige hoofdpijn", zelfs als de algemene terroristische dreiging dan al is afgenomen en Al Qaeda niet meer dan een herinnering is.
Vanmorgen vielen bij aanslagen in metrotunnels en een dubbeldekker op verschillende plekken in het centrum van Londen ten minste twee doden en vele gewonden. Premier en tevens EU-voorzitter Tony Blair sprak van "barbarij". Hij zei dat "de terroristen" er nooit in zullen slagen te vernietigen wat het Verenigd Koninkrijk en andere beschaafde landen in deze wereld ter harte gaat.
Volgens Sky news heeft (de tot nog toe onbekende groep) "the Secret Organisation Al Qaeda in Europe" de aanslag opgeëist. Zij zeggen wraak te willen voor de Britse "militaire slachtingen" in Irak en Afghanistan.

Chaos bij het Londense metrostation King's Cross. Vanmorgen om tien voor negen Britse tijd werd de politie gewaarschuwd door getuigen van de explosie.

Foto: BBC

Brinkhorst wil Tweede Kamer eerder bij Europese besluiten betrekken woensdag 6 juli 2005, Minister Brinkhorst wil de Tweede Kamer al in de onderhandelingsfase betrekken bij de Europese besluitvorming. Dit meldt Brussel Bulletin. Op die manier kunnen burgers en bedrijven ook tijdig worden geïnformeerd worden.

Pas bij de nationale implementatie van regels komt de discussie nu vaak op gang. Daarmee heeft Brinkhorst zich recent flink in de vingers gesneden. Recent werd bij zowel de octrooirichtlijn als de Europese grondwet veel te laat duidelijk hoe de bevolking eigenlijk dacht over deze maatregelen. Brinkhorst hoopt dat met deze opzet het debat wordt gevoerd in de onderhandelingsfase, dat 'zal op zijn beurt de democratische legitimiteit van Europa vergroten' aldus de minister. Dat mag ook wel, want Brinkhorst passeerde recent nog twee maal een Kamermeerderheid om Europese regelgeving door te drukken.