Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
   archief oktober 2006
archief september 2006
archief augustus 2006
archief juli 2006
achief juni 2006
archief mei 2006
archief april 2006
archief maart 2006
archief februari 2006
archief januari 2006
Nieuws en discussie
Archief Europa 2005
   archief december 2005
archief november 2005
archief oktober 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
Archief Europa 2004
Agenda van Europa
Links
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Nieuwsarchief november 2005
Toekomst Kosovo verdeelt EU dinsdag 29 november 2005, Nieuws/Europa, EU Observer/Trouw - EU-lidstaten signaleren onenigheid over de toekomstige status van Kosovo, nu de door de VN geleide besprekingen hierover in volle gang zijn. Volgens diplomaten verkondigt een aantal landen (waaronder Tsjechië, Slovenië, Spanje, Griekenland en Italië) - zowel in het openbaar als in de wandelgangen - geheel eigen ideeën. Deze wijken soms af van het gemeenschappelijke Europese standpunt. In juni hebben EU-lidstaten besloten dat de precieze toekomstige status van Kosovo moet worden bepaald in besprekingen tussen Serven en Kosovaarse Albanezen, onder leiding van de Verenigde Naties. Bovendien zijn enkele basisvoorwaarden vastgelegd, waaraan elke mogelijke uitkomst moet voldoen.
De voormalige Finse president Martti Ahtisaari onderhandelt namens de Verenigde Naties met alle betrokkenen over de toekomst van de betwiste provincie van Servië. Al sinds 1999 hebben de NAVO en de VN het voor het zeggen in Kosovo. Wat de uitkomst van de onderhandelingen ook zal zijn - de internationale gemeenschap moet er rekening mee houden dat ze nog lang aanwezig zal zijn, aldus Ahtisaari.
Merkel belooft Turks EU-lidmaatschap niet te dwarsbomen maandag 28 november 2005, Nieuws/Europa, EurActiv/Reuters - Bondskanselier Angela Merkel zal de toelatingsonderhandelingen van Turkije met de EU niet in de weg zitten. Dat zei ze gisteren tijdens de Euro-mediterraanse top in Barcelona. Opmerkelijk genoeg voerde Merkels CDU wel campagne tegen volwaardig lidmaatschap van Turkije. De partij wilde slechts "geprivilegeerd partnerschap" aanbieden. Merkel refereerde in een toenaderingspoging tot haar Turkse collega Tayyip Erdogan echter aan het Latijnse pacta sunt servanda: akkoorden moeten worden gerespecteerd. Merkel accepteerde tevens de uitnodiging van Erdogan om een bezoek te brengen aan Turkije. Bovendien zei ze zich te willen inzetten voor de integratie van de 3,5 miljoen Turkse immigranten in de Duitse samenleving.

Angela Merkel en Tony Blair. Foto: Faz.net

Angela Merkel ontmoette EU-voorzitter Tony Blair op 24 november in de Londense Downing Street. Over de begrotingsonderhandelingen van de Europese Unie - die al bijna een half jaar vastzitten - zei ze "geen kristallen bol" te hebben, die laat zien of de Duitse regering het Britse voorzitterschap van dienst kan zijn.

Foto: Faz.net

Angela Merkel. Foto: Faz.net

Angela Merkel, die 22 november bondskanselier Schröder officieel opvolgde, is de eerste vrouwelijke, Oost-Duitse en bovendien jongste kanselier in de naoorlogse geschiedenis. Rechts op de foto coalitiepartner Edmund Stoiber van de Beierse christen-democratische CSU.

Foto: Faz.net

Merkel begint met aanhalen banden NAVO en Frankrijk woensdag 23 november 2005, Nieuws/Europa, Frankfurter Allgemeine/Le Figaro - De eerste dag na haar aantreden bezocht 'Frau Bundeskanzlerin' Merkel al veel gezagsdragers. Zo ontmoette zij secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer, bij wie zij pleitte voor een sterkere NAVO en een verbetering van de transatlantische betrekkingen. Met name vanwege de Irak-crisis was de relatie van haar voorganger Schröder met de Verenigde Staten maar moeizaam: deze zal "herontwikkeld" moeten worden. Merkel benadrukte wel dat het inzetten van Duitse troepen in Irak uitgesloten is.
In Parijs ontmoette ze haar Franse collega Chirac, die haar begroette met een handkus. De Frans-Duitse relatie, in historisch opzicht belangrijk voor het proces van Europese integratie, moet volgens Merkel worden voortgezet "in de geest van continuïteit". Schröder sprak Chirac regelmatig tijdens wat zij noemden de 'Blaesheim-consultaties'. Merkel zal Chirac 8 december in Berlijn welkom heten in eenzelfde setting en zegt zich daar al op te verheugen.
Ten slotte verliepen ook de gesprekken in Brussel met Commissievoorzitter Barroso en Parlementsvoorzitter Borell vlekkeloos. Ten aanzien van de pijnlijke sociale hervormingen, die zowel in Duitsland als in de Europese Unie hoog op de agenda staan, besloot Merkel: "Het [huidige] sociale model kan alleen worden voortgezet, wanneer wij een technologisch sterk Europa hebben."

José Durão Barroso. Foto: Un.org

Voorzitter van de Europese Commissie José Barroso: "De grote [Duitse] coalitie zou grote ambities in Europa moeten hebben." Europa zou bovendien een "sterk Duitsland" nodig hebben.

Foto: Un.org

Europese Commisse: Franse rellen "waarschuwing aan alle EU-politici" donderdag 17 november 2005, Nieuws/Europa, EU Politix/Trouw - Vice-president van de Europese Commissie Margot Wallström is al sinds de verwerping van de Europese Grondwet door de Fransen en Nederlanders belast met het 'verkopen' van Europa aan de burgers. In een toespraak voor het Europese Comité voor de Regio's zei ze dat de Franse rellen van de afgelopen weken een voorbode zijn voor toekomstige taferelen, tenzij de politieke elite van Europa wakker wordt. "Opiniepeilingen laten een continue daling zien van het vertrouwen dat burgers in (nationale en Europese) politici stellen - en een groeiende kloof tussen de wereld van de politiek en de wereld van het dagelijks leven van mensen", aldus Wallström.
In Frankrijk zelf is onrust onstaan over de aard van de rellen. Gérard Larcher en Bernard Accoyer (minister resp. parlementariër voor de rechtse UMP) hebben gezegd dat het geen toeval is dat er veel zwarte jongens onder de relschoppers waren. Veel van hen leven praktisch op straat, omdat er thuis geen plaats is. Oorzaak van de overbevolking van hun appartement is de polygamie, die veel voorkomt onder Malinezen en Senegalezen - vinden beide politici. Anti-racisme-organisaties en andere partijen hebben verontwaardigd gereageerd. "De politiek is incompetent, dát is wat de rellen hebben aangetoond", zegt SOS Racisme. Sommige artsen en maatschappelijk werkers spreken echter wel degelijk van een groot cultureel probleem. De criminaliteit onder kinderen uit polygame gezinnen is hoger dan gemiddeld en de opvoeding zou in het teken staan van "conflict en geweld".

Foto: Faz.net

Het geweld in Franse voorsteden, dat ruim twee weken aanhield, was het gevolg van een "diepe malaise" en een "nationale identiteitscrisis", waarin Frankrijk verkeert. Deze crisis moet overwonnen worden en aan discriminatie moet een eind komen. Dat zei president Chirac 14 november in een televisietoespraak.
Voorzitter Barroso van de Europese Commissie heeft Frankrijk vijftig miljoen euro toegezegd uit een fonds voor stedelijke vernieuwing. Het geld is bestemd integratie- en werkgelegenheidsprojecten.

Foto: Faz.net

Brusselse topposities gerouleerd -- Frankrijk verontwaardigd over 'verlies' donderdag 10 november 2005, Nieuws/Europa, EurActiv, EU Politix, Le Figaro - De Europese Commissie heeft de benoeming van zeventien directeuren-generaal aangekondigd, als gevolg van een gecompliceerde roulatieronde. Directe aanleiding is de interne afspraak dat directeuren-generaal niet langer dan vijf jaar dezelfde functie mogen bekleden en dat zij niet dezelfde nationaliteit mogen hebben als de Eurocommissaris voor wie zij werken. De wisseling van topfunctionarissen wordt al een half jaar verwacht, maar is door toedoen van Commissievoorzitter Barroso steeds uitgesteld. De Ierse Catherine Day, voormalig directeur-generaal Milieu, krijgt een leidende positie als secretaris-generaal van de Europese Commissie.
Kritiek op de veranderingen komen met name uit Frankrijk. Het dagblad Le Figaro schrijft: "Deze enorme stoelendans heeft het Franse verlies van invloed in Brussel bekrachtigd en de rijzende macht van de Angelsaksen en de liberalen bevestigd." De Britse media bevestigen deze indruk: zij spreken van een terugkeer van het Thatcherisme. "Eens het bastion van Frans-Duits corporatisme, komt de Europese Commissie nu meer dan ooit binnen de invloedssfeer van de Thatcherites te liggen", aldus The Daily Telegraph.

Margot Wallström. Foto: EU.int

De Zweedse sociaal-democrate Wallström: "Dit is niet gewoon een probleem voor Frankrijk of voor de burgemeesters van grote steden, noch is het alleen een probleem dat immigranten aangaat. Het is een waarschuwing aan alle EU-politici."

Foto: EU.int

Aanhoudend geweld in Frankrijk -- premier kiest voor harde aanpak en avondklok maandag 7 november 2005, Nieuws/Europa, Le Figaro/Frankfurter Allgemeine - Na elf opeenvolgende nachten van geweld in Parijse buitenwijken en elders in Frankrijk, heeft premier De Villepin in een televisietoespraak extra maatregelen afgekondigd. Afgelopen nacht bereikte het geweld een hoogtepunt, met de eerste dode en twee zwaargewonde politieagenten. In heel Frankrijk zijn sinds het begin van de rellen meer dan vierhonderd arrestaties verricht: een recordaantal.
De Villepin noemde het geweld "onacceptabel en onvergeeflijk." Daarom zal Frankrijk "hard en rechtvaardig" zijn. Een concrete maatregel is het instellen van een avondklok. Lokale autoriteiten kunnen vanaf nu bij ongeregeldheden naar eigen inzicht een avondklok instellen. De Villepin sloot de inzet van het leger (een veelgehoorde roep onder Franse politieagenten) niet uit, maar: "zo ver zijn we nog niet".
Volgens deskundigen liggen aan de rellen voornamelijk sociaal-economische problematiek ten grondslag. Of deze problemen zich vooral in Frankrijk concentreren, of dat andere EU-landen mogelijk ook met geweld te maken krijgen, daarover werd zondag gesproken in het televisieprogramma Buitenhof.

In Frankrijk zijn binnen twee weken veertienhonderd voertuigen uitgebrand.

Foto: Faz.net

Grote coalitie in Duitsland toch onzeker -- nieuwe kans voor kleine partijen dinsdag 1 november 2005, Nieuws/Europa, EU Observer/Frankfurter Allgemeine - De Duitse coalitie in aanbouw van CDU/CSU en SPD is opgeschud door het plotselinge aftreden van SPD-voorzitter Franz Müntefering. Direct daarna zei ook CSU-leider Stoiber zich op zijn positie te beraden. Hij zag in Müntefering de "hoeksteen" van een grote coalitie. "De SPD zal in de toekomst heel anders zijn dan onder het voormalig leiderschap van de heer Müntefering", aldus Stoiber. De periode van politieke onzekerheid in de grootste en economisch belangrijkste EU-lidstaat houdt door beide aankondigingen langer aan.
De liberale FDP, Groenen en Linkspartei - aanvankelijk buitenspel gezet - zien nieuwe kansen. De Linkspartei, aangesloten bij het overwegend communistische European Left, wil een coalitie met de Groenen en SPD, maar ziet nog veel hindernissen. Het meest serieus is de FDP met het smeden van een 'Jamaica-coalitie' van FDP (geel), CDU/CSU (zwart) en Groenen. Voorzitter Westerwelle heeft zijn collega's van 'zwart' en 'groen' gevraagd het alternatief nog eenmaal te overwegen, nu er toch sprake is van een adempauze. FDP-fractievoorzitter Gerhardt gelooft overigens helemaal niet meer dat het goedkomt met de grote coalitie, omdat de "basis [zou zijn] weggevallen".