Blair wil dit jaar nog een meerjarenbegroting -- Europarlementariërs tegen
donderdag 27 oktober 2005, Nieuws/Europa, EU Observer, The Guardian - Tony Blair heeft aan de vooravond van belangrijke EU-besprekingen in Londen aangekondigd dat hij in december overeenstemming wil hebben bereikt over de EU-meerjarenbegroting. De besprekingen hierover zijn in het begin van Blairs voorzitterschap (juli 2005) volledig vastgelopen. Blair toonde zijn optimisme over de begroting voor 2007-2013 in een speech voor het Europarlement in Straatsburg. by globalisation, with the aim of having a full budget deal for the bloc in December. De meeste parlementariërs reageerden echter zeer sceptisch op Blairs woorden. Zo zei de fractieleider van de Groenen in Europa Monic Frassoni dat de top, die het Verenigd Koninkrijk heeft voorbereid, niet veel meer is dan een "vriendschappelijk gesprek" zonder serieuze agenda. Zo denkt de Londense denktank 'Open Europe' er bij aanvang van de top in Hampton Court ook over. Directeur Neil O'Brien: "Tony Blair moet nu snel handelen, anders zal zijn periode als EU-voorzitter worden herinnerd als mislukking. ... Tot nog toe is er geen sprake geweest van echte vooruitgang, op het gebied van hervormingen in de Europese economie, bureaucratie en landbouwsubsidies."
Conservatief Kaczynski wint in Polen en stelt meteen euro ter discussie
dinsdag 25 oktober 2005, Nieuws/Europa, NRC Handelsblad/ EU Observer - De conservatief Lech Kaczynski is gekozen tot nieuwe president van Polen. Kaczynski liep tot voor kort in de opiniepeilingen achter op zijn tegenstander Donald Tusk, maar kreeg tijdens de doorslaggevende tweede verkiezingsronde toch ruim 55 procent van de stemmen. Oudere en armere Polen lijken massaal naar de stembus te zijn gekomen, uit angst voor verdere economische hervormingen. Kaczynski heeft zijn kiezers dan ook beloofd de sociale zekerheid in Polen niet verder te ondergraven. Om het volk verder tegemoet te komen, heeft hij "zeker" een referendum over de invoering van de euro toegezegd, tijdens zijn regeerperiode. Kaczynski liet doorschemeren welke positie hij zelf inneemt: "Afstand doen van je eigen munteenheid is een zeer serieuze beperking van je soevereiniteit."
Kaczynski's uitspraken leidden direct tot een koersval van de Poolse zloty. Verwacht wordt dat van de recent toegetreden lidstaten de Baltische staten en Slovenië als eerste de euro zullen invoeren (2007-2008), gevolgd door Tsjechië, Slowakije en Hongarije (2009-2010).
Overleg Barroso en Bush in Witte Huis: landbouw- en andere subsidies flink terugbrengen
woensdag 19 oktober 2005, Nieuws/Europa, EU Observer - Voorzitter van de Europese Commissie Barroso heeft een bezoek gebracht aan de Amerikaanse president Bush. Het is pas de tweede keer in de geschiedenis dat een Europese Commissievoorzitter wordt ontvangen op het Witte Huis. Bush en Barroso voerden hun overleg twee maanden voor aanvang van een WTO-top over handelsliberalisatie. Zowel de VS als de EU toonden zich bereid ongeveer zeventig procent van de "marktverstorende subsidies" af te schaffen, ondanks weerstand vanuit de bevolking. Zo zijn de Fransen bang dat hun boeren benadeeld worden door de liberalisering, die in het kader van de Doha-ronde.
De twee wereldleiders lieten zich na afloop in enthousiaste bewoordingen uit. Bush: "We hebben een goede, openhartige discussie gehad [over de Doha-ronde], en er is geen twijfel dat we hetzelfde doel voor ogen hebben." Barroso: "Onze handelsrelatie gaat over meer dan een triljoen dollar per dag. Samen hebben we een aandeel van 40% in de wereldhandel. Daarom is het in ons beider belang om markten te openen."
Prodi wint voorverkiezingen Italië
maandag 17 oktober 2005, Nieuws/Europa, EU Observer - Romano Prodi, voormalig voorzitter van de Europese Commissie en voormalige premier, heeft de centrum-linkse voorverkiezingen in Italië gewonnen met maarliefst 75% van de stemmen. Dit betekent dat hij het bij de nationale verkiezingen in mei 2006 op zal nemen tegen de huidige president, Silvio Berlusconi. Vanwege de groeiende kritiek op Berlusconi's impopulaire maatregelen ligt Prodi bijna tien procentpunten voor in de opiniepeilingen.
De opkomst bij de voorverkiezingen die gisteren werden gehouden voor Prodi's l'Unione, een groep van linkse partijen, was uitzonderlijk hoog. Meer dan drie miljoenen Italianen gingen naar de stembus en betaalden het verplichte bedrag van één euro. Berlusconi probeert ondertussen l'Unione dwars te zitten met electorale hervorming, door het aangaan van verbindingen tussen verschillende partijen aan banden te leggen. Prodi, die van geen enkele individuele partij lid is, zal dan moeten kiezen voor één centrum-linkse partij.
EU bindt strijd aan met dodelijke vogelgriep
donderdag 13 oktober 2005, Nieuws/Europa, EU Observer/ EurActiv - De gevreesde H5N1-variant van de vogelgriep is vastgesteld in Turkije. Bovendien zijn er afgelopen weekend dode vogels aangetroffen in de Roemeense Donau. Daarop heeft Eurocommissaris voor Gezondheid Kyprianou labortarium-experts gestuurd, die hebben bevestigd dat de vogelgriep ook Roemenië heeft bereikt. De Europese Commissie zal een ban instellen op de invoer van pluimvee-producten. Sinds 10 oktober is zo'n ban al van kracht op Turkse producten.
De angst voor het (soms dodelijke) virus is inmiddels toegeslagen. In Frankrijk hebben mensen zodanig gezichtsmaskers en medicijnen gehamsterd, dat medicijnen tegen griep lokaal volledig waren uitverkocht. De Franse autoriteiten hadden berekend dat de vogelgriep bij een uitbraak ongeveer twintig miljoen burgers zou kunnen treffen. In de Europese Unie produceren alleen Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk vaccins tegen griep. Andere lidstaten vrezen dat de producerende landen bij het verstrekken van vaccins prioriteit zullen geven aan hun eigen bevolking.
Professor Angus Nicoll, griep-coördinator van het ECDC, nuanceerde de paniek. "Van de miljoenen en miljoenen besmette vogels in Azië zijn slechts zestig mensen gestorven, en zij waren allemaal langdurig in contact met vogels. Mensen zijn zeer slecht ontvankelijk voor het virus is in zijn huidige vorm", aldus Nicoll.
EU wil splitsing internet voorkomen op wereld-informatietop
woensdag 12 oktober 2005, Nieuws/Europa, The Guardian - Er is een strijd ontstaan over de vraag wie het internet bestuurt. De VS, die in de jaren 1960 de eerste investeringen in internet heeft gedaan en het gezaghebbende ICANN controleert, wil haar leidende positie over het netwerk handhaven. Andere landen eisen echter meer controle. De Europese Commissie waarschuwt dat als er op de informatietop in Tunesië in november geen overeenstemming kan worden bereikt, het internet gesplitst zal worden.
Viviane Reding, Eurocommissaris voor ICT en media, heeft gezegd dat bij het falen van een multilaterale aanpak landen zoals China, Rusland, Brazilië en sommige Arabische landen hun eigen versies van internet zouden kunnen opstarten. De alomtegenwoordigheid van het internet, de belangrijkste succesfactor, zal dan verdwijnen. "Als mensen de indruk hebben dat het internet gedomineerd wordt door ëën natie [...] dan kan het resultaat zijn dat het internet uit elkaar valt", aldus Reding. Volgens de VS zijn de landen die pleiten voor een opener internet "geen fans van vrije meningsuiting". Michael Gallagher, internetadviseur van president Bush, verdenkt deze landen ervan louter controle uit te willen oefenen. "Zij zoeken naar een handgreep, zij denken dat DNS de zin van het leven is. De zin van het leven ligt echter binnen hun eigen grenzen en de regels die zij daar maken", aldus Gallagher.
Merkel bondskanselier -- acht ministersposten voor SPD
maandag 10 oktober 2005, Nieuws/Europa, Frankfurter Allgemeine/ Der Spiegel/ CNN - SPD en CDU/CSU vormen samen een grote coalitie onder leiding van Angela Merkel. Zij wordt de achtste naoorlogse bondskanselier en de allereerste vrouwelijke bondskanselier in de Duitse geschiedenis. Schröders SPD krijgt acht ministersposten, Merkels CDU zes en het Beierse CSU van Edmund Stoiber twee. Stoiber zelf wordt benoemd tot minister van Economische Zaken, een belangrijke post in Duitsland. CDU'er Schäuble wordt de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, een functie die hij van 1989 tot 1991 al uitoefende.
Vertrekkend bondskanselier Gerhard Schröder, die drie weken na zijn verlies van de verkiezingen nog vasthield aan zijn positie, is toch gezwicht. Hij verruilde zijn positie voor acht strategische ministersposten voor zijn SPD, waaronder Buitenlandse Zaken, Financiën en Justitie. Bovendien zullen twee vice-presidenten van de SPD in de Bondsdag worden vertegenwoordigd. Schröder volgde Helmut Kohl op in 1998 en wijzigde de Duitse buitenlandse politiek van Duitsland door voor het eerst na 1945 mee te doen aan buitenlandse missies. Hij werd internationaal geprezen voor zijn weigering de oorlog in Irak te steunen. Zijn economische beleid is door velen bekritiseerd.
Blair en Chirac bereiden EU-top voor
vrijdag 7 oktober 2005, Nieuws/Europa, EU Politix - Tony Blair spreekt vandaag in Parijs met zijn Franse collega Jacques Chirac over "de toekomst van Europa". Op 27 oktober is er bij Londen een informele top met Europese regeringsleiders gepland en Frankrijk en Engeland staan nu nog lijnrecht tegenover elkaar wat betreft het sociale en economische model van de EU. Bovendien zal Blair nog veel moeite hebben om de vijandigheden, die zijn ontstaan na de mislukte begrotingsonderhandelingen van juni, weg te nemen in de tweede termijn van het Britse voorzitterschap.
Franse diplomaten hebben erop aangedrongen vandaag het onderwerp van de EU-begroting te mijden. Het lijkt echter zeer onwaarschijnlijk dat er geen financiële kwesties aan de orde zullen komen. Bovendien heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Douste-Blazy woensdag nog gezegd dat het Verenigd Koninkrijk meer moet bijdragen aan de Europese Unie. "We zien alle moeite die Oost-Europese landen doen, maar zodra ze aan de onderhandelingstafel komen, zeggen we: nee, want de Britten willen niet betalen. Zo zou het niet moeten zijn", aldus Douste-Blazy.
Chirac: Turkije heeft culturele revolutie en tijd nodig -- bevolking tegen Turkije én EU
woensdag 5 oktober 2005, Nieuws/Europa, EU Observer/ EU Politix/ EurActiv - De Franse president Chirac heeft gezegd dat Turkije een "grote culturele revolutie" moet doormaken voordat het land lid kan worden van de Europese Unie. Chirac deed zijn uitspraken een dag na een dertig uur durende zitting van de EU, waarop werd besloten eindelijk te beginnen met de toelatings- onderhandelingen met Turkije.
Hij vroeg zich af of het enorme land, met een grote moslimpopulatie, ooit EU-lid zou moeten worden. Chirac zei twee keer: "Zal Turkije erin slagen? Ik weet het niet." Voor hem is het duidelijk dat Turkije veel, heel veel extra tijd nodig zal hebben. "Laten we elegant genoeg zijn - dat is ook in ons belang - om dit ter discussie te stellen."
Frankrijk is het meest 'anti-Turkse' land van Europa. De verhouding tussen voor- en tegenstanders van de toetreding van Turkije is 1/4. De Fransen hebben bovendien de notoir eurosceptische Britten voorbijgestreefd en zijn nu ook het meeste anti-EU van alle lidstaten. De verhouding tussen mensen die denken dat hun leven beter is dankzij de EU en mensen die dat niet geloven is 1/2. In een land als Spanje gelooft daarentegen een ruime meerderheid dat de EU hun leven aangenamer heeft gemaakt.
Historische toelatingsonderhandelingen EU-Turkije in impasse
maandag 3 oktober 2005, Nieuws/Europa, EU Observer/ EU Politix/ Nu.nl - Het is uiterst onzeker of de geplande toelatingsonderhandelingen vandaag nog doorgaan. Oostenrijk bleef immers ondanks inspanningen van Britse zijde vanochtend het EU-onderhandelings- voorstel aan Turkije afwijzen. Brits minister van Buitenlandse Zaken Straw noemde de onderhandelingen van afgelopen nacht met zijn Oostenrijkse, Griekse en Cypriotische collega's "zwaar en moeizaam". Volgens diplomaten duurden de bilaterale besprekingen met Wenen, tegelijk met talloze telefoongesprekken met Ankara, de hele nacht. Oostenrijk, gesteund door een ruime meerderheid van de bevolking, is verklaard tegenstander van de toetreding van Turkije. De regering wil in plaats daarvan een lossere relatie en pleit voor het schrappen van het woord "toetreding" uit het onderhandelingsvoorstel. Dit lijkt echter onmogelijk, alleen al omdat Turkije vaak gedreigd heeft weg te lopen uit besprekingen, zodra er minder dan volwaardig lidmaatschap wordt aangeboden. Oostenrijk gaf niet op en wees op het EU-artikel "absorptie-capaciteit [van nieuwe lidstaten]". Gisteren demonstreerden in Turkije tienduizenden nationalisten tegen de mogelijke toetreding tot de EU. De protesten waren georganiseerd door de extreem-rechtse partij MHP.
Spoedoverleg over Turkije -- EU waarschuwt Oostenrijk
zaterdag 1 oktober 2005, Nieuws/Europa, The Guardian/AP - Oostenrijk, EU-voorzitter in 2006, zal morgen namens de EU gewaarschuwd worden. Brits minister van Buitenlandse Zaken Straw zal zijn Oostenrijkse collega Plassnik in een één-op-één-gesprek onomwonden te verstaan geven dat zij de schuld zal krijgen van het verzieken van de ruim veertigjarige betrekkingen tussen de EU en Turkije, als zij de toelatings- onderhandelingen dwarsboomt. Eerder pleitte de Oostenrijkse minister van Financiën Grasser nog voor voorrang aan de Balkanlanden boven Turkije. Plassnik vindt echter dat Wenen een "redelijke en gematigde positie" inneemt, omdat het vooral de zorgen van Europese kiezers over Turkije zou laten doorklinken. Oostenrijk neemt met zijn voorstel om Turkije een "alternatief voor volwaardig lidmaatschap" aan te bieden een uitzonderspositie binnen de EU in. Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen daarom nu, aan de vooravond van de eerste toelatingsonderhandelingen, in Luxemburg bijeen voor spoedoverleg. Het Britse voorzitterschap hoopt dat Oostenrijk terugkrabbelt zodra het land is "doordrongen van de consequenties van isolatie op de grootste strategische beslissing in de EU-geschiedenis."
Volgens het recente onderzoeksrapport Transatlantic Trends 2005 (p. 11) staan de Turken zelf het meest positief tegenover hun toetreding tot de EU, gevolgd door de Amerikanen en Britten. Frankrijk (47% tegen, 11% voor) en Duitsland (40% tegen, 15% voor) zijn daarentegen uitgesproken tegenstanders van de toetreding van Turkije, op afstand gevolgd door Nederland (33% tegen, 25% voor) en Slowakije (28% tegen, 17% voor).
|
|