Moldaviërs en Georgiërs willen graag bij EU
vrijdag 20 mei 2005, Nieuws/Europa, EurActiv - Uit onderzoek van Gallup in drie voormalige Sovjet-republieken blijkt dat de bevolkingen van Georgië (80%) en Moldavië (77%) zeer positief staan tegenover (vooralsnog fictieve) toetreding tot de Europese Unie. Zowel in het Aziatische Kazachstan als in de Europese uithoek Georgië is men overwegend positief over de toekomst, terwijl het straatarme Moldavië, ingeklemd tussen Roemenië en de Oekraïne, veel negatiever is. De meeste Moldaviërs (56%) ontkennen dat er vrijheid van meningsuiting bestaat in hun land: velen (zo niet de meerderheid) zouden bang zijn om in het openbaar voor hun politieke mening uit te komen.
Gallup vond drie opvallende (culturele) verschillen met de huidige Europese lidstaten. In Moldavië, Georgië en Kazachstan zijn de belangrijkste maatschappelijke problemen werkloosheid en armoede. Men stelt het meeste vertrouwen in de instituties kerk en media, minder in politieke en maatschappelijke organisaties. Ten slotte worden als "helden" voornamelijk sterke leiders genoemd. Onder hen de wrede Sovjet-leider Stalin en de in Moldavië na vijf eeuwen nog altijd populaire vorst Vlad Tepes, die met zijn extreem sadistische praktijken romanschrijver Stoker inspireerde tot de creatie van Dracula.
Stakend Frankrijk weer tegen Europese grondwet
dinsdag 17 mei 2005, Nieuws/Europa, EurActiv/ EU Observer - Gisteren, Tweede Pinksterdag, staakten veel Fransen tegen het regeringsbesluit om deze feestdag te laten vervallen. Tegelijkertijd ging de officiële verkiezingscampagne vóór de Europese grondwet van start. Met nog minder dan twee weken te gaan, lijkt het erop dat 51% van de Franse kiezers 'nee' zal zeggen op het referendum. Groeide de steun voor de Europese grondwet in de afgelopen weken nog, nu is 'nee' weer aan de winnende hand. Mogelijk speelt de ongekende impopulariteit van de Franse regering hierin een rol.
Opvallend genoeg lijken de van oudsher pro-Europese Nederlanders nog harder 'nee' te zullen zeggen tegen de grondwet. Volgens een recente opiniepeiling is 60% tegen. D66-Kamerlid Van der Laan: "Het is duidelijk dat de liefde bekoeld is."
Oostenrijk en Slowakije ratificeren Europese grondwet
donderdag 12 mei 2005, Nieuws/Europa, EurActiv/ The Guardian/ Der Spiegel - Gisteren hebben de parlementen van Oostenrijk en Slowakije de Europese grondwet bekrachtigd. De parlementariërs stemden in ruime meerderheid vóór: de Slowaken met 116 tegen 27, de Oostenrijkers zelfs met 181 tegen 1. De vrees dat kleine landen (Oostenrijk en Slowakije tellen samen minder inwoners dan Nederland) onder de nieuwe grondwet steeds zullen worden overruled door de groten, is volgens hen ongegrond. Wilhelm Molterer van de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP): "In deze constitutie is geen verschil tussen groot en klein". In werkelijkheid is voor een gekwalificeerde meerderheid wel 65% van de Europese bevolking nodig.
Vandaag wordt de Europese grondwet in de Duitse bondsdag in stemming gebracht. Zowel bondskanselier Schröder als zijn christen-democratische opponent Angela Merkel hebben opgeroepen tot een volmondig 'ja'. Daarmee willen ze tevens een signaal afgeven aan buurland Frankrijk, waar 'ja' nog altijd uiterst onzeker is.
Kort na het Franse referendum op 29 mei volgen referenda in Nederland en Luxemburg. Tot op heden hebben acht van de 25 EU-lidstaten de Europese grondwet geratificeerd.
Driemaal op rij gekozen premier Blair bereidt zich voor als EU-voorzitter
vrijdag 6 mei 2005, Nieuws/Europa, EU Observer/ EurActiv - De Britse kiezer heeft zich bij de landelijke verkiezingen met een krappe meerderheid uitgesproken voor Tony Blairs Labour. Blair is de eerste sociaal-democratische premier in de Britse geschiedenis die een derde termijn is gegund. De verkiezingsuitslag is ook in andere opzichten historisch: nog nooit heeft een partij met zo'n geringe meerderheid (36%) gewonnen; in de na-oorlogse geschiedenis zijn nog nooit zoveel kleine partijen (de Liberal Democrats behaalden 23% van de stemmen) en onafhankelijke parlementariërs gekozen. De belangrijkste reden voor het relatieve verlies van Labour is de omstreden bijdrage aan de oorlog in Irak. Blair zei vandaag tegen de BBC: "Ik weet ook dat Irak een onderwerp is geweest, dat verdeeldheid heeft gezaaid. Ik hoop nu dat we ons opnieuw kunnen verenigen en naar de toekomst kunnen kijken - daar en hier."
Op 1 juli neemt het Verenigd Koninkrijk het EU-voorzitterschap over van Luxemburg. Blair zal direct aan de slag gaan met de voorbereidingen hiervoor. Hij is van plan de nadruk van het voorzitterschap te leggen op milieu- en ontwikkelingsvraagstukken. Uiteraard zal ook het Franse grondwetsreferendum (over enkele weken) nauwlettend in de gaten worden gehouden. Aanvankelijk zei Blair dat met een Frans 'nee' het nut van een Brits referendum zou komen te vervallen, maar hij lijkt nu van gedachten te zijn veranderd.
Ten slotte staat er op 6 juli een bijeenkomst van G8-leiders in Schotland gepland. Onderwerpen zoals het opvoeren van de politieke druk op Iran en Noord-Korea om af te zien van nucleaire programma's, zullen naar verwachting hoog op de agenda staan.
Frankrijk intensiveert ja-campagne, met succes
dinsdag 3 mei 2005, Nieuws/Europa, The Guardian/ EurActiv - Johnny Hallyday, Françoise Hardy, Jean-Jacques Annaud, Claude Lelouch en andere oudere Franse sterren doen mee in de strijd om de Europese grondwet. Als genodigden op een bijeenkomst van de Europese ministers van Cultuur, probeerden ze gisteren de kiezer te overtuigen van het behoud van de Franse culturele identiteit na de invoering van de voorgestelde grondwet. "De Fransen kunnen niet buiten Europa blijven staan. Het bestaat, en wij moeten daarbinnen blijven bestaan. Ik ben Frans en ik zal Frans blijven", aldus zanger Johnny Halliday.
Volgens president Chirac, die de bijeenkomst leidde, staat Frankrijk sterker in een uitgebreide Unie dan alleen. Maar: "Europees zijn betekent niet jezelf verloochenen. Het betekent Franser, Duitser, Poolser zijn, maar met een gedeelde bestemming." Voor Chirac staat meer dan alleen de Europese grondwet op het spel. Hij is tegelijkertijd verwikkeld in een politiek probleem met de impopulaire premier Raffarin. Bovendien heeft zijn eigen populariteit in tien jaar presidentschap een dieptepunt bereikt (slechts 28% van de Fransen is tevreden).
Drie recente opiniepeilingen lopen uiteen van 53% (Le Figaro) tot 49% (Louis Harris) vóór de Europese grondwet. Wel laten ze alle drie een stijgende trend zien. Opiniepeilers achten de bijdrage van Chirac en Hallidays aan deze trend klein. De linkse zwaargewichten voormalig premier Lionel Jospin en voormalig Europese Commissievoorzitter Jacques Delors zouden wél van grote invloed zijn. Beide heren hebben zich gecommitteerd aan de ja-campagne. Vooral Delors kreeg veel media-aandacht. Hij beschuldigde delen van zijn 'politieke familie' ronduit van bedrog. "Het is makkelijk om angst te zaaien, als je de tekst van de Grondwet manipuleert. Lees het, luister niet naar hun!" aldus de felle en gedreven oud-politicus aan de Franse kiezer.
EU-uitbreiding 1 jaar -- Europese Commissie: "Doemscenario's onzin"
zondag 1 mei 2005, Nieuws/Europa, EU Politix - Vrijdag, bijna een jaar na de historische uitbreiding van de EU met 10 lidstaten, heeft de Europese Commissie gezegd dat de "voorspelde doemscenario's" niet zijn uitgekomen. De Commissie doelt vooral op de beelden die geschetst werden van massale migratie [van Oost naar West], crisis in de gezondheidszorg, toenemende criminaliteit en economische verstoring. "In feit hebben géén van de doemscenario's zich voorgedaan", aldus de optimistische Commissievoorzitter Barroso. "Verenigd Europa is een antwoord op de angst voor populisme, chauvinisme, xenofobie, terrorisme en - uiteindelijk - armoede."
De uitbreiding van de Unie mag dan succesvol zijn verlopen, een nieuwe dreiging dient zich aan. Minister Donner van Justitie uitte in Trouw zijn vrees voor het uitbreken van een oorlog, als de Europeanen 'nee' zeggen tegen de grondwet. Hij maakt de vergelijking met Joegoslavië. Dat land was Joegoslavië was "meer geïntegreerd dan de Unie nu, maar de onwil en het onvermogen om onderlinge irritaties en wedijver te beperken, hebben in korte tijd tot oorlog geleid." Donner heeft met zijn uitspraken kwaad bloed gezet bij de nee-campagne van de Europese grondwet.
Schadeloosstelling in EU makkelijker
zondag 1 mei 2005, Wanneer je in Nederland slachtoffer wordt van een geweldsmisdrijf kun je een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven (SGM). Per 1 januari 2006 kan dat ook wanneer je in een ander Europees land slachtoffer wordt van een geweldsmisdrijf. In eigen land en in de eigen taal. Het SGM ondersteunt het slachtoffer en gaat de aanvraag doorsturen naar het betreffende land.
Eerste .eu domein online
dinsdag 24 mei 2005, EUR id is de organisatie die vanaf 2006 de .eu topdomeinen voor een periode van vijf jaar mag beheren. Deze organisatie heeft nu zelf als eerste een .eu topdomein. Op dit moment kunnen er nog een .eu domeinen worden aangevraagd, de procedures daarvoor worden nu vastgesteld. Hoewel de lancering van het .eu domein wordt verwacht voor eind 2005, zullen tot eind april eerst publieke organisaties en houders van bijzondere rechten eerst de gelegenheid krijgen de door hun gewenste domeinen aan te vragen.
|
|