Van onze redactie - woensdag, 16 3 2005 22:00
Acht miljoen euro zet het Europees Parlement in voor een informatiecampagne over de Europese Grondwet, zo meldt de EU Observer vandaag. De campagne legt de focus op lidstaten waar referenda worden gehouden en 'verspilt' geen geld aan lidstaten waar alleen het nationale parlement zeggenschap heeft over het aannemen van de EU-Grondwet. Een Europese notitie spreekt van een 'educatieve dimensie', terwijl verderop te lezen valt dat het publiek uitgelegd wordt "waarom de burger in zijn alledaagse leven profijt zal hebben van de Europese Grondwet". Het Britse Europarlementslid Kirkhope spreekt van "propaganda".
Door Steven de Jong - De campagne-rapporteur en centrum-rechtse Europarlementariër Salvador Garriga Polledo is van mening dat de campagne één van de belangrijkste instrumenten zal worden voor "het democratisch betrekken van de burger in het bekrachtigen van de Europese Grondwet". Toch krijgt de Spanjaard felle kritiek van zijn centrum-rechtse Britse collega's.
"Propaganda"
De leider van de Britse conservatieven, Timothy Kirkhope, noemt de beslissing van de begrotingscommissie beschamend. "Niemand gelooft dat dit geld gebruikt zal worden om de Europese Grondwet tot in detail uit te leggen op een objectieve wijze. Dit is propaganda ten gunste van de voorstanders van de Europese Grondwet." Enkele lidstaten, waaronder Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk, hebben inmiddels laten weten geen interesse te hebben in het Brusselse aanbod tot financiering van deze campagne. De Tsjechische overheid had immers al €5,5 miljoen weggezet voor een onafhankelijke informatiecampagne over de nieuwe Europese Grondwet.
Kritiek
De Nederlandse regering kreeg onlangs veel kritiek op haar plannen om 1,5 miljoen euro extra in te zetten voor overheidspropaganda, voor het geval een 'nee-campagne’ te succesvol wordt. SP-Europarlementariër Erik Meijer liet daarop aan Politiek-digitaal weten dat het ongehoord is om zoveel voor overheidspropaganda te reserveren, terwijl de onafhankelijke referendumcommissie, die middelen voor de campagnes van voor- en tegenstanders van de Grondwet moet toewijzen, slechts over 1 miljoen euro kan beschikken voor zowel het ja- als het nee-kamp. Of Nederland meedoet met de Brusselse campagne van Salvador Garriga Polledo is nog niet bekend.
PvdA respecteert uitslag bij opkomst 30 procent
Vandaag werd ook bekend dat de PvdA de uitslag van het raadgevend referendum over de Europese Grondwet op 1 juni zal respecteren, op voorwaarde dat de opkomst minimaal 30 procent is. Tweede Kamerlid en woordvoerder Europa Frans Timmermans: "Wij vinden het van het grootste belang dat je vooraf laat weten wat je na afloop gaat doen." Vanuit de regeringspartijen klinken tot nog toe minder democratische geluiden. Volgens Jules Maaten, lid van het Europees Parlement, maakt Nederland zich “onsterfelijk belachelijk” als het de Europese Grondwet verwerpt.