Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Column/Theo van Gogh
Steven de Jong Gepost:     dinsdag, 2 november 2004, 16:00
Van:     < Steven de Jong >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

De kracht van een democratie is het publieke debat. Hoe meer politiek leeft onder de burgers, hoe hoger de opkomst bij verkiezingen is en hoe legitiemer de volksvertegenwoordiging wordt. Politiek draait om meningen. Burgers worden vertegenwoordigd op grond van hun persoonlijke overtuiging. De moord op Theo van Gogh, opinieleider pur sang, is een aanslag op de democratie.

Het verharde opinieklimaat ontmaskert de rotte appels die de regels van het spel niet kennen. Onverlaten die hun eigen gelijk niet met woorden, maar met daden willen opdringen aan de massa. We spreken hier niet over een paar gekken, maar over een grote groep terreurzaaiers. Dagelijks zitten zij de mensen die het blad niet voor de mond willen nemen, of gewoon zijn wie ze zijn, te stalken en te bedreigen.

Ayaan Hirsi Ali, ontvlucht uit een islamitische samenleving waar het vrije woord een zonde is, is met haar komst naar Nederland van de regen in de drup belandt. Hier worden autochtonen in achterstandsbuurten weggetreiterd, politici en opinieleiders bedreigd of vermoord.

De ‘incidenten’ van de afgelopen jaren liegen er niet om. Pim Fortuyn is afgeknald in het Mediapark, Paul Cliteur is gecapituleerd in het publieke debat, Hirsi Ali wordt 24 uur per dag beveiligd, Geert Wilders is ondergedoken, Theo van Gogh vandaag op brute wijze vermoord: het vrije woord verkondigen op een podium is verworden tot een suďcidale bezigheid.

Deze akelige moord mag geen aanleiding zijn om de scherpe kantjes van het verharde opinieklimaat af te vijlen. Deze geweldsclimax is het argument om groeperingen en bedreigers nu met naam en toenaam te noemen en te bestrijden. We hebben het over radicale dierenactivisten van het Dieren Bevrijdings Front, zij die proefdierlaboranten thuis opzoeken. We hebben het over neonazi’s, de zogenaamd onschuldige Lonsdale-dragers die in het weekend Turken en Marokkanen in elkaar rossen. En we hebben het over de moslimfascisten, de ‘GEITENNEUKERS’ die hun religie misbruiken om eerwraak, huiselijk geweld en publiekelijk stenigen te vergoelijken.

Het zijn niet rechtse of linkse demoniserende media die we de geweldsexcessen toe kunnen schrijven, maar juist deze groeperingen die de democratische rechtsorde ondermijnen. Tegenwoordig kun je nog geen forum of tekenlijst van een petitie modereren, zonder dat je drie keer per dag psychopathische uitlatingen moet verwijderen. Ene meneer Bayoglu ondertekende mijn petitie tegen het beleid van Verdonk met “we moeten haar ophangen!”. De meer bekende ErTan van ErTan.nl, de moslimfundamentalist die vorig jaar opschudding veroorzaakte met zijn steunbetuiging aan conrectormoordenaar Murat D., ondertekende met de boodschap dat Verdonk “publiek gestenigd” moet worden. Het toont maar weer eens aan dat dit soort anti-democratische fascisten, zelfs als je hen democratische instrumenten aanreikt, niet bereid zijn er volgens de spelregels gebruik van te maken.

Vanavond is er een demonstratie op de Dam. Ik hoop daar veel islamieten aan te treffen. Nu krijgen ze de kans om blijk te geven van afschuw en afstand te nemen van de achterlijke geboden die in de Koran (en ook Bijbel) geschreven staan. Bewijs nu maar eens dat je als islamiet het vrije woord een hoog goed acht en dat islam en democratie best samen kunnen gaan, wanneer de Koran op een moderne manier geďnterpreteerd wordt. Voor autochtonen is het de mogelijkheid om een duidelijk signaal af te geven: in deze samenleving laten we ons niet de keel doorsnijden als we onze bek open trekken.

Ik zal de stukjes van Theo van Gogh missen, al was ik het doorgaans grondig met hem oneens.