Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
   archief februari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
archief 2005
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Moslimprotest tegen onbegrensde vrijheid van meningsuiting

Van onze redactie - maandag, 17 1 2005 02:00

Een negental Islamitische studenten van de Universiteit van Amsterdam stellen in een petitie dat zij zich na de moord op Theo van Gogh verhevigd "miskend en gediscrimineerd" voelen. Het verzoek de moslims niet meer kwetsend te generaliseren is expliciet gericht aan de redactie van ‘De Gestopte Roker’, de opiniemakers die voorheen schreven voor Van Goghs site ‘De Gezonde Roker’. Ook zal de petitie aangeboden worden aan alle politieke partijen, want volgens woordvoerder Fadi Hirzalla mogen zij zich ook wel wat “voorzichtiger” uitdrukken: “Onbegrensde vrijheid van meningsuiting kan bijdragen aan radicalisering van mensen.”

Door Steven de Jong - Inmiddels hebben bijna 2200 mensen hun steun betuigd op ‘Moslimpetitie.nl’. Politiek-Digitaal volgde de prille dialoog, maar constateert vooralsnog geen toenadering tussen de Islamcritici en de studenten. Een interview met Hirzalla over islamkritiek en vrije meningsuiting is via de link onderaan dit artikel te benaderen.

‘Grievend en kwetsend’
"Welkom op 'De Gestopte Roker', de site die in de geest van Theo van Goghs 'De Gezonde Roker' de strijd voor het werkelijk vrije woord gaat voortzetten”, luidt de welkomstboodschap op de nieuwe site van de columnisten van wie de hoofdredacteur werd vermoord om zijn uitgesproken Islamkritiek. Amper twee weken online kregen zij al een verzoek tot inbinden voor hun kiezen. “Wij hebben veel uitingen over de islam als uitermate grievend ervaren. Onbegrensde vrijheid van meningsuiting is geen oplossing. Het kan bijdragen aan radicalisering van mensen en aan een polarisering van de maatschappij. De moord op Van Gogh lijkt dat uit te wijzen”, aldus de Islamitische studenten. Zij studeren Arabisch, politicologie rechten en filosofie en zijn van Turkse, Marokkaanse en Palestijnse komaf. Het gaat om Gulsen Devre (voorzitster), Mohamed Majdoubi (secretaris), Ahmed El Kaddouri, Cihan Ugural, Fatima El-Amarani, Hassan Outakla, Said Kasmi en Saida Oulhaj. Woordvoerder Fadi Hirzalla is politicoloog, student filosofie en van oorsprong Palestijns.

‘Pleidooi voor inperking vrijheid van meningsuiting’
De webmaster van ‘De Gestopte Roker’ meldde aan ‘Politiek-Actie.Net’ dat “de moslimpetitie pleit voor inperking van de vrijheid van meningsuiting om polarisering te voorkomen". Volgens de webmaster is de moord op Theo van Gogh geen aanleiding om de vrijheid van meningsuiting in te perken: “Integendeel. De moslims zullen moeten accepteren dat die vrijheid hier in Nederland bestaat. Van hen komt de radicalisering, niet van de wetenschappers, kunstenaars, journalisten en politici die van dat recht gebruik maken. Moslims in Nederland moeten ophouden met zich als slachtoffer op te stellen. Ze hebben hier meer rechten dan in islamitische landen.”

‘Miskende moslims met lange tenen’
Islamcriticus Bernadette de Wit – redacteur van de Gestopte Roker – lijkt evenmin vatbaar voor de petitie: “De initiatiefnemers zien overal brandstichting en ander geweld tegen hun eigen groep, zo 'bewijzen' ze dat Nederland de moslims discrimineert. En die discriminatie voeren ze weer op als de oorzaak van de moord op Theo van Gogh. O ja, de achterstanden in de moslimse bevolkingsgroep -die uiteraard ook weer de schuld zijn van Nederland - zijn ook een oorzaak.” Ze bestempelt de initiatiefnemers als “miskende moslims” en laakt hun “lange tenen”.

‘De Gestopte Roker is mooi voorbeeld van zwakke argumentatie’
Fadi Hirzalla voert het woord voor ‘Moslimpetitie.nl’. In een interview aan Politiek-Digitaal laat hij weten dat ‘De Gestopte Roker’ een “mooi voorbeeld is van zwakke argumentatie”. Hij vervolgt: “U ziet hoe zij eerst de website afkraken, dat ik hun vervolgens confronteer met wat ze schrijven door inhoudelijke vragen te stellen, en vervolgens dat de antwoorden op deze vragen van de redactie van ‘De Gestopte Roker’ tekortschieten. Ik heb voorgesteld de dialoog op internet aan te gaan, maar ik heb vooralsnog geen reactie gekregen. Ik hoop dat die er alsnog komt.”

Umar tekende voor De Wit
Opmerkelijk is dat ook de naam van De Wit voorkwam in de lijst met handtekeningen. Ebru Umar – voorheen actief als columnist voor Van Goghs site – bekende dat gedaan te hebben om “aan te tonen dat werkelijk iedereen zomaar maar iedereen op zo’n lijst kan zetten”. Umar vocht recentelijk een publieke ruzie uit met De Wit. In een open brief in het studentenblad Propia Cures stelde ze Hirsi Ali indirect verantwoordelijk - “Waarom heb je Theo gebruikt, Ayaan?” - voor de moord op Van Gogh, waarop De Wit haar van demonisering beschuldigde: "Het is maar goed dat Theo van Gogh is gecremeerd, anders zou hij misselijk zijn door het vele omdraaien onder de groene zoden."

‘Politici hebben extra verantwoordelijkheid’
Hirzalla meldt Politiek-Digitaal dat de petitie binnen enkele weken wordt aangeboden. Niet alleen aan de redactie van ‘De Gestopte Roker’, maar ook aan “alle politieke partijen”. Hirzalla verwacht van politici dat zij “voorzichtig” zijn in hun uitlatingen. “Zij hebben in mijn ogen een extra verantwoordelijkheid. Ik vind het belangrijk dat politici nauwkeurig zijn in wat zij zeggen.”

Persoonlijke steunbetuigingen op ‘Politiek-Actie.Net
Op de website ‘Politiek-Actie.Net’ kunnen ondertekenaars terecht voor persoonlijke steunbetuigingen aan de petitie. Oproepen tot "het bewaren van de vrede", "wederzijds respect" en "het hoofd koel houden" voeren de toon. Sommigen maken zich zorgen om een "religie oorlog" die volgens hen aangezet wordt door de "hysterie tegen de Islam". Een enkeling begint er spontaan op los te dichten: "Laten we angst vergeten. Dan kan de haat worden overwonnen. En met respect voor de ander Kunnen we leven in vrede..." Ondertekenaar Bozbiyik is "bezorgd over het huidige klimaat" en ziet de toekomst "somber" in: "Mij raakt vooral de harde uitspraken van enkele politici, die een voorbeeldfunctie horen te hebben naar alle burgers." De heer Citak maakt van de gelegenheid gebruik om de moord op Van Gogh te veroordelen: "Niemand heeft het recht om iemand om zijn mening te doden, zeker niet in naam van Allah! Schandalig!" Ondertekenaar Damato waarschuwt de initiatiefnemers: "Let op met wie je te maken hebt. Volgens speltheorie zul je bij mensen met extreme neigingen - zoals de vrienden van Van Gogh - niet op gewone wijze kunnen communiceren. Er heerst in Nederland een vies smakend klimaat. Op zulke momenten kun je weinig begrip verwachten voor een nuancerende toon."