Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
   archief januari 2006
archief december 2005
archief september 2005
archief juli 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief augustus 2004
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Politie Haaglanden lanceert 'Hoeveiligismijnwijk.nl'
Steven de Jong Gepost:     donderdag, 20 april 2006, 11:00
Van:     < Steven de Jong >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

Hoe veilig is mijn wijk? Voor het antwoord kunnen inwoners van Den Haag sinds kort terecht op de site Hoeveiligismijnwijk.nl. Aldaar projecteert de Politie Haaglanden het aantal aangiftes op een plattegrond. Met een aantal muisklikken is een informatieselectie te maken op basis van periode, delict en wijk.

Naast het communiceren van criminaliteitscijfers, geeft het korps preventietips. Ook geeft de site informatie over ontwikkelingen in de criminaliteitsbestrijding, zoals de pakkans - naar eigen zeggen één van de prioriteiten van de Politie Haaglanden. De site is gebaseerd op een zogenaamd Geografisch Informatie Systeem (GIS).

Selecteren
We nemen de proef op de som. De bezoeker kan zelf aangeven welke cijfers er op een plattegrond geprojecteerd worden. Links op de site selecteert de bezoeker de periode en het delict, in het midden klikt hij op de kaart een wijk aan en aan de rechterkant worden preventietips gegeven.

Vergelijken
In de wijk Willemspark waren in 2005 'maar' 36 geregistreerde auto-inbraken, zo komen we te weten. In omliggende wijken was dat minstens twee keer zoveel; met als uitschieters het Centrum (507) en de Schilderswijk (576). Toch lijkt de politie beter zijn best te hebben gedaan dan in 2004. In dat jaar werden er in het Centrum maarliefst 1862 diefstallen uit auto’s gepleegd en stond de Schilderswijk op de tweede plaats met 780 inbraken.

Interpreteren
Let wel, deze cijfers zijn gebaseerd op het aantal aangiftes. Het korps wijst er ook op dat aan elk cijfer een keerzijde zit. In de wijk Willemspark staan immers minder auto's dan in het Centrum geparkeerd. Het aantal aangiftes is dus slechts een benadering van de werkelijke criminaliteitstoestand. Vooral omdat het niet verdisconteerd is met het aantal inwoners.

Toch voelt het korps er weinig voor om, bijvoorbeeld, het aantal aangiftes per duizend inwoners te communiceren. “Dat kan wel, maar dan wordt het wel weer erg specialistisch”, laat Marnie Zuidwijk – communicatieadviseur van de Politie Haaglanden – aan Politiek-Digitaal weten. “In gebieden met veel passanten, zoals centra, heeft het ook geen zin. We gaan dus uit van het feitelijke aantal, dat begrijpt iedereen.”

Voorkomen
Hoeveiligismijnwijk.nl legt per delict uit wat bezoekers zelf kunnen doen aan preventie. "Laat bij het verlaten van de auto het stuur in het stuurslot vallen", is bijvoorbeeld een tip die niet elke automobilist vanzelfsprekend in acht neemt.

Sturen
Zelf gebruikt de Politie Haaglanden het zogenaamde Hotspotinformatiesysteem. “Dat is het nieuwste instrument om - op basis van de meest actuele informatie - redelijk nauwkeurig te kunnen bepalen waar en wanneer de meest strafbare feiten worden gepleegd, zodat op die plaatsen en momenten de meeste politieagenten kunnen worden ingezet”, vermeldt de site. Voor de betrouwbaarheid van deze informatiegestuurde politiezorg is het belangrijk altijd aangifte te doen, voegt het korps eraan toe. Er zijn geen plannen om Hoeveiligismijnwijk.nl te koppelen aan dit systeem. Volgens Zuidwijk zou daarmee de privacy van slachtoffers in het geding komen.

Gebruik
De site blijkt erg populair. In de eerste zes dagen na lancering kwamen er meer dan 20.000 bezoekers op af. Daarbij leverde het 700.000 hits op. Hoeveiligismijnwijk.nl blijkt ook waardevol voor de media. Zo doet AD-journalist Réne van Leusden op de dag van lancering verslag van de criminaliteitscijfers in Zoetermeer. Informatie die hij voorheen heel wat moeilijker boven tafel had gekregen.

Plannen
Er zijn nog geen aanwijzingen dat andere korpsen met een soortgelijk initiatief komen, maar als het aan Zuidwijk ligt stelt Haaglanden de site graag aan hen ter beschikking. “Als daar behoefte aan bestaat dan is dat wat ons betreft - vermoeden wij - geen probleem.”

Het korps Haaglanden is nog niet uitgespeeld op de digitale snelweg. Buiten het voornemen om Hoeveiligismijnwijk.nl door te ontwikkelen – waar mogelijk samen met gemeenten uit de regio – lanceert Haaglanden na de zomervakantie een website speciaal voor jongeren. Daarnaast kunnen burgers vanaf mei digitaal aangifte doen via zuilen in drie politiebureaus in de regio en voeren drie tot vijf bureaus een pilot uit met digitale publieksinformatie op het bureau.

Ontwikkeling
Hoeveiligismijnwijk.nl is ontwikkeld door drie bedrijven. De applicatie met de geografische kaarten is ontworpen door First Element uit Delft, de ‘look and feel’ door Nocliches uit Den Haag en het content management systeem is afkomstig van Evendi uit Almere.