Home
Kennis en Economie
   archief april 2006
archief januari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Kennis en Economie: nieuwsarchief april 2005
Icoon eigen nieuwsbericht Rijk sluit wel raamcontract met Microsoft

Van onze redactie donderdag, 21 april 2005 - Door Arjan Widlak - De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft toch een raamovereenkomst gesloten met Microsoft. Eerder ketste een deal tussen de Rijksoverheid en Microsoft waarbij de VNG zich had aangesloten af nadat deze bekend werd en de Tweede Kamer struikelde over de wijze waarop de geheime deal tot stand was gekomen. De huidige deal betreft een zogenaamd 0-contract. Dit bleek woensdag 20 april op een bijeenkomst van de Internet Society (ISOC).



Nederland behoudt plaats op internationale ICT ranglijst donderdag 21 april 2005, Economist - Nederland komt in een onderzoek van de Economist Intelligence Unit net als vorig jaar uit op de 8e plaats. In deze lijst worden 65 landen getoetst op de mogelijkheden voor elektronische dienstverlening en ICT ontwikkelingen. Dit resulteert in de "e-readiness ranking" die sinds 2000 wordt opgesteld. Nederland zakte vorig jaar nog 5 plaatsen in de lijst. Dit jaar eindigt Denemarken bovenaan, gevolgd door de Verenigde Staten en Zweden.
Linux toch veiliger dan Windows dinsdag 19 april 2005, Uit twee recente onderzoeken komt naar voren dat Linux veiliger wordt gevonden dan Windows. Het ene onderzoek is van BZ Media en ondervroeg 6000 software development managers. Van hen zei 74% Linux zeer veilig te vinden ten opzichte van 38% die dit ook vond van Windows Server. Het onderzoek van Yankee Group ondervroeg 500 bedrijven om de veiligheid van Linux versus Microsoft te meten, waar Linux een 8,3 scoorde en Windows een 7,6. Dit laatste onderzoek volgt op een ander onderzoek van Yankee Group waaruit Microsoft de conclusie trok dat Windows Server veiliger zou zijn. Uit dat onderzoek bleek namelijk dat de tijd tussen de publicatie van een veiligheidslek en het uitkomen van een oplossing (patch) bij Windows het korst is. Hierop kwam veel kritiek omdat de grootte van het gevaar van het lek hierin niet werd meegewogen
München kiest voor Debian Linux maandag 18 april 2005, De Duitse gemeente München heeft ervoor gekozen om haar 14.000 desktop pc's te migreren naar de gratis Linux distributie Debian. Twee lokale Linux-leveranciers, Softcon en Gonicus, gaan de open-sourcesoftware installeren en aanpassen aan de wensen van de gemeente.
Volgens projectleider Peter Hofman waren er zeer veel offertes van hoge kwaliteit voor de uitvoering van het project. Dit wijst erop dat een grootschalige overstap naar Linux voor de desktop niet uitzonderlijk meer is.
Open deuren over innovatie vrijdag 15 april 2005, Intermediair zet een paar simpele feiten over innovatie op een rij. Daaruit blijkt vooral dat de hang naar harde cijfers het zicht op innovatie doet verliezen. De uitgaven aan Research en Development betreffen alleen de industrie, een steeds kleiner deel van onze economie, en niet de innovatieve internetbank, octrooienaanvragen meten geen innovatie, maar hoeveel mensen zelf menen innovatief te zijn. Het zijn open deuren, hoewel, zijn het wel open deuren?
Icoon eigen nieuwsbericht Rutte: "Ondernemerschap is de zuurstof van toekomstige welvaart"

Van onze redactie zondag, 10 april 2005 - Staatssecretaris Mark Rutte (VVD) van Onderwijs wil de werelden van beroepsonderwijs en bedrijfsleven meer met elkaar verweven. Dat er in 2000 nog 55.000 mensen waren die een eigen bedrijf startten en in 2003 nog maar 44.000, baart hem grote zorgen. Rutte meent dat ondernemerschap de “zuurstof van de toekomstige welvaart” is en de “deken van negativisme” kan wegnemen. Hij lichtte zijn pleidooi vandaag toe in Buitenhof.



OpenOffice onder vuur vanwege Java maandag 4 april 2005, Verschillende Linux distributeurs en ontwikkelaars hebben problemen met de nieuwe versie van OpenOffice die veel sterker rust op Java. Java is vrije noch open source software en OpenOffice rust vanaf versie 2.0 sterk op Java. Fioretti, een journalist en OpenOffice vrijwilliger wijst erop dat gezien vanuit het perspectief van de overheid om deze reden OpenOffice, net als bijvoorbeeld MMBase, niet meer in aanmerking kan komen vanwege de afhankelijkheid van het gesloten Java.
HP zet patenten in tegen navullen cartridges maandag 4 april 2005, HP klaagt in de Verenigde Staten verschillende navullers van zijn inktcartridges aan. Over het hervullen van inktcartridges in ook in Europa veel te doen, omdat de prijs erg hoog is. Omgerekend wordt meer dan 2000 Euro per liter kleureninkt betaald bij HP. In Europa mag hervullen, de Europese Commissie heeft besloten dat per 1 januari 2006 alle cartridges hervulbaar moeten zijn. Deze zaak geeft echter wel aan dat de nieuwe octrooirichtlijnen kunnen leiden tot ongewenste monopolitische situaties waarin de concurrentie ver te zoeken is.
Eric Raymond uit bestuur Open Source Initiative woensdag 6 april 2005, Eric Raymond is teruggetreden uit het bestuur van het Open Source Initiative (OSI). Het OSI geeft een keurmerk aan open source licenties. Met de term 'open source' wordt tegenwoordig ook vaak vrije software aangeduid, zoals Linux. Waar de Free Software Foundation (FSF) vooral tracht met de GNU licentie software die eenmaal open is ook open te houden, richtte Raymond het OSI op en werd zo de bekendste advocaat van de rekkelijken, die open source vooral als een ontwikkelstrategie zien. Het OSI worstelt momenteel met het grote aantal verschillende open source licenties dat is erkend en volgens critici voor verwarring zorgt. Het nieuwe bestuur is uitgebreid van vijf naar negen leden met nieuwe vertegenwoordigers uit Nederland, Brazilië, Sri Lanka en Taiwan. Raymond blijft betrokken als emiritus voorzitter en ambassadeur.
Nieuwe gebruikers stappen makkerlijker over naar Linux vrijdag 8 april 2005, Uit het onderzoeksrapport "Migrating to Linux at the Desktop" van bureau Quaocirka wordt de opvatting dat alleen ervaren gebruikers overstappen naar Linux tegengesproken. Juist gebruikers die Windows al jaren gebruiken zijn daaraan gewend en huiverig om over te stappen. Voor nieuwe gebruikers blijkt het weinig uit te maken of ze nu Linux of Windows gebruiken. Het rapport is gratis op te vragen.
Gemeentelijk glas bevordert de marktwerking vrijdag 8 april 2005, Er is veel discussie over de vraag of de gemeentelijke investeringen in glasvezelnetten nu juist tot een gezonde economische situatie leiden waarin meerdere partijen kunnen concurreren op dezelfde infrastructuur of een ongezonde situatie waar sprake is van ongeoorloofde staatssteun in de markt van eigenaren van de infrastructuur of wellicht beide. Het Amsterdamse gemeenteraadslid Robbert Flos (VVD) betoogt dat gemeentelijk glas de markt niet verstoort.
Groei breedband 40% 2005 vrijdag 8 april 2005, Telecompaper.com verwacht in zijn laatste breedbandrapport een groei met 40% in de Nederlandse breedbandmarkt naar 4,4 miljoen aansluitingen. Aan het eind van het jaar moeten voor het eerst ook de glasvezelaansluitingen tot in de huiskamer terug te zien zijn in de statistieken.
Universiteiten en onderzoeksinstellingen zijn er niet om geld te verdienen vrijdag 15 april 2005, In het beleidsdebat in de Eerste Kamer over 'ondernemend hoger onderwijs' trokken senatoren van alle partijen van leer tegen de neiging universiteiten als bedrijven te behandelen, de trend dat universiteiten een beroepsopleiding worden en ook tegen staatssecretaris Rutte, die er eerder voor pleitte dat universiteiten studenten meer moeten interesseren voor zelfstandig ondernemerschap. De minister gaf in de beantwoording toe dat "universiteiten en onderzoeksinstellingen er niet zijn om geld te verdienen". Tevens kondigde ze aan dat het Innovatieplatform in juni zal komen met een presentatie over de onderwerpen die nader uitgewerkt zullen worden, waaronder de extra gelden uit het Paasakkoord.