Deens ministerie van Financiën naar Linux
vrijdag 24 september 2004, Het Ministerie van Financiën heeft zijn belangrijkste systemen gemigreerd naar Linux. Deze systemen vervullen ook veel functies voor de financiële systemen van andere ministeries. Belangrijke reden voor de overstap was de kostenbesparing.
EZ vertelde EU over ander standpunt softwarepatenten
woensdag 15 september 2004, De Europese lidstaten zijn er van doordrongen dat Nederland strengere regels wil voor softwarepatenten. Dat stelt het ministerie van Economische Zaken, in antwoorden op kamervragen.
Volgens het ministerie wordt bij de formele aanname van het standpunt van de EU-ministers over softwarepatenten door Nederland een verklaring toegevoegd. Ook het Europees Parlement is op de hoogte gebracht van het gecorrigeerde standpunt. "De lidstaten zijn goed op de hoogte", stelt het ministerie.
Protest tegen software octrooi op de Dam
woensdag 29 september 2004, Woensdagmiddag werd actie gevoerd tegen software octrooi op de Dam in Amsterdam. De actievoerders deelden exemplaren uit van "Rethinking the European ICT Agenda" dat PriceWaterhouseCoopers schreef in opdracht van het Ministerie van Economische zaken. Daarin stelt PriceWaterhouseCoopers dat octrooi op software het huidige innovatieve klimaat in de ICT sector kan schaden. Het rapport is gemaakt in opdracht van het ministerie, maar minister Brinkhorst en staatssecreataris Van Gennip zetten zich juist sterk in voor het octrooi op software. Het ministerie heeft laten weten dat het rapport een discussiestuk is en het standpunt van EZ niet gewijzigd is. Philips heeft gedreigd zijn software-ontwikkeling weg te halen uit Europa als de richtlijn uitblijft.
Geen besluit software octrooi
vrijdag 24 september 2004, De Europese Raad voor het concurrentievermogen heeft donderdag 23 september, een dag voor de bijeenkomst, al besloten de formele stemming over de Europese software richtlijn uit te stellen. De officële verklaring is dat er problemen zijn met de vertaling van de richtlijn in de 25 talen van de lidstaten. Vermoedelijk gaat het voorstel in werkelijkheid terug naar de permanente vertegenwoordiging (CoRePer). Het officiële standpunt is dat de ministers "eind november, begin december" de richtlijn alsnog zonder verdere discussie zullen afhandelen. Daarna gaat het voorstel weer terug naar het Europees Parlement.
Terugfluiten Brinkhorst door Kamer nu ook in Duitse pers
donderdag 23 september 2004, Heise.de maakt melding van het feit dat in steeds meer lidstaten weerstand ontstaat tegen de richtlijn. Nederland wordt als voorbeeld genoemd waar het parlement besloten heeft dat de minister van Economische zaken zijn positieve stem moet intrekken.
|
|