Home
Kennis en Economie
   archief april 2006
archief januari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Rutte: "Ondernemerschap is de zuurstof voor welvaart"

Van onze redactie - zondag, 10 4 2005 13:30

Staatssecretaris Mark Rutte (VVD) van Onderwijs wil de werelden van beroepsonderwijs en bedrijfsleven meer met elkaar verweven. Dat er in 2000 nog 55.000 mensen waren die een eigen bedrijf startten en in 2003 nog maar 44.000, baart hem grote zorgen. Rutte meent dat ondernemerschap de "zuurstof van de toekomstige welvaart" is en de "deken van negativisme" kan wegnemen. Hij lichtte zijn pleidooi vandaag toe in Buitenhof.

Door Steven de Jong - Rutte denkt dat ondernemerseigenschappen als vindingrijkheid en optimisme voor Nederland onontbeerlijk zijn om uit het dal van economische teruggang en onbehagen over de samenleving te komen. "Ondernemerschap kan de deken van negativisme wegnemen", aldus de staatssecretaris.

Ondernemerszin
De bewindsman wijst erop dat van alle Nederlandse studenten in het hoger onderwijs slechts 9 procent overweegt een eigen bedrijf te starten, vergeleken met 30 procent in Amerika. "Qua ondernemerzin scoort Nederland het slechtste in de EU", benadrukt Rutte. Volgens hem ligt dat niet alleen aan het ondernemersklimaat, maar ook aan de houding van Nederlanders: "Als je in Amerika een keer failliet gaat ben je niet voor de rest van je leven een mislukking, hier wordt je daar wel op aangekeken."

Ondernemers voor de klas
Bedrijfsleven en hoger onderwijs hebben ieder hun eigen verantwoordelijkheid, meent Rutte. "Enerzijds moeten ondernemers het romantische verhaal van hun vak in de klas gaan vertellen, anderzijds moeten docenten ruiken aan het ondernemerschap. Ook al is een docent misschien een ander beestje dan een ondernemer." Universiteiten hebben het meeste contact met het bedrijfsleven, maar MBO en HBO sukkelen daar nog wat achteraan, volgens Rutte. "Dat moet veranderen, want ook het creŽren van stageplekken is hard nodig om te investeren in de toekomst."

Achtergrond:
'Ondernemen als Lifestyle'
Per helikopter ingevlogen staatssecretarissen, netwerkende krijtstreeppakken, een grappende burgemeester, als ondernemers verklede studenten, Saxionbestuuders, een wethouder Economische Zaken: de Off-the-road-show 'Ondernemen als Lifestyle' werd dankzij organisator Paulien Koenders een groot succes. Studenten presenteerden hun businessplan aan niet de minste bobo's. Binnenhuisarchitect Jan des Bouvrie: "Wat wil je nu echt?" Student Rob Mommer: "U lijkt m'n moeder wel, die vroeg dat ook al!" Lees verder...