Home
Kennis en Economie
   archief april 2006
archief januari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Rijk sluit wel raamcontract met Microsoft

Van onze redactie - donderdag, 21 4 2005 22:00

Rectificatie: eerder werd in dit artikel vermeld dat uitsluitend de VNG een raamovereenkomst had gesloten met Microsoft en niet het rijk. Dit bleek - met dank aan een attente journalist van de Automatiseringsgids - niet juist. Het is wel degelijk een rijksbrede overeenkomst.

Het rijk blijkt toch een raamovereenkomst gesloten te hebben met Microsoft. Eerder ketste een deal tussen de Rijksoverheid en Microsoft waarbij de VNG zich had aangesloten af nadat deze bekend werd en de Tweede Kamer struikelde over de wijze waarop de geheime deal tot stand was gekomen. De huidige deal betreft een zogenaamd 0-contract. Dit bleek woensdag 20 april op een bijeenkomst van de Internet Society (ISOC) mede georganiseerd door Disc.

Een 0-contract is een contract waarbij geen minimumafname wordt afgesproken en waarbij een aanbestedingsprocedure niet verplicht is. Het is een feite de afspraak dat een bepaalde klant korting krijgt. Toch is juist hierop kritiek. "Het effect van een dergelijke overeenkomst is een stuk complexer dan het lijkt," zegt ISOC-directeur Michiel Leenaars weten. "Het beleid van de overheid is gericht op het ondersteunen van open standaarden en waar mogelijk inzetten van open source. Dat is bij Microsoft expliciet niet het geval, integendeel. En dus ligt het moeilijk om zo'n deal dan geïsoleerd te presenteren of zelfs als een overwinning naar voren te brengen."

De VNG organiseerde voorlichtingsbijeenkomsten over de zogenaamde 'level D regelingen voor gemeenten'. De VNG zou volgens Leenaars haar verantwoordelijkheid moeten nemen, en bij in publiciteit richting haar leden de leveranciers die zich wel aansluiten bij het vigerende beleid dezelfde 'gratis' reclame bieden die nu aan Microsoft geboden wordt. "Als alle Nederlandse scholieren van de decaan in de schoolaula tijdens een speciaal feestprogramma een levenslange kortingspas voor de vetste McDonalds-hamburger wordt uitgereikt, vinden we dat ook niet verantwoord. Dat is toch ook de marktleider in dat segment, maar niet de keuze van de meeste ouders en voedingsexperts."

Een inkoopslijst met een enkele leverancier breed onder de aandacht brengen functioneert volgens Leenaars in feite als een aanbeveling. Leenaars vindt het de plicht van de VNG alle aanbiedingen naast elkaar te leggen, en expliciet uit te leggen dat Microsoft geen status van preferred supplier heeft. "De VNG heeft voor haar leden op haar kosten speciale informatiebijeenkomsten georganiseerd, en vermeldt de Microsoft-deal ook op haar site, in nieuwsbrieven en op andere manieren. Alle andere leveranciers die zich melden - klein en groot - hebben recht op hetzelfde podium." Novell en andere leveranciers als Linspire, Red Hat en HP zullen volgens de ISOC-directeur de stap naar VNG maken om hun producten binnen gemeenteland te laten promoten, en de VNG staat voor de opgave om dat in alle redelijkheid te laten gebeuren.

Betere informatie is volgens Leenaars niet alleen in het belang van de leveranciers, maar juist in het voordeel van de gemeenten die competitieve prijzen en features moeten kunnen zien en vergelijken. "Een raamcontract gaat over relatieve kortingen, terwijl gemeenten juist behoefte hebben aan een absolute prijzenmatrix. Alleen dan kun je prijs-prestatie behoorlijk inschatten," aldus Leenaars.

Grappig genoeg heeft Novell, eigenaar van SuSE Linux waarin OpenOffice, een gelijksoortige tekstverwerker als Word, is opgenomen, ook een raamcontract met de VNG. Deze raamovereenkomst is ooit afgesloten voor Netware-producten, maar "het zou goed kunnen dat deze nu ook SuSE producten afdekt," laat Hoofd Informatiebeleid van de VNG Johannes van Veen via Webwereld weten. Hoewel de VNG hier blijkbaar weet van heeft, is dit niet opgepakt, maar ook Novell heeft zich dit blijkbaar niet realiseerd en niet handig publictair uitgebuit, waar Microsoft dat - met hulp van de VNG - wel heeft gedaan.

Bekijk reacties (3) Post reactie