Home
Kennis en Economie
   archief april 2006
archief januari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Kennis en Economie: nieuwsarchief februari 2005
Software octrooi geen hamerstuk in Luxemburg vrijdag 11 februari 2005, De Tweede Kamer heeft staatssecretaris Van Gennip middels een motie opgedragen te voorkomen dat de Europese richtlijn voor het software octrooi als A-item (hamerstuk) op de agenda van de Europese Raad komt. Staatssecretaris van Gennip heeft bevestigd dat ze de motie uit zal voeren. De motie is van belang ondanks het feit dat de Juridisch Comité van het Europees Parlement de Europese Commissie heeft verzocht om de hele procedure opnieuw te starten. De Europese Raad (van Ministers) is namelijk nog steeds van plan de betwiste tekst aan te nemen.
Demonstratie voor herstart softwarepatenten donderdag 10 februari 2005, Volgende week donderdag, 17 februari, zal er in Brussel gedemonstreerd worden voor een herstart van de behandeling van de richtlijn softwarepatenten. Eerder deze maand stemde de juridische commissie van de EU (JURI) in grote meerderheid voor een herstart. Het lijkt er nu op dat de richtlijn toch als hamerstuk in een ministerraad zal worden behandeld.
Icoon eigen nieuwsbericht Hermans: ‘Maak werken in loondienst minder aanlokkelijk’

Van onze redactie dinsdag, 8 februari 2005 - Loek Hermans - voorzitter MKB-Nederland - wil het werken in loondienst minder aanlokkelijk maken ter stimulering van het ondernemerschap. Daartoe wil de oud-minister van Onderwijs een groter risicoprofiel inbouwen in CAO's. Hermans vindt dat het ondernemerschap geïntegreerd moet worden in het Hoger Onderwijs. Dat zei hij afgelopen donderdag op een netwerkbijeenkomst van Saxion Hogescholen in Deventer, waarbij kruisbestuiving tussen ondernemers en studenten centraal stond.Engels patentenbureau start publiek debat over richtlijn softwarepatenten vrijdag 4 februari 2005, Het Engelse patentenbureau (UKPO) erkent de verdeeldheid binnen de software industrie over de voorgestelde richtlijn. Daarom zullen publieke workshops georganiseerd worden. Centraal staat de definitie van het begrip 'technische bijdrage'. Dit is in de nieuwe richtlijn het criterium voor de patenteerbaarheid van software. Lord Sainsbury, de Engelse minister van Wetenschap en Innovatie, erkende na een besloten bijeenkomst in december 2004 dat meer discussie over dit onderwerp nodig is.
Richtlijn softwarepatenten mogelijk toch weer hamerstuk vrijdag 4 februari 2005, Eergisteren stemde de juridische commissie van het Europees parlement (JURI) nog voor een herstart van de behandling van de richtlijn softwarepatenten. Daarna heeft Nicolas Schmit, minister van Buitelandse Zaken van Luxemburg, echter verklaard dat hij nog steeds achter de oorspronkelijke richtlijn staat. Luxemburg, momenteel voorzitter van de EU, zal de raad van ministers vragen om op 17 februari voor de richtlijn te stemmen.
Herstart richtlijn softwarepatenten donderdag 3 februari 2005, De juridische commissie van het Europees Parlement (JURI) heeft besloten dat de procedure omtrent de richtlijn softwarepatenten geheel moet worden overgedaan. EP-lid Michel Rocard hield een indrukwekkende speech tijdens het overleg met de commissaris. Waarschijnlijk mede dankzij zijn woorden had de beslissing om de procedure te herstarten een overweldigende steun van de JURI-leden.