Home
Kennis en Economie
   archief april 2006
archief januari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
   archief december 2004
archief november 2004
archief oktober 2004
archief september 2004
archief augustus 2004
archief juli 2004
archief juni 2004
archief mei 2004
archief april 2004
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Nieuwsarchief Kennis en Economie november 2004
Geheime vijfjaren-deal overheid-Microsoft gaat niet door woensdag 22 december 2004, Het recent door Automatiseringsgids onthulde geheime conceptcontract waarin de Nederlandse overheid zich voor vijf jaar zou binden aan Microsoft gaat niet door. De plaatsvervangend Secretarissen-Generaal besloten het voorstel voor een mantelcontract dat was overeen gekomen door Microsoft en het 'smart-buyers-team' af te wijzen. Het was na de publiciteit over de geheime onderhandelingen ook vrijwel onmogelijk geworden om het contract af te sluiten. Enerzijds omdat de aanbestedingsregels niet zijn gevolgd en anderzijds omdat een Kamermeerderheid heeft aangegeven dat open source als alternatief actief moet worden onderzocht en vanaf 2006 de voorkeur heeft bij gelijke geschiktheid.
Weinig interesse voor open source in de zorg vrijdag 26 november 2004, In het rapport "De Gezondheidszorg en Open Source Software" dat in opdracht van het Nationaal Instituut voor ICT in de Zorg (Nictiz) werd opgesteld wordt geconcludeerd dat in het buitenland wel belang wordt gehecht aan dit onderwerp, maar niet in Nederland. "Open source kan in sommige gevallen een goed alternatief zijn, " zo schrijven de onderzoekers, maar ze verachten niet dat voor de ketenintegratie in de zorg middels een basisinfrastructuur open source een belangrijke rol gaat spelen. Dit is opvallend, want dit is juist het terrein waarop open source software volwassen is.
Linus Torvalds tegen Europese softwarepatenten woensdag 24 november 2004, Linus Thorvalds (de geestesvader van Linux) heeft in een oproep - samen met Michael Widenius (ontwikkelaar MySQL) en Rasmus Lerdorf (ontwikkelaar PHP) - de lidstaten van de EU gevraagd tegen de softwarepatentrichtlijn te stemmen. Volgens hen is het in het belang van Europa om "een dergelijk misleidend, gevaarlijk en democratisch ongewettigd voorstel geen gemeenschappelijk standpunt van de lidstaten wordt."
Gratis Windows XP op basis van Linux woensdag 24 november 2004, Het ziet eruit als Windows XP en alle Windows applicaties werken erop, maar het is gratis en op basis van Linux, Freedows. Een consortium van zes bedrijven maakt dit product op basis van Red Hat's Fedora Linux distributie.
Icoon eigen nieuwsbericht Waterschap Zeeuws-Vlaanderen wint open source prijs

Van onze redactie vrijdag, 5 november 2004 - harry van zonGisteren werd in het Rotterdamse WTC de prijs voor de 'meest open overheidsorganisatie' uitgereikt. De prijs is een initiatief van programma OSOSS, dat andere overheidsorganisaties informeert over open source software en open standaarden. Harry van Zon, directeur Innovatie en Informatie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, reikte de prijs uit tijdens het symposium 'Openheid in de Praktijk' aan zowel het Waterschap Zeeuws-Vlaanderen als aan de Unie van Waterschappen.



Polen tegen software patenten vrijdag 5 november 2004, De poolse regering heeft zich op 16 november uitgesproken tegen software patenten. Doordat op 1 november de stemverhoudingen in de EU zijn gewijzigd, is de gekwalificeerde meerderheid voor het voorstel gebroken en zal er opnieuw onderhandeld moeten worden. De Europese Groenen hebben aangegeven een herstemming te willen, omdat zij vrezen dat het voorstel er in de achterkamertjes zal worden 'doorgejast'.