Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
   archief oktober 2006
archief september 2006
archief augustus 2006
archief juli 2006
achief juni 2006
archief mei 2006
archief april 2006
archief maart 2006
archief februari 2006
archief januari 2006
Nieuws en discussie
Archief Europa 2005
Archief Europa 2004
   archief december 2004
archief november 2004
archief juli 2004
archief juni 2004
archief mei 2004
archief april 2004
Agenda van Europa
Links
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Nieuwsarchief november 2004
EU en Poetin voor vreedzame oplossing in Oekraïne vrijdag 26 november 2004, Nieuws/Europa, The EU Observer/Kyiv Post - Tijdens de EU-Rusland-top, die gisteren plaatsvond in Den Haag, hebben beide partijen gepleit voor een vreedzame en zakelijke oplossing van de politieke crisis in Oekraïne. In dit kader zal morgen Hoge Vertegenwoordiger Solana namens de EU afreizen naar Kiev. Solana zal daar spreken met zowel de vertrekkende president Koetsjma, als met de rivalen Joesjtsjenko en Janoekovitsj. In een week van grote protesten tegen verkiezingsfraude, blokkeerden demonstranten het presidentieel paleis en kondigde songfestival-winnares Ruslana een hongerstaking aan. Pas vandaag is het voor het eerst tot schermutselingen gekomen.

Javier Solana. Foto: CNN Javier Solana.

Foto: CNN

Crisis/revolutie in Oekraïne: President maant tot kalmte -- Bot (EU) "erg bezorgd" woensdag 24 november 2004, Nieuws/Europa, Kyiv Post/EurActiv/EU Observer - De zittende Oekraïense president Koetsjma heeft zijn volk opgeroepen vooral kalm te blijven. "We moeten vreedzaam en beheerst deze complexe situatie tegemoet treden, en realistische stappen voorstellen om uit deze crisis te geraken." De president moest toezien hoe meer dan 200.000 mensen naar Kiev kwamen om te protesteren tegen fraude bij de presidentsverkiezingen. Volgens de 'officiële' telling kreeg de door Rusland en Koetsjma gesteunde kandidaat Janoekovitsj 49,4%, oppositieleider Joesjtsjenko 46,7% van de stemmen. Deze uitslag wijkt af van het beeld uit exit polls en opiniepeilingen. Internationale waarnemers spreken van talloze ongeregeldheden. Tot op heden heeft alleen de Russische president Poetin Janoekovitsj erkend als opvolger van Koetsjma. De Europese Unie maakt zich "grote zorgen" over de politieke situatie. Nederlands minister Bernard Bot (nu aan het hoofd van de Europese Raad): "We gaan ons beraden op verdere stappen met de Oekraïense autoriteiten." Bot dringt er bij de demonstranten op aan "terughoudendheid" in acht te nemen. Volgens ooggetuigen is afgelopen nacht het aantal demonstrerende aanhangers van Joesjtsjenko echter verder aangezweld. Het verloop van deze crisis is nog ongewis...

Viktor Janoekovitsj, een op Rusland georiënteerd politicus, is geliefd bij mijnwerkers in Oost-Oekraïne en de Russische minderheid in zijn land.

Foto: Europese Commissie

EP: "Frattini goed gekwalificeerde Commissaris van Justitie" dinsdag 16 november 2004, Nieuws/Europa, EU Politix/EU Observer/EurActiv - Het Europees Parlement is tevreden met de door Barroso voorgestelde Eurocommissaris Frattini, die in de plaats van diens omstreden partijgenoot Buttiglione is gekomen. Over (rechten van) homoseksuelen zei Frattini: "Bewegingsvrijheid voor individuen is een fundamenteel recht, dat moet worden gegarandeerd ongeacht het feit dat sommige lidstaten wel, en andere geen wetten hebben ten aanzien van homoseksuele paren. Dat principe is vanzelfsprekend."
Dat Berlusconi is vrijgepleit van beschuldigingen van corruptie en dat miljonairs in Milaan een aanzienlijk deel van de Italiaanse media in handen hebben, werd fel bekritiseerd. Toch accepteerden de meeste Europarlementariërs Frattini's kandidatuur. Zo zei Sarah Ludford (liberaal lid van de parlementaire commissie van justitie) hem te steunen, maar "hij kan de schaduw van zijn lidmaatschap van de regering-Berlusconi niet ontvluchten. Het is ronduit een provocatie dat steeds kandidaten uit deze regering worden voorgedragen." Ze zal Frattini "in de gaten houden".

Voormalig Italiaans minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini doorstond "glansrijk" het vragenvuur van Europarlementariërs, vond de fractie van de Europese Volkspartij (EVP - Europa's grootste 'partij'). Frattini's Forza Italia is samen met onder andere het CDA en de Britse Conservatieven onderdeel van de EVP.

Foto: EurActiv.com

Ook vernieuwde Commissie stuit op kritiek van EP maandag 15 november 2004, Nieuws/Europa, EU Observer/EurActiv - Vandaag begint wordt in het Europees Parlement vergaderd over de laatste ronde hoorzittingen, van kandidaat-commissarissen Franco Frattini, Andris Piebalgs and László Kovács. Donderdag zal tijdens een plenaire zitting in Straatsburg gestemd worden over de nieuwe Commissie, naar verwachting vóór. Eerder deed de homofobe Buttiglione onder politieke druk afstand van zijn kandidatuur, maar daarmee zijn niet alle bezwaren verdwenen. De Hongaarse kandidaat Kovács, bijvoorbeeld, wordt als "incompetent" beschouwd. Voorzitter van de EVP-fractie Pöttering vond het jammer dat de Hongaarse regering "na de negatieve indruk tijdens de eerste hoorzitting" diens kandidatuur heeft gehandhaafd. Leider van de socialistische PES-fractie Schulz is verheugd over het opstappen van Buttiglione, maar zou ook graag Neelie Kroes van het toneel zien verdwijnen. Ten slotte ligt de Italiaan Frattini onder vuur. Hij zou als minister van Buitenlandse Zaken medeverantwoordelijk zijn geweest voor wetgeving die Berlusconi's greep op de media heeft vergroot. Frattini kan ook vragen verwachten over zijn band met de vrijmetselarij.

José Durão Barroso. Foto: Un.org Voorzitter Barroso zal woensdag een speech houden over zijn opnieuw samengestelde Europese Commissie.

Foto: Un.org

Four more years Europa tegen Amerika? Powell zegt van niet dinsdag 9 november 2004, Nieuws/Europa, Deutsche Welle - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell begint zijn tweede termijn met een charme-offensief in Europa. "Ik zal de komende weken veel tijd doorbrengen in Europa, om er geen misverstand over te laten bestaan dat de president een sterke band met al onze Europese vrienden en bondgenoten wil," aldus Powell. Ten aanzien van het groeiende anti-Amerikanisme onder de Europese bevolking zei de minister: "Ik begrijp de betekenis van Irak; ik begrijp de gevolgen daarvan voor hoe we vanuit het Midden-Oosten gezien worden en welke indruk sommige mensen van ons hebben." Powell zei dat dat echter naar verloop van tijd zal veranderen, omdat de VS en EU kunnen en zouden moeten samenwerken inzake het Midden-Oostenbeleid. Afgelopen vrijdag heeft er al topoverleg tussen VS- en EU-vertegenwoordigers plaatsgevonden, teneinde de "routekaart voor de vrede" nieuw leven in te blazen en de nieuwe "realiteit in de regio" na het overlijden van de Palestijnse leider Arafat te bespreken. Diplomatieke bronnen noemen de deelname van Fransen, Duitsers en Britten een positief teken van groeiende transatlantische samenwerking, op een onderwerp dat eerder alleen verdeeldheid zaaide. Verwacht wordt, dat de "routekaart" deze week ook centraal zal staan in de gesprekken tussen Bush en Blair. De Britse premier dringt erop aan dat Bush vrede in het Midden-Oosten tot topprioriteit zal verheffen.

George W. Bush. Foto: AP Zal de net herkozen president George W. Bush er nu wel in slagen de banden met Europa aan te halen?

Foto: AP

Kok: "Europese economie moet concurreren mét sociale zekerheid" vrijdag 5 november 2004, Nieuws/Europa, EU Observer, EU Politix - Voormalig premier Kok, belast met de taak om de Europese economie op Amerikaans niveau te brengen, heeft gezegd dat het niet nodig is afstand te doen van ons sociale zekerheidsstelsel om dit doel te bereiken. Kok benadrukte wel dat Europa haast moet maken met het op peil brengen van de groeicijfers, om zo de sociale voorzieningen die we gewend zijn te kunnen blijven financieren. "Eigenlijk hebben Amerikanen of Chinezen of Indiërs het makkelijker, omdat zij alleen groei en concurrentiekracht nastreven." Hoewel Duitsland er al op aan heeft gedrongen de deadline 2010 (dan moet de EU de sterkste economie ter wereld zijn) uit te stellen, blijft Kok erbij dat er geen tijd te verliezen is. "Het is tijd voor actie, niet voor een ander rapport."