|
Van onze redactie donderdag, 30 september 2004 - Duizenden mensen zijn de afgelopen jaren slachtoffer geworden van een Nigeriaanse bende die per e-mail goedgelovige internetters geld afhandig maakt. Herhaalde verzoeken van de FBI aan de Nederlandse Justitie om een internationale aanpak leverde niets op. Van der Wouw van de Amsterdamse politie zegt dat Nigeriaanse internetoplichters "geen hoge prioriteit" hebben bij Justitie: "Ze zitten niet te wachten op twintig West-Afrikanen per week." Door de succesvolle aanpak van de Londense politie ligt het hart van Nigeriaanse e-mailoplichters nu in Amsterdam. Herald Koppe, hoofd van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT), luidt de noodklok. "Al-Qaeda, ETA en PKK kopiëren de truc van de Nigeriaanse bende of werken met hen samen om aanslagen te financieren.” Ondanks het overtuigende bewijs, het slinkende draagvlak onder de Nederlandse bevolking voor terreurbestrijding, wil Justitie haar 'prioriteitenlijstje' niet aanpassen.
|
|
Van onze redactie maandag, 27 september 2004 - In de slotfase van de race naar het Amerikaanse presidentschap ligt Democraat John F. Kerry achter in de opiniepeilingen. Geen reden voor titelverdediger George W. Bush om vakantie op te nemen. Kerry heeft de reputatie dat hij in een verkiezingscampagne pas echt goed op gang komt met de rug tegen de muur. Die tijd lijkt nu gekomen. Op de Temple University in Philadelphia zette de Democraat een gedetailleerd zevenpunts voorstel uiteen voor de strijd tegen het terrorisme. Kerry wil investeren in menselijk kapitaal in plaats van militaire repressie: "Mensen van Nigeria tot Egypte moeten weten dat ze meer hebben om voor te leven, dan om voor te sterven." De presidentskandidaat wil de economische kracht van de VS gebruiken voor economische en sociale vooruitgang in Moslimlanden. Met deze redevoering verruilt Kerry het 'moddergooien' voor inhoudelijke overtuiging en krabbelt langzaamaan weer op in de peilingen.
|
|
Van onze redactie zaterdag, 25 september 2004 - Invoering van de identificatieplicht, biometrische kenmerken in paspoorten, vergaande uitwisseling van passagiersgegevens, opslag van internetverkeer: de gewraakte ‘Big Brother-samenleving’ komt met rasse schreden dichterbij. Nieuw is het Amerikaanse idee voor computerchips in paspoorten: VS-douane zou hiermee op twintig meter afstand, zonder dat de burger het merkt, een massa aan informatie kunnen uitlezen. Vanuit de samenleving en het Europees Parlement komt steeds meer verzet. De roep om een veiliger samenleving lijkt meer en meer plaats te maken voor het pleidooi om behoud van privacy en bescherming van burgerrechten.
|
|
Van onze redactie dinsdag, 7 september 2004 - De bloedige ontknoping van het gijzelingsdrama in Beslan in Noord-Ossetië plaats Moskou in een lastig pakket. Na minister Bot vraagt nu ook de Franse regering om openheid van zaken. President Poetin wuift alle kritiek van de hand en stelt dat internationale terroristen een totale oorlog tegen Rusland hebben afgekondigd. Hij is woedend over de bewering van Westerse en Russische media, dat de oorlog in de opstandige Kaukasus-republiek Tsjetsjenië ten grondslag zou liggen aan het gijzeldrama. De Russische president is niet van plan een openbaar onderzoek te laten doen naar de terreurdaad: "Dat zal alleen maar leiden tot een politieke show."
|
|
|