Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
   archief februari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
   archief december 2004
archief november 2004
archief oktober 2004
archief september 2004
archief augustus 2004
archief juli 2004
archief april 2004
archief 2005
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Iran hervat nucleair programma - door Steven de Jong

Print deze pagina - print dit artikel
Van onze redactie - zaterdag, 31 7 2004 22:00

Iran heeft de middelen om binnen enkele maanden een kernbom te fabriceren. Toch zijn hoge diplomaten van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland bereid om besprekingen met Iran over diens nucleair programma te hervatten, zo meldt de Washington Post. De onderhandelingen liepen vorige maand vast, nadat de regering in Teheran had gezegd weer te beginnen met het verrijken van uranium. Iran ondermijnt hiermee de gemaakte afspraken met de internationale atoomwaakhond IAEA en de Europese Unie.


Door Steven de Jong - Verrijkt uranium kan gebruikt worden als brandstof voor kerncentrales of kernwapens. Om dat laatste te voorkomen maakt de internationale atoomwaakhond (IAEA) afspraken met landen die uranium verrijken. Deze afspraken houden onder meer in dat landen akkoord moeten gaan met onverwachte inspecties van de IAEA. In oktober had Iran nog beloofd alle nucleaire activiteiten op te schorten en inspecties toe te staan. In juni kreeg het land een berisping van de EU voor het niet volledig samenwerken met de Weense atoomorganisatie.


Iran verwerpt de beweringen dat haar kernprogramma gebruikt zou worden om wapens te maken en zegt dat het alleen is bedoeld voor het genereren van elektriciteit. Ondanks de conclusies van diverse rapporten, waarin beweert wordt dat Iran enkele maanden verwijderd is van een kernbom, willen de diplomaten doorgaan met onderhandelingen. "We zijn er nog steeds van overtuigd dat dit de juiste keuze is om ons doel te bereiken", zo meldt een zegsman aan persbureau Reuters.


Iran begeeft zich internationaal op glad ijs. De 9/11-Commission, de instantie die de toedracht van de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon onderzocht, beweert in haar onlangs gepubliceerd rapport dat Iran terroristen aan 'schone reisdocumenten' hielp en nauwe banden onderhield met Osama bin Ladenís terreurnetwerk al-Qaeda.