Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
   archief februari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
   archief december 2004
archief november 2004
archief oktober 2004
archief september 2004
archief augustus 2004
archief juli 2004
archief april 2004
archief 2005
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Mild '9/11-report' brengt herverkiezing Bush niet in gevaar

Print deze pagina - print dit artikel
Van onze redactie - vrijdag, 23 7 2004 07:00

Het gisteren gepresenteerde rapport van de 9/11-Commission is milder dan verwacht. Hoewel de inlichtingendiensten zwaar onder vuur worden genomen, krijgt geen enkele persoon binnen de regering-Bush expliciet de zwarte piet toegespeeld. "Een gebrek aan voorstellingsvermogen", wordt als voornaamste reden aangevoerd. Of het rapport nadelig uitpakt voor Bush' verkiezingscampagne is te betwijfelen. Hij zal meer last krijgen van recent verschenen boeken over zijn veiligheidsbeleid. Nu het rapport geen destructieve werking lijkt te hebben, zijn de pijlen gericht op het boek van terrorismedeskundige Stephen Flynn: 'America the Vunerable'.



Door Steven de Jong



Commissie op campagne
De 9/11-Commission kwam tot stand onder druk van advocaten van de nabestaanden van de aanslagen van 11 september 2001. Het team is samengesteld uit vijf republikeinen en vijf democraten. Voor hun 575 pagina's tellende rapport hebben zij twintig maanden parlementair onderzoek gedaan en meer dan duizend getuigen gehoord. De leden zijn direct op campagne gegaan om hun boodschap door het hele land te verspreiden. Het grootste deel van het rapport is inmiddels in boekvorm en op internet gepubliceerd, een klein deel blijft geheim.


Inlichtingendiensten onder vuur
Enkele van de conclusies die de commissie in het rapport trekt, lekten dit weekend al uit. Amerikaanse regeringsfunctionarissen meldden aan Time en Newsweek dat het rapport vaststelt dat niet Irak, maar Iran banden onderhield met al-Qaeda. De conclusies en aanbevelingen die gisteren door commissievoorzitter Thomas Kean, 17.30 uur Nederlandse tijd, werden gepresenteerd hebben vooral betrekking op de inlichtingendiensten.


De geheime diensten zouden langs elkaar heen werken en veel fouten hebben gemaakt. Er moet een cultuuromslag komen en informatie moet meer gedeeld worden. Door onderlinge rivaliteit zouden de diensten signalen hebben gemist. Door slechte analyses van de inlichtingendienst CIA en de federale recherchedienst FBI zijn er "operationele kansen gemist", zo stelt het rapport.


De commissie stelt een constitutionele hervorming voor. Inlichtingendiensten moeten onder leiding worden geplaatst van een nationale inlichtingendirecteur die deel uitmaakt van het kabinet. Tevens moet er een coördinerend centrum voor terrorisme worden opgericht.


'Iedereen is mede-verantwoordelijk'
Opvallend is dat de commissie niet direct zondebokken aanwijst. Kean: "Onze fouten zijn gemaakt gedurende vele jaren en regeringen. De verantwoordelijkheid voor deze fouten ligt niet bij één persoon of één instantie, maar personen en instanties gaan niet vrijuit. Iedereen met een hoge functie binnen de regering is mede-verantwoordelijk". Opmerkelijk is dat de commissie erg hun best heeft gedaan om de schuld zoveel mogelijk te verdelen onder twee presidenten. Ook Bill Clinton krijgt er van langs. Hij had kunnen weten wat al-Qaeda van plan was en zou diverse kansen hebben gemist om Osama Bin Laden te pakken of te doden. Onwaarschijnlijk is dat er op grond van dit overwegend milde rapport koppen gaan rollen.


'Gebrek aan voorstellingsvermogen'
De commissie meent dat de aanslag heeft kunnen plaatsvinden door een gebrek aan voorstellingsvermogen. "Op die dag in september waren we niet voorbereid. We zagen de omvang van de dreiging niet, hoewel de aanslag er al lang aan zat te komen. Zoals we in ons rapport aangaven was dit een gebrek aan beleid, bestuur, competentie en bovenal voorstellingsvermogen". Over de bestrijding van terrorisme is vice-voorzitter van de Commissie, Lee Hamilton, niet optimistisch: "Er is geen wondermiddel of genadeklap waarmee je het islamitisch terrorisme uitschakelt". Hamilton meent dat een aanval als die van 11 september de Amerikanen "best nog eens kan overkomen". 


Politieke consequenties
Of juist dit rapport de uitkomst van de presidentsverkiezingen veel gaat beïnvloeden is te betwijfelen. Het rapport is immers milder dan verwacht. Dat de aanslagen niet voorkomen zijn, wordt niemand, ook president Bush niet, expliciet aangerekend. De teneur van het rapport is eerder opbouwend, dan afbrekend. Tegenover CNN verklaarde de president: "Het rapport bevat zeer constructieve aanbevelingen. Ik zie er naar uit om, samen met de verantwoordelijken binnen mijn regering, vooruitgang te boeken in de strijd tegen het terrorisme op grond van dit rapport".


Bush lijkt meer te vrezen te hebben van de uitwerking van recent verschenen boeken over zijn veiligheidsbeleid. Ex-veiligheidsadviseur Richard Clarke stelt, anders dan het rapport doet, in zijn boek 'Against all Enemies' dat Bush de dreiging van al-Qaeda wel degelijk heeft onderschat en de aanslagen had kunnen voorkomen. Onderzoeksjournalist Bob Woodward heeft het in zijn boek 'Plan of Attack' gemunt op Bush' "geobsedeerdheid tegenover Saddam Hussein" en zijn "valse argumenten" om Irak binnen te vallen.
 
De timing van het deze week uitgegeven boek van terrorismedeskundige Stephen Flynn, 'America the Vunerable: How Our Government is Failing to Protect Us from Terrorism', komt helemaal ongelukkig uit. Juist nu het rapport zo mild is gebleken, richten de media hun peilen massaal op Flynn's boek dat allesbehalve zachtaardig is. Flynn neemt hardhandig het nationale veiligheidsbeleid, Bush' speerpunt in de verkiezingscampagne, onder handen. Volgens Flynn heeft de Amerikaanse regering tijd en geld verspild door te vechten tegen de verkeerde vijand en is Amerika juist onveiliger geworden door toedoen van Bush' verkeerde keuzes. "Veruit het meeste geld in de strijd tegen het terrorisme is gaan zitten in de buitenlandse oorlog. Ondertussen werd de beveiliging van het buitenland, van Amerikaanse grenzen, lucht- en zeehavens verwaarloost." Onze regering beschermt ons niet tegen terrorisme, is de boodschap van Flynn.


Bronnen:
Commission Media Advisory: 9-11 Commission Releases Unanimous Final Report
CNN: 9/11 panel report: 'We must act'
GTN: 'Stephan E. Flynn, Homeland security expert & former U.S. Coast Guard Commander'


Links:
National Commission on Terrorist Attacks Upon the United States (9/11-Commission)
Politiek-Digitaal: 9/11-Commission: Teheran hielp kapers aan 'schone' reisdocumenten
Politiek-Digitaal; Opsporing en inlichtingen in Europa: naar het model van CIA en FBI?