Afghanistan heeft sinds vanochtend, voor het eerst in de geschiedenis, een direct door het volk gekozen leider. De nieuwe president Hamid Karzai behaalde 55 procent van de stemmen en werd beëdigd in de hoofdstad Kabul. De inauguratie wordt gezien als een belangrijke mijlpaal in de wederopbouw na verdrijving van de Taliban. De aanwezigheid van vice-president Dick Cheney en minister Rumsfeld bevestigt dit. Verwacht wordt dat de komende parlementsverkiezingen minder voorspoedig zullen verlopen.
Door Steven de Jong - Met zijn rechterhand op de koran legde Karzai de eed af ten overstaan van de Afghaanse opperrechter Fazl Hadi Shinwari. Hij was gekleed in een traditionele groene mantel en droeg een zwarte muts van lamsvel als hoofddeksel.
Politieke mijlpaal in wederopbouw Onder de 600 gasten bevonden zich ook de Amerikaanse vice-president Dick Cheney en minister van Defensie Donald Rumsfeld. Het is niet gebruikelijk dat de prominente Amerikaanse buitenlandse vertegenwoordigers de beëdiging van een president of premier bijwonen. Echter, de installatie van Karzai mag gezien worden als een speciale aangelegenheid met hoge symboolwaarde.Het is een mijlpaal in de politieke wederopbouw van Afghanistan na de verdrijving van de Taliban, eind 2001. Karzai werd onder sterke Amerikaanse druk aangewezen als interim-leider, toen de Amerikaanse troepen in het zuiden van het land nog slag leverden met de Taliban. In juni 2002, werd zijn leiderschap bevestigd op een loya jirga, een grote vergadering van stamleiders uit heel Afghanistan.
Foto: The White House - www.whitehouse.gov
Volgende week bekendmaking ministersposten De presidentsverkiezingen verliepen aanzienlijk voorspoediger dan menigeen had gedacht. De opkomst was hoog en aanslagen van de Taliban bleven uit. Op 9 oktober kreeg Karzai een meerderheid van de stemmen. Nu hij mandaat geniet van de bevolking, zal dit zijn machtspositie in de hoofdstad Kabul verstevigen. Volgende week zal Karzai de verdeling van de ministersposten bekend maken.
Onrust verwacht voor komende parlementsverkiezingen Een van Karzai's dringendste taken is het organiseren van nieuwe verkiezingen, ditmaal voor parlement, provincies en districten. Deze stembusgang staat gepland voor april volgend jaar, maar nu al denken velen dat die termijn niet wordt gehaald. Verwacht wordt dat die verkiezingen minder rustig zullen verlopen. Andrew Wilder van de denktank AREU in Kabul wijst erop dat er straks geen achttien, maar duizenden kandidaten zullen zijn. Het trekken van grenzen voor kiesdistricten acht hij onmogelijk, omdat niet duidelijk is hoeveel mensen er precies in Afghanistan wonen. Wilders benadrukt dat bij het kiezen van de president grotendeels gestemd is volgens etnische lijnen, maar dat de etnische tegenstellingen de parlementsverkiezingen in onrustig vaarwater kunnen brengen.
|