Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
   archief februari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
   archief december 2004
archief november 2004
archief oktober 2004
archief september 2004
archief augustus 2004
archief juli 2004
archief april 2004
archief 2005
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Cameratoezicht: ‘Niet privacyinbreuk, maar schijnveiligheid is onderschat probleem’

Van onze redactie - maandag, 30 8 2004 22:00

Groot-Brittannië is zonder dat iemand het doorhad dé toezichthoofdstad van Europa geworden. Dat zegt Barry Hugill, een woordvoerder van de Engelse burgerrechtengroep Liberty. Opmerkelijk is dat de roep om privacy langzaamaan overschaduwd wordt door de waarschuwing van deskundigen voor 'schijnveiligheid'. Ian Brown, onderzoeker voor Information Policy Research, meldt aan The Associated Press: "Het is een illusie dat camera's voor veiligheid zorgen."

Door Steven de Jong - Analisten schatten dat iedere Brit gemiddeld 300 keer per dag door camera's van het observatiesysteem CCTV wordt ge-'spot'. CCTV (Closed Circuit Television) werd een hype door de komst van digitale video, goedkope geheugenchips en verfijnde software. Groot-Brittannië wordt beschouwd als de wereldleider in Orwelliaanse surveillance.

‘Straatverlichting effectiever dan camera’s’
Niet alleen Liberty, maar ook vrijwilligersorganisatie NACRO trekt de preventieve werking van CCTV in twijfel. Hun studie wees uit dat in gebieden met intensieve camerasurveillance de misdaad slechts met 3 tot 4 procent verminderd, terwijl betere straatverlichting kan leiden tot 20 procent minder incidenten. NACRO meent dat het publiek minder oplettend is, naar mate er meer camera's in de buurt zijn. Bij de autoriteiten komen hoe langer hoe meer verzoeken binnen van burgers om ook hun straathoeken te voorzien van camera's. Vooral om prostituees en drugsdealers af te schrikken, zo meldt The Associated Press. Critici menen dat intensieve camerasurveillance de misdaad verder naar buiten jaagt, maar IT-chef Simon Norbury van Westminster's stadsraad bestrijdt dat: "We vatten ze juist in de kraag."

CCTV dankt opmars aan digitalisering
De mogelijkheid om beelden digitaal op te slaan heeft een sleutelrol gespeeld in de industriële groei van CCTV-toepassingen. Benzinestations in het Verenigd Koninkrijk doen nu een proef met het automatisch herkennen van nummerplaten om benzinedieven te pakken. De technologie wordt al gebruikt om te controleren of automobilisten, die het centrum van Londen inrijden, hun tol wel hebben betaald. Ook wordt CCTV gebruikt om verkeersovertreders en verdachten van terrorisme op te sporen.

‘Geen Big Brother, maar vriendelijke oplettende oom of tante’
De Amerikaanse auteur Jeffrey Rosen drukt zich in zijn nieuwe boek, The Naked Lunch, verrast uit over de snelle publieke acceptatie van het surveillancesysteem: "De camera's worden gezien als een vriendelijk oog in de lucht, geen Big Brother maar een vriendelijke en oplettende oom of tante." Groot-Brittannië is momenteel druk bezig haar kennis te exporteren. Peter Fry, woordvoerder van de CCTV Users Group, zegt dat er vooral bij Amerikaanse universiteiten en scholen vraag naar is. Fry ziet meer mogelijkheden dan alleen het bewaken van veiligheid. Zo zou hij ouders de mogelijkheid willen geven om mee te gluren in de klas. Dat gaat de burgerrechtenbewegingen Liberty, de organisatie die zich momenteel fel verzet tegen meer cameratoezicht, een brug te ver.

Peiling

Bent u minder waakzaam op plaatsen met veel cameratoezicht?

Nee, ik vertrouw op mijn eigen ogen
  86% (18)

Ja, want ik voel me dan veiliger
  14% (3)

Totaal Aantal Stemmen: 21