Home
Kennis en Economie
   archief april 2006
archief januari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Europees Parlement veegt software octrooi van tafel

Van onze redactie - woensdag, 6 7 2005 14:30

Een overweldigende meerderheid van 648 van de 680 Europarlementariërs steunden het voorstel om de gehele voorgestelde richtlijn om het octrooi op software te legaliseren te verwerpen. Eerder was sprake van wijziging van de richtlijn met 21 amendementen. Zelfs de tegenstanders van de octrooirichtlijn zijn overdonderd door het resultaat.

De octrooirichtlijn was een zeer omstreden voorstel om octrooi op software te legaliseren. Nu reeds worden octrooien op software toegekend, maar door de belabberde kwaliteit van de toegekende octrooien zou de richtlijn betekend hebben dat geprocedeerd zou moeten worden om het monopolie op de meest triviale vindingen te doorbreken. Door het massale protest werd al rekening gehouden met een kans op het vallen van de richtlijn. De kans dat de procedure opnieuw wordt gestart is gering, verklaarde Europees Commissaris van Economische Zaken Joaquin Almunia.

Een belangrijke verklaring voor de overweldigende meerderheid in het Europees Parlement is de irritatie van de Europarlementariërs over de opstelling van de Raad van Ministers en de Europese Commissie. Eerder bracht het Europees Parlement belangrijke wijzigingen aan in het voorstel die door de Raad van Ministers compleet werden genegeerd. Het is in die zin ook een overwinning voor het Europees Parlement. Nooit eerder verwierp het Europees Parlement een gezamenlijk standpunt van de Raad.

De misrekening die hier gemaakt is, is zeer vergelijkbaar met de misser die minister Brinkhorst maakte bij het grondwettelijk referendum. Ook hier werkte de minister met doemscenario's en onjuiste informatie en negeerde de minster de argumenten van een groeiende groep tegenstanders. Hij stemde namens Nederland voor de richtlijn, terwijl een parlementaire meerderheid tegen was.