Home
Kennis en Economie
   archief april 2006
archief januari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Franse parlement wil muziekuitwisseling legaliseren

Van onze redactie - vrijdag, 25 11 2005 07:00

Het Franse parlement, de Nationale Assemblee, nam in een aantal amandementen aan dat het online uitwisselen van auteursrechtelijk beschermd materiaal legaliseert. Het is reeds toegestaan een kopie te maken van een cd voor privégebruik, maar of dit online ook mocht was tot op heden onduidelijk. De muziekindustrie bestempelde dit in mediacampagnes als 'piraterij'. Het Franse parlement stemde gisteren voor een expliciete legalisering van het maken van een zogenaamde "thuiskopie" via Internet. Voorwaarde is wel dat de gebruiker een algemene vergoeding betaalt van 7 euro en de bestanden alleen voor privé gebruik bestemd zijn.

Frankrijk zou daarmee het eerste land zijn dat de gebruiksrechten van de consument in de fysieke wereld ook doortrekt naar het Internet en daarmee expliciet het delen van auteursrechtelijk beschermde muziek en films via toepassingen als Kazaa en BitTorrent toestaat.

De Franse regering was totaal overrompeld door dit initiatief van het parlement. Zij stelde juist voor boetes tot 300.000 euro op te leggen en gevangenisstraffen tot drie jaar in te stellen. Of het voorstel van het parlement wet wordt valt nog te bezien. Op 17 januari is de definitieve stemming, de Senaat moet de voorstellen nog goedkeuren en dan heeft de regering nog de mogelijkheid om te voorkomen dat het voorstel van het parlement wet wordt door de procedure van voor af aan te starten.

Citaat:
"Auteurs kunnen de reproductie van hun werk niet verbieden als die, in welke vorm ook, beschikbaar wordt gesteld via een online communicatiedienst, onder de voorwaarde dat het voor privégebruik is en niet direct noch indirect een commercieel doel dient."

Bronnen: automatiseringsgids.nl, Planet Multimedia