Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Column / TBS met dwangverpleging, dat is wat we nodig hebben
Steven de Jong Gepost:     zaterdag, 4 juni 2005, 22:30
Van:     < Steven de Jong >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

"Een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid, een man in wie ik geen spoortje charisma kan ontwaren", zo omschreef de Belgische minister De Gucht onze morele autoriteit des vaderlands. De Belg had het ook over ons, de Nederlanders. Wij zijn vluchtig en onberekenbaar. En autistisch, zo blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Een volk krijgt de leider die het verdient, zo blijkt maar weer.

Belgen zijn dom en wij zijn slim, zo lagen de verhoudingen. Klip en klaar, daar kon geen misverstand over zijn. Maar, het tij is gekeerd. Want nu onze zuiderburen terug gaan pesten, is het hek van de dam. Desondanks moeten we nog een tijdje langer mee in Europa, iets dat geen vanzelfsprekendheid meer is nu we de Europese Grondwet hebben verworpen.

Het licht mag dan wel niet uitgegaan zijn (Brinkhorst) en ook oorlog is gelukkig uitgebleven (Donner), maar Balkenendes voorspelling dat hij voor gek zou staan in Europa bij een ‘nee’ komt eerder uit dan verwacht. Voor gek, voor het Nederlandse volk welteverstaan. Want hoezeer je de regeringscampagne ook kunt kritiseren, nog stompzinniger is ‘nee’ te zeggen tegen een Europees Verdrag om de nationale regering een hak te zetten. En alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, gaan er nu ook massaal stemmen op om meteen maar nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Dat zou zo’n beetje het failliet van dit direct-democratisch instrument zijn, elk toekomstig referendum zou niet meer over het in stemming gebrachte thema gaan maar over de toekomst van het landsbestuur.

Bestuderen we de cijfers van Maurice de Hond, dan had de referendumvraag dus net zo goed kunnen zijn: “Bent u voor of tegen het kabinet?” of “Staat u achter de regering in haar wijze van campagne voeren of niet?” Hilarisch is ook de veronderstelling van 43 procent van de tegenstemmende respondenten dat ze in het geheel niet hun stemkeuze hebben laten leiden door emotionele elementen. Over autisme gesproken. Kortom, het volk krijgt de leider die het verdient. Een autist die autisten vertegenwoordigt, hoezo kloof tussen burger en politiek?

De Belgische minister probeert de mislukte ja-campagne nog te vergoelijken door te zeggen dat de publieke opinie in Nederland heel vluchtig en onberekenbaar is. “Dat bleek wel bij de snelle opkomst van Fortuyn”, aldus De Gucht. Hij heeft gelijk, want hoe kan een Kamerlid dat krasse uitspraken doet binnen twee weken na een terreurdaad in de peilingen uitgroeien tot tweede partij van Nederland? Precies, dat kan alleen bij een volk dat het verstand in de onderbuik heeft zitten.

Nederlanders zijn niet alleen vluchtig en onberekenbaar, het is ook nog eens een gevaarlijk volkje. Er hoeft maar één populist op te staan en we marcheren er eensgezind achteraan. Voor Europa is het misschien maar beter als we onze klep even gedeisd houden. Dat hek wat vele tegenstemmers om Nederland willen zetten, is zo’n slecht idee nog niet. TBS met dwangverpleging, dat is wat we nodig hebben.