Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
   Tweede Kamerverkiezingen 2006
Europese grondwet 2005
Amerikaanse verkiezingen 2004
Europese verkiezingen 2004
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




PvdA: desnoods staking om Europees Parlement te versterken

Van onze redactie - maandag, 17 5 2004 21:00

In Nieuwspoort kondigden het Forum voor Democratische Ontwikkeling (FDO), het Instituut voor Maatschappelijke Innovatie (IMI) en Politiek-digitaal.nl vandaag het project Zet de agenda van Europa aan, waarin burgers via weblogs, vragenlijsten en online fora in debat kunnen treden met Europarlementariërs. Vanaf vandaag houden vijf "Europese politici" een weblog bij. Edith Mastenbroek (nummer 3 PvdA) en Maarten van de Donk (nummer 11 VVD) debatteren over de centrale vraag: Hoe krijgen burgers weer grip op het democratische proces in Europa?

Edith Mastenbroek (29) is actief geweest in de vernieuwingsbeweging Niet Nix binnen de PvdA. Nu in de Europese politiek is haar temperament er niet minder om. Vooral aan het democratisch tekort in Brussel en de geringe aandacht van de Nederlandse pers voor Europese politiek moet volgens haar snel iets worden gedaan. "Al wordt ik moedeloos van al het geklaag van Europarlementariërs om me heen. We hebben ook iets in onze mars, we moeten ons gewoon niet zomaar laten passeren." Stuitend vond ze het voorstel over de overdracht van passagiersgegevens aan Amerika. De Commissie heeft het verworpen voorstel nogmaals aan het Parlement voorgelegd, in de hoop het er nu wél door te krijgen. "Dat kan echt niet. Dat is geen democratie. En zo zijn er meerdere voorbeelden. We moeten de vicieuze cirkel ergens doorbreken."

Staking
Mastenbroek schuwt buitenparlementaire actie niet. "We moeten de pers aan het schrijven krijgen over Europa." De weigering van de Raad van Ministers om Straatsburg als zetel van het Europees Parlement (waarmee jaarlijks ongeveer €200 miljoen gemoeid is) af te schaffen, moet niet worden geaccepteerd. Mastenbroek: "Veel leden van het Europees Parlement waren vóór afschaffing, maar die worden gewoon genegeerd. Als de Raad op dit punt niet toegeeft, zou het Parlement een staking moeten overwegen en wegblijven uit Straatsburg." Overigens heeft Mastenbroek al ideeën over een nieuwe bestemming voor het te verlaten parlementsgebouw in Frankrijk. "Een Europese Universiteit, of voor de staf van het nog op te richten Europese leger."

Op de koffie
Ook Maarten van de Donk (33) vindt dat het democratische tekort gevuld moet worden. Hij neigt echter naar voorzichtigere middelen. "Met een lage opkomst bij de verkiezingen heb je nu eenmaal minder legitimiteit als Parlement." Van de Donk pleit voor meer interactie met de burger: via internet, maar ook "op de koffie". Dat is voor een politicus veel leerzamer dan welke geïnstitutionaliseerde spreekuren en werkgroepen ook, aldus Van de Donk. "Op inspreekavonden en dergelijken voeren belangengroepen de boventoon. De gewone burger zie je er niet." Van de Donk vindt weblogs en online fora daarom goede instrumenten. Ook Mastenbroek is enthousiast over internet voor politici. "Mits je er uitgebreid shopt en een veelheid van meningen tot je neemt." Van de Donk: "Burgers zijn gratis consultants."

Van links naar rechts: Arjan Widlak (Politiek-digitaal.nl), Edith Mastenbroek en Maarten van de Donk
Onder: voorzitter Guido Enthoven (IMI)
Arjan Widlak, Edith Mastenbroek en Maarten van de Donk
Guido Enthoven