Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Kiezer stemt niet op uiterlijk
Arjan Widlak Gepost:     maandag, 27 mei 2002, 17:00
Van:     < Arjan Widlak - Hoofdredacteur Politiek-digitaal >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

Uiterlijk doet ertoe. Of je het leuk vindt of niet: mooie, charmante mensen worden positiever benaderd. Maar geldt dit ook in de politiek? Politiek-digitaal onderzocht of er een verband bestaat tussen de fysieke aantrekkingskracht van de kandidaat Kamerleden en hun electorale succes. Tijd voor de resultaten.

Mooi zijn: de sleutel tot succes
Waarom zijn Barbie en Ken mooi? Uit evolutie-onderzoek blijkt dat we bepaalde fysieke kenmerken krijgen en andere verliezen. We houden niet van korte benen. Wel van lange mensen, grote ogen en vierkante schouders. Barbie is al miljoenen jaren een trend; 'mooi' is tamelijk universeel en meetbaar. Het diepgewortelde stereotype is dat mooie mensen op allerlei gebieden succesvoller zijn. Eerder werd onderzoek gedaan naar fysieke kenmerken die maken dat een politicus wordt beoordeeld als dominant, assertief of als een leider. Politiek-digitaal analyseerde de afgelopen maanden het verband tussen de fysieke aantrekkingskracht van de kandidaat Kamerleden en hun electorale succes.

CDA: de mooiste vrouwen; de lelijkste mannen
Zijn politici mooi? Nee, politici zijn niet mooi. Sinds 11 februari hebben de bezoekers van Politiek-digitaal.nl meer dan een half miljoen keer gestemd op het uiterlijk van één van de kandidaat Kamerleden en de uitkomsten zijn schokkend. Met een gemiddelde waardering van 3,76 op een schaal van 0 tot 10 en een standaardafwijking van 0,62 mag gesteld worden dat de kandidaat politici niet erg aantrekkelijk gevonden worden. Alle waarden lagen tussen 2,65 en 5,85.

spreidingsdiagram op uiterlijk gestandaardiseerdRechts zien we een spreidingsdiagram van de gestandaardiseerde scores op uiterlijk. De uitschieters ten positieve zijn te vinden bij het CDA, GroenLinks en de SP:

  • Mirjam Sterk (CDA)
  • Nicolien van Vroonhoven-Kok (CDA)
  • Naima Azough (GroenLinks)
  • Jolanda Gooiker (SP)
  • Marianne Langkamp (SP)
  • Rosita van Gijlswijk (SP)
Schermfoto van de charming or alarming bij de verkiezingen van 2002Het zijn allemaal vrouwen. Miss Nederland 2001, Irene Pantelic, scoort wel duidelijk boven het gemiddelde, maar is vreemd genoeg geen uitschieter.

Aan de negatieve kant zijn er niet echt uitschieters te zien, maar dit is duidelijk het terrein van de mannen van CDA en LPF:
  • Jan de Vries (CDA)
  • Wim van de Camp (CDA)
  • Rikus Jager (CDA)
  • Jim Janssen van Raay (LPF)
  • Ferry Hoogendijk (LPF)
  • Harm Wiesma (LPF)
Het CDA is zowel vertegenwoordigd met mooie jonge meisjes aan de ene kant als met onaantrekkelijke mannen aan de andere kant. Het zal bij het CDA dus waarschijnlijk niet aan de fotograaf gelegen hebben.

Electoraal succes
spreidingsdiagram van de stemmen gestandaardiseerdIn het rapport van de Kiesraad staat het aantal stemmen per kandidaat aangegeven. In de figuur rechts staan de gestandaardiseerde waarden in een spreidingsdiagram zonder de lijsttrekkers. Hier zijn de uitschieters veel opvallender. Gerrit Zalm heeft buitengewoon veel voorkeursstemmen gekregen, bijna half zoveel als de toenmalige lijsttrekker van de VVD Hans Dijkstal. En ook Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) is een grote uitschieter. Daarachter ligt een bredere groep van kandidaten die duidelijk hoger scoren met daarin Annemarie Jorritsma (VVD), Bas van der Vlies (SGP), Wouter Bos (PvdA) en Femke Halsema (GroenLinks).

Samenhang?
Is er een verband tussen uiterlijk en electoraal succes? Nee, de fysieke aantrekkingskracht van de kandidaten heeft nauwelijks verklarende waarde; de verklaarde variantie bedraagt 2%. (Standaardfout: 0,61) Wanneer niet alleen de lijsttrekker, maar ook de twee opvolgende - de meest bekende gezichten - mensen worden weggelaten neemt de verklaarde variantie af, niet toe. Wie veronderstelt dat de kandidatencommissies zich meer door uiterlijk laten leiden, omdat zij deze mensen beter van gezicht kennen, komt ook bedrogen uit. Met uiterlijk wordt slechts 2% verklaard van iemands plaats op de kandidatenlijst. De plaats op de lijst zelf is een sterkere verklaring voor het aantal stemmen dat een kandidaat krijgt, maar ook niet meer dan 7%.

Geen factor van betekenis
Uiterlijk is géén factor van betekenis. Dit mag niet verbazen, want wie kent deze mensen eigenlijk? En er staan (nog) geen pasfoto's op het kiesbiljet. De paar honderd tot paar duizend stemmen die de meeste individuele kandidaten krijgen zijn misschien wel gewoon afkomstig van hun vaders en moeders, opa's en oma's, vrienden en voormalige klasgenoten. Het uiterlijk van kandidaten doet er niet toe, omdat de meeste kandidaten geen gezicht hebben.