Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
   archief december 2005
archief september 2005
archief juli 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief augustus 2004
archief januari 2006
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




De burger als beleidsmaker: het alternatief voor rokerige zaaltjes
Liesbeth Augustijn Gepost:     woensdag, 12 juni 2002, 12:00
Van:     < Liesbeth Augustijn - Webredacteur >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

'StadiOnline' heette het participatie-experiment in de Stadionbuurt van het Amsterdamse stadsdeel Oud Zuid. Daar konden 250 buurtbewoners deelnemen aan een burgerpanel dat in een half jaar tijd tweeëntwintig thema's behandelde die in de wijk spelen. Met hun vingerafdruk kregen ze toegang tot een beveiligde site waarop ze konden discussiëren en stemmen.

StadiOnline was één van de projecten van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kader van Kiezen op afstand. Bewoners ontvingen een elektronische identiteitskaart (EID-kaart) en kregen de beschikking over een biometrielezer en speciale software alvorens zij vanaf hun thuis pc konden deelnemen. De site bestond uit een openbaar en een beveiligd gedeelte: informatie en resultaten waren voor iedereen zichtbaar, terwijl de discussie 'achter gesloten deuren' plaatsvond.

Participatie mix
Elke week startte een nieuw onderwerp dat vier weken lang actueel was: Twee weken discussie, een week consultatie en in de laatste week een stemvraag. Zo zou er voor alle deelnemers altijd een interessant thema actueel zijn. Deze participatie mix bood bovendien voor iedereen een inspraakmogelijkheid naar zijn eigen stijl: je kon uitvoerig argumenteren wat je ergens van vindt, maar na verloop van tijd ook simpelweg kiezen tussen alternatieven of stemmen op een voorstel. De verantwoordelijk wethouder gaf wekelijks een reactie van het stadsdeel op de resultaten, zodat duidelijk werd wat er met de resultaten zou gebeuren.

Verdwaald in de beeldtaal
De gebruikte technologie met vingerafdrukidentificatie was zonder meer innovatief. Maar het leverde ook problemen op: het verkrijgen van toegang tot het beveiligde gedeelte van de site ging vaak moeizaam. Wanneer de vingerafdruk niet werd gelezen, verloor de deelnemer 'een leven' en na drie levens was het 'game over' en startte een nieuwe kaartaanvraagprocedure, die de deelnemer zelf in gang moest zetten. Dit euvel werd nog tijdens het project verholpen, maar het animo om verder te gaan was bij sommigen al teveel afgenomen. Ook bleek dat de navigatiestructuur van de website niet voor iedereen even 'intuïtief' was. Veel mensen moeten nog wennen aan de beeldtaal van het web en raken verdwaald. Op dat vlak kan nog veel verbeterd worden, wanneer we meer mensen willen laten meedoen.

Hoge kwaliteit
De kwaliteit van de bijdragen was volgens wethouder en wijkcoördinator opmerkelijk hoger dan op een reguliere inspraakavond en de deelnemers met lange adem geven aan zich meer betrokken te voelen bij de wijk. Het ziet het er naar uit dat een dergelijk initiatief vervolgd kan worden. Misschien is het voor digitaal stemmen te vroeg, een alternatief voor rokerige zaaltjes lijkt gevonden...