Wie voor de studie Accountancy of Fiscale Economie kiest, gaat natuurlijk voor het grote geld. Het laatste waar je dan op zit te wachten is geconfronteerd worden met mensen die jammeren over echtscheidingen, omgekomen familieleden en ziektes. Toch overkwam het studenten van Saxion Hogescholen. Ze vulden aangiftes in voor minima, en kregen ongevraagd de tragedies achter de cijfers te horen.
Minima kunnen al zo'n jaar of zes bij Saxion terecht voor hun belastingzaken. Deze 'Hulp bij Aangifte'-campagnes, kortweg HUBA, worden georganiseerd in samenwerking met de Belastingdienst.
Kennis toepassen in echte aangiften
Voor deze gratis hulp is veel animo. In de eerste twee weken van april werd voor een paar honderd mensen de aangifte Inkomstenbelasting ingevuld. Studenten Fiscale Economie krijgen hier - hoewel deelname verplicht is - geen studiepunten voor, vertelt opleidingscoördinator Annemieke Borger. "Ze leren tijdens de HUBA-campagne verschillende dingen: kennis toepassen in echte aangiften, maar ook hoe je mensen op hun gemak stelt, hoe je mensen zover krijgt dat ze hun persoonlijke verhaal zakelijk vertellen en hoe om te gaan met emotionele verhalen. Daarnaast is het voor studenten een goede mogelijkheid om zich te oriënteren op hun toekomstige werkomgeving."
Boekhouder te duur
Nicole Tijink (19) heeft ook meegedaan. Voor haar - als studente Accountancy - is deelname aan HUBA niet verplicht. "Op school kregen we dit soort opdrachten ook", legt ze uit, "maar dan krijg je alle gegevens op een A4-tje aangereikt. Bij de HUBA kwamen mensen met dikke mappen aanzetten en dan moest je zelf maar uitzoeken wat je nodig had. Ik heb er in ieder geval veel van geleerd". In haar latere beroepspraktijk zal Nicole waarschijnlijk niet of nauwelijks met deze doelgroep te maken krijgen. Een groot deel van de 'HUBA-klanten' zit namelijk in de schulden, leeft van een uitkering en is arbeidsongeschikt. Een dure boekhouder inhuren is het laatste waar ze aan denken, hoewel hun situatie daar vaak wel om vraagt. "Zelf kunnen ze het niet. Ze zijn dan blij dat het weer in orde is, zeker als ze nog een bedrag terugkrijgen van de Belastingdienst", aldus Nicole.
“Echt heel zielig”
Persoonlijke sores doen misschien niet terzake voor de aangifte, maar studenten worden er wel ongevraagd mee geconfronteerd. Zo ook studente Accountancy Iris Groeneveld (18): "Ik had veel mensen die alimentatie kregen. Sommigen vonden dat ze te weinig ontvangen, maar ja, daar kunnen wij natuurlijk niks over zeggen. Ook moest ik de belasting doen voor een oudere man. Zijn zoon was vier weken geleden omgekomen in een auto-ongeluk. Dat vond ik echt heel zielig voor die man, want zijn vrouw was ook al dood. Het verdriet moest hij dus helemaal in zijn eentje verwerken, het beste is dan om gewoon even met die mensen te praten."
Voldoening
Nicole kreeg, op haar beurt, weer veel te maken met arbeidsongeschikten en moest verhalen over reuma en diabetes aanhoren. "Ook zitten er mensen bij die vertellen over hun scheiding en hoe dat allemaal gegaan is. Dan snap je echt dat mensen het er heel moeilijk mee hebben." Zowel Iris als Nicole zegt er voldoening uit te halen dat ze toch iets voor deze mensen kunnen betekenen, al is het maar orde op zaken stellen in hun financiële situatie. Nicole overweegt zelfs om zich vrijwillig te blijven inzetten voor minima, ook na haar studie: "Als ik het kan combineren met mijn werk misschien wel."
“Bekijk het maar”
Remco Hertgers (20), student Fiscale Economie, moest verplicht meedoen aan de HUBA-campagne. Of hij zich wil blijven inzetten voor de minima? "Misschien wel, maar na twee weken HUBA heb ik het wel gezien." Remco moet overigens niet zoveel hebben van mensen die hun privé-problemen met het zakelijke verhaspelen. "Er zitten er een aantal bij die alleen maar lopen te zeuren en die chagrijnig de deur uitlopen. Bij dat soort mensen denk ik: bekijk het maar, zoek volgend jaar maar een accountant of zo." Maar als het moet, is Robert een luisterend oor, al is het maar voor even. "Je neemt een minuut stilte in acht en je gaat weer verder."
Dit artikel is op 14 juni 2006 verschenen in Magazine Sax