Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
   archief januari 2006
archief december 2005
archief september 2005
archief juli 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief augustus 2004
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Zet de agenda van Europa
Arjan Widlak Gepost:     maandag, 17 mei 2004, 07:00
Van:     < Arjan Widlak - Hoofdredacteur Politiek-digitaal >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

Europa is best belangrijk. Toch merk je dat niet altijd. Ministers zeggen gemakkelijk 'dat mag niet van Europa' al hebben ze daar net zelf mee ingestemd in de Raad van Ministers in Europa. En eigenlijk geen journalist die daar een opmerking over maakt. Politici moeten Europa beter uitleggen, maar weten Tweede Kamer-leden eigenlijk wel wat er in Europa gebeurt? We praten in Nederland over een 'Andere Overheid', moderner, electronisch en presterend, maar wel zonder het eGovernment programma van de Europese Unie in dat debat te noemen. Een innovatieplatform en een innovatiebrief zonder dat de octrooirichtlijnen die straks uit Europa komen worden genoemd. Is Europa zo onbereikbaar?

De komende tijd zullen vier europarlementariėrs een weblog bijhouden op Politiek-digitaal.nl waarin ze verhalen over hun observaties en ontmoetingen in de campagne. Ze zijn vrij om daarin te schrijven wat ze willen en wanneer ze willen. Maar deze europarlementariėrs hebben wel toegezegd ook na de campagne in gesprek te blijven. Dat is het project 'Zet de agenda van Europa'. Politiek-digitaal.nl zal in september en november van dit jaar een groep van ongeveer 1000 burgers consulteren over Europa en vragen aan onze vier europarlementariėrs om in disussie te gaan over de resultaten van dat onderzoek. Wat zijn de dingen die leven bij de bevolking, de 'publieke agenda', maar Europa maar niet bereiken? Wat zijn de zaken die het Parlement doet voor de burger, maar die de kranten nooit halen? Wat bereikt 'mijn' vertegenwoordiger in Brussel eigenlijk? Dat is waar het over gaat.

Iedereen kan meedoen aan het onderzoek en aan de discussie. Je bent niet anoniem. We vragen je om je voor te stellen, zoals bij elk goed gesprek. Het is ook geen zappen. We vragen je herhaaldelijk om te reageren als je je aanmeldt. Maar voor de politici is het ook niet vrijblijvend. Zij zullen moeten aangeven wat ze doen met wat jij belangrijk vindt. En wat ze ermee bereiken. Tot die tijd kun je deze vier europarlementariėrs leren kennen via het weblog dat ze bijhouden op politiek-digitaal.nl.