- print dit artikel
Van onze redactie - dinsdag, 20 7 2004 23:00
Gegevensuitwisseling tussen nationale misdaadregisters staat al jaren hoog op de agenda in Brussel, maar komt maar moeizaam van de grond. Vandaag bespraken de ministers van Justitie de introductie van een uniebreed misdaadregister. Besloten is dat Spanje, Frankrijk en Duitsland het voortouw gaan nemen in het delen van misdaadgegevens.
Door Steven de Jong - De zaak-Fourniret was de directe aanleiding voor de algemene bespreking. Momenteel loopt er een internationaal onderzoek naar de Franse boswachter Michel Fourniret, een seriemoordenaar die in de jaren tachtig in Frankrijk is veroordeeld voor zedendelicten. Na zijn vervroegde vrijlating week hij uit naar de Belgische Ardennen van waaruit hij slachtoffers zocht in België en Frankrijk. Dit specifieke geval heeft de gebrekkige informatie-uitwisseling van misdaadgegevens benadrukt. Fourniret kon zich ongestoord vestigen in België, omdat de Belgische overheid geen kennis had van zijn Franse strafblad.
Internationale uitwisseling van misdaadgegevens gebeurt momenteel minimaal. Veelal vindt deze plaats op bilaterale basis en blijft het beperkt tot vervolgingsprocedures en het afgeven van een bewijs voor goed gedrag. In oktober zal de Europese Commissie de vandaag geopperde ideeën behandelen en herschrijven tot een concreet voorstel. Of de 25 lidstaten daarmee unaniem instemmen is de vraag, een uniebreed misdaadregister is voorlopig nog toekomstmuziek. Dat Spanje, Frankrijk en Duitsland nu vooruit gaan lopen op het voorstel is hoopgevend te noemen. Hun bevindingen zullen, naar alle waarschijnlijkheid, bepalend zijn of het uniebrede misdaadregister er komt of niet.
Bronnen:
The European Union On-Line: Prosecuting criminals and guaranteeing individuals' rights more effectively in free movement Europe
EUobserver: Three countries push ahead on criminal record sharing