Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Eurlings: "In strijd tegen terrorisme moeten heilige huisjes wijken."

Van onze redactie - vrijdag, 14 5 2004 19:00

Camiel Eurlings (30) is de jongste lijsttrekker voor de Europese verkiezingen en wel van de tot op heden grootste partij in het Europees Parlement: het CDA, als onderdeel van de Europese Volkspartij en Europees Democraten. Geboren in het Limburgse Valkenburg is Brussel helemaal niet ver-van-zijn-bed. Politiek heeft hij van thuis meegekregen. Zijn vader was gemeenteraadslid en op spannende momenten stond Camiel als jongetje graag op de publieke tribune van de tegenover hun huis gelegen gemeenteraad. Toch was het niet voorbestemd dat Eurlings een politiek succesnummer zou worden. Na zijn studie technische bedrijfskunde heeft hij een tijdje voor chemieconcern DSM gewerkt. “Ik voelde me er opgesloten in een kooitje. Ik wilde veel meer onder de mensen zijn.” En dat gebeurde. In 1998 werd Eurlings met vele Limburgse voorkeurstemmen in de Tweede Kamer gekozen. Vorig jaar augustus vroeg de partijleiding hem zich nu voor Europa in te zetten. Eurlings zei ja. Europa is voor hem heel belangrijk. Maar wat voor Europa heeft hij eigenlijk voor ogen? En blijft Eurlings in Brussel net zo herkenbaar als in Den Haag?

Smoel
Luid bellend komt Eurlings het Tweede Kamer-restaurant binnen, koffie in zijn rechterhand. Gisteravond had hij een lijsttrekkersdebat in Brussel en 's ochtends alweer interviews in Nederland. "Dat was pittig. Maar ja, ik heb wel ongelooflijk veel zin in de komende periode in Brussel." Het gesprek gaat vrijwel meteen over de kwestie-Irak. Afgelopen week is het eerste slachtoffer aan Nederlandse zijde gevallen. In het lijsttrekkersdebat in Brussel was Eurlings erg fel, omdat Max van den Berg beweerde dat de PvdA altijd tegen de oorlog in Irak was. "Daar is niets van waar. Ik heb bij de formatiebesprekingen van het huidige kabinet gezeten en het compromis met Bert Koenders (PvdA) was glashelder: wel politieke, maar geen militaire steun aan de VS", aldus Eurlings. Zijn felheid - op bijna alle punten - is ongekend. Het jargon waarvan hij zich bedient is dan ook tekenend. Hij is tegenstander van een referendum over de Europese Grondwet, maar mocht het er toch komen dan gaat hij er "vol in-knallen" met een ja-campagne. En: "We moeten doorpakken op grensoverschrijdende zaken. Europa moet smoel krijgen."

Nederland moet weer actiever worden
Eurlings refereert aan de huidige minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot, die zijn Brusselse ervaringen in boekvorm heeft uitgebracht en concludeert dat de rol van Nederland in de Europese Unie is weggezakt. We zijn niet meer actief in Europa en Nederlandse politici draaien de ene na de andere “negatieve riedel” af, aldus Eurlings. Alles wat grensoverschrijdende effecten teweeg brengt moet Europees geregeld worden: veiligheid, milieu, drugs, asielzoekers, noem maar op. “Maar de VVD heeft bijvoorbeeld geen zin om hierop door te pakken. En GroenLinks blijft maar vasthouden aan ons eigen drugsbeleid.” Ook de “gevoelsafstand” tussen Nederland en Brussel is Eurlings een doorn in het oog. In het afgelegen Portugal zou deze afstand toch veel kleiner zijn. Eurlings schuwt boude stellingen niet: “Neem nu de recente uitbreiding met tien nieuwe landen. Mensen beseffen te weinig wat een ongelooflijke prestatie de Oost-Europese landen hebben geleverd. Zij zijn in vijftien jaar tijd van communistische dictaturen veranderd in volwaardige democratieën. Kijk naar Alexander Lukashenko in Wit-Rusland, dat is een vreselijke dictator. Dat had ook de toekomst van onze nieuwe lidstaten kunnen zijn.”

Terrorisme
Camiel Eurlings is tough on terrorism. Hij rechtvaardigt nogmaals de oorlog in Irak. “Op honderd cruciale vragen kwam geen antwoord van de Irakezen. Wapeninspecteur Blix heeft vastgesteld dat Saddam Hussein beschikte over honderden liters gore rotzooi.” Eurlings windt zich erover op dat de Europese Unie vervolgens niet in staat bleek een gemeenschappelijk standpunt in te nemen. Er moet één Europees buitenlands beleid komen, willen we wat voorstellen. Lidstaten moeten niet kunnen vetoën. “In een Unie van vijfentwintig landen werkt dat niet. Grote landen zullen dan coalities gaan vormen en dan krijg je een Europa van meerdere snelheden. Dat is eigenlijk al zo met Euro-landen en niet-Euro-landen, maar verder moet het zoveel mogelijk vermeden worden.” In de strijd tegen terrorisme moeten inlichtingendiensten van alle landen met elkaar samenwerken. Eurlings wil dat de onderlinge uitwisseling van gegevens een vanzelfsprekendheid wordt. Of dat niet de soevereiniteit van nationale staten ondermijnt? “We moeten echt van die heilige huisjes af. Terrorisme is een verderfelijk verschijnsel, dat hebben we nog in Madrid gezien. Dat ook de uitwisseling van passagiersgegevens aan Amerikaanse vliegmaatschappijen op verzet stuit bij Europarlementariërs, vind ik onbegrijpelijk. Schiphol is onze buitengrens. Vliegtuigen die hier opstijgen en Manhattan passeren komen onderweg geen controlepost tegen. En bovendien: als ik een nacht bij Holiday Inn logeer, sta ik net zoveel persoonlijke gegevens af."

Niet naïef
Eurlings noemt zichzelf niet naïef pro-Europees. Europa moet dingen doen, we moeten aan de slag. Natuurlijk zijn er problemen, zoals teveel bureaucratie. Maar dat is geen reden om met je rug naar Europa te gaan staan, waar andere politieke partijen toe neigen. Je moet de problemen juist aanpakken, het mes erin, “we moeten doorpakken in Europa”. De toetreding van Turkije is aanstaande. Sinds 1999 is het land kandidaat-lid. Eurlings staat niet negatief tegenover het mogelijke EU-lidmaatschap van Turkije. “De discussie moet wel zuiver blijven. Niet van: er wonen veel moslims, dus Turkije kan er nooit bij. Maar ook niet: er wonen veel moslims, we moeten geen negatieve signalen aan de moslimwereld afgeven, dus Turkije kan er nu al bij. Nee, Turkije moet eerst nog werken aan mensenrechten en andere criteria.” Eurlings zegt in deze periode zeven dagen per week campagne te voeren. Met een opkomst van minder dan 50% bij de Europese verkiezingen in juni neemt hij geen genoegen. Naïef?

>> De fanclub van Camiel Eurlings

Camiel Eurlings in het Tweede Kamer-restaurant

Eurlings met koffie Eurlings lacht
uitzichtministeries uitzichtplein
Close-up Camiel Eurlings Eurlings gebaart