Doen volksvertegenwoordigers en politieke partijen er nog wel toe in het digitale tijdperk? In tijden van muisklikactivisme, digitale fundraising en virtuele partijcongressen staat hun functie als intermediair en controleur meer dan ooit onder druk. Maar hoewel ze dat zelf nog amper schijnen te realiseren biedt het digitale tijdperk voor hen ook nieuwe mogelijkheden.
|
|
Hoe belangrijk is uiterlijk in de politiek? Hebben mooie politici meer succes? Die vraag stond centraal in het Charming-or-alarming onderzoek van Politiek-digitaal. Meer dan een half miljoen stemmen zijn uitgebracht op de kiekjes van kandidaat-Kamerleden. In dit nummer de uitslag van de peiling, gecorreleerd aan de verdeling van de voorkeurszetels. Conclusie: mooie politici bestaan niet...
|
|
'Elk volk krijgt de politici die het verdient.' Dit hield Ad Melkert afgelopen zondag in Amsterdam met enige zelfspot zijn gehoor voor. Echte politieke helden zijn schaars. Als je ze nodig hebt zijn ze er niet. En het loopt zelden goed met ze af. Politiek-digitaal laat 11 prominente helden aan het woord. Wat was de sleutel tot hun succes?
|
Kiezer stemt niet op uiterlijk
Door Arjan Widlak - Uiterlijk doet ertoe. Of je het leuk vindt of niet: mooie, charmante mensen worden positiever benaderd. Maar geldt dit ook in de politiek? Politiek-digitaal onderzocht of er een verband bestaat tussen de fysieke aantrekkingskracht van de kandidaat Kamerleden en hun electorale succes. Tijd voor de resultaten.
Resultaten en meerwaarde van het Virtueel Lijsttrekkersdebat
Door Jorrit de Jong en Sebastiaan van der Hijden - Politici hebben een serieus probleem als hun uiterlijke presentatie op televisie slecht overkomt. Het Virtueel Lijsttrekkersdebat trachtte daarom boodschap van bijzaken te scheiden. Het experiment slaagde. Slechts één aanpassing is nodig om de kwaliteit en de toegankelijkheid van het verkiezingsdebat nog verder te vergroten.
Het persoonlijkste is politiek
Door Mei Li Vos - Er is niets mis met de verpersoonlijking van de politiek. Ook de Atheense democratie kende Amerikaanse toestanden. We moeten die nieuwe politieke werkelijkheid onderkennen: foto's op de stembiljetten en RTL Boulevard in het Kurhaus.
|
D66-lijsttrekkerskandidate Simone Kuiter zet in op wereldvrede
Door Steven de Jong - Haar tegenstrever Pechtold bedient zich van de slogan 'Perspectief en Leiderschap', maar zulke retoriek heeft Simone Kuiter helemaal niet nodig. Deze kandidate voor het lijsttrekkerschap van D66 weet - dankzij een openbaring - wat de wereld tot 21 december 2012 te wachten staat. Eerst "verlies van alles wat ons dierbaar is" en daarna "absolute vrijheid". Kuiters verlangen naar wereldvrede is de ruggengraat van haar politieke koers.
Jelleke Veenendaal: "Ik doe niet onder voor Rutte en Verdonk"
Door Steven de Jong - In de leiderschapsstrijd tussen de VVD’ers Rita Verdonk en Mark Rutte, zouden we bijna vergeten dat er nog een derde kandidaat in de race is: Jelleke Veenendaal. Het nagenoeg onbekende Tweede Kamerlid verwijt de media dat ze steeds weggeknipt wordt uit TV-opnamen. Politiek-Digitaal trekt zich dat aan en onderwierp Veenendaal aan een exclusief interview.
Wobject proxying mislukt. Wellicht is het geproxiede wobject verwijderd.
|
Van onze redactie zaterdag, 18 december 2004 - Een politieke partij voor Moslims is in oprichting. Mohammed Jabri, schrijver en columnist voor Elqalem.nl, treedt op als woordvoerder. “Momenteel zijn de zogenaamde anti-Islamisten - Verdonk, Hirsi Ali, Wilders en Zalm - alleen maar óver de Islam aan het zeuren en voeren zij een reactiebeleid. Zij hebben geen gesprekspartner van formaat die namens de Moslimgemeenschap kan spreken”, beweert Jabri. Politiek-digitaal vroeg Mohammed Jabri naar zijn visie op radicaliserende Moslimjongeren, de Sharia, Abou JahJah, politieke vertegenwoordiging, Geert Wilders, de moord op Van Gogh, terrorisme, wethouder Aboutaleb, het vrije woord, integratie en de fundamenten van de Islam.
|
|
|
Van onze redactie vrijdag, 7 mei 2004 - In 1999 waren de onthullingen van klokkenluider Paul van Buitenen over fraude en vriendjespolitiek aanleiding voor de val van de Europese Commissie en hervormingen door de opvolgende Commissie-Prodi/Kinnock. Vijf jaar later blijken onregelmatigheden in de EU nog altijd aan de orde van de dag. Van Buitenens antwoord? “Met nieuwe fundamenten, scheiding der machten, democratische controleerbaarheid en transparantie willen wij Europa teruggeven aan de burgers.”
|
|
|
Van onze redactie vrijdag, 14 mei 2004 - Camiel Eurlings (30) is de jongste lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. Geboren in het Limburgse Valkenburg is Brussel helemaal niet ver-van-zijn-bed. Europa is voor hem heel belangrijk. Maar wat voor Europa heeft hij eigenlijk voor ogen? En blijft Eurlings in Brussel net zo herkenbaar als nu in Den Haag?
|
|
|
Van onze redactie maandag, 24 mei 2004 - Max van den Berg (58) houdt van echte politici. Grote waardering is er voor de persoon Bolkestein. “Dat is een man van statuur, een echte politicus. In Europa moeten we daar meer van hebben. Maar Bolkesteins eenzijdige marktdenken zie ik liever niet terug.” Camiel Eurlings vindt hij daarentegen "niet geloofwaardig".
|
|
|
Van onze redactie woensdag, 26 mei 2004 - Volgens Kathalijne Buitenweg (34) staat er bij de komende verkiezingen veel op het spel: de rol van de EU in het buitenland, privatisering van drinkwatervoorzieningen. Dat Brussel veel te veel sociale regelgeving produceert, bestrijdt ze met klem. "De meeste regels staan in het teken van de interne markt en komen niet zelden direct van Bolkesteins VVD."
|
|
|
Van onze redactie maandag, 7 juni 2004 - Erik Meijer (60) heeft een politieke carrière van meer dan veertig jaar achter de rug. Het politieke leven verveelt hem nog niet, “zolang ik maar een nuttige rol heb te vervullen”. Het grote voordeel dat die ervaring met zich meebrengt, is het kunnen vergelijken en verbanden leggen. De afgelopen decennia heeft Meijer een duidelijke Europese trend ontwaard: “We zijn op weg naar een nachtwakersstaat, met alleen aandacht voor economie en bewapening.”
|
|
|
Van onze redactie maandag, 7 juni 2004 - Sammy van Tuyll (52) stapte begin mei uit het partijbestuur van de VVD. Hij richtte zijn eigen partij op, omdat hij vond dat alle partijen (zijn eigen VVD incluis) met de rug naar Europa en de toekomst staan. Het onbehagen bij de kiezers wordt ontkend, de democratie verkracht. Van Tuylls partij heet Democratisch Europa en is gespitst op twee punten: vóór Europese kieslijsten en (daarom) tegen de Europese grondwet. “Het Europees Parlement spreekt mensen pas aan als ze op een Europese Wouter Bos of Gerrit Zalm kunnen stemmen. Onze 27 Nederlandse Europarlementariërs verdwijnen daarentegen straks gewoon in de massa. Daar horen we niets meer van.”
|
|